Τουρκικό ΥΠΕΞ: Δεν καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι με τους Ελληνοκύπριους

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Δεν καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι με τους Ελληνοκύπριους

Απάντηση στην πρόταση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ για συνάντηση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Άγκυρα, δίνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Η πρόταση αυτή της Ε.Ε η οποία δεν αναφέρεται στα ίσα δικαιώματα επί των φυσικών πόρων του νησιού και αγνοεί τους Τουρκοκύπριους, στερείται σοβαρότητας αναφέρει αρχικά η ανακοίνωση.

«Όπως έχουμε υπογραμμίσει επανειλημμένα στο παρελθόν, έως ότου επιλυθεί το Κυπριακό, σχετικά με τα αποθέματα υδρογονανθράκων, συνομιλητές των Ελληνοκυπρίων είναι οι Τουρκοκύπριοι. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είμαστε εμείς οι συνομιλητές του υπουργού Εξωτερικών της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης, αλλά ο "αντιπρόεδρος της κυβέρνησης" και "υπουργός Εξωτερικών" της "ΤΔΒΚ", Κουντρέτ Οζερσάι. Εάν επιδιώκεται λύση στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι να συναντηθούν οι δυο λαοί του νησιού και να δημιουργηθεί ένας κοινός μηχανισμός συνεργασίας, έρευνας και διαχείρισης υδρογονανθράκων καθώς και διαμοιρασμού των εσόδων από τους πόρους αυτούς. Η πρόταση της "ΤΔΒΚ" στις 13 Ιουλίου 2019 παρέχει την απαραίτητη βάση για κάτι τέτοιο», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Η οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στα δυτικά του νησιού της Κύπρου είναι δυνατός μόνο μετά την επίλυση του Κυπριακού. Εϊναι εκτός συζήτησης ότι η χώρα μας θα μπορούσε να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με την "Ελληνοκυπριακή διοίκηση", η οποία σφετερίστηκε τον τίτλο της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους» καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

https://www.dikaiologitika.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα