Στο έλεος του κορονοϊού η Λατινική Αμερική - Χιλιάδες νέα κρούσματα και νεκροί

Στο έλεος του κορονοϊού η Λατινική Αμερική - Χιλιάδες νέα κρούσματα και νεκροί

Στο επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκονται οι χώρες της Λατινικής Αμερικής, καταγράφοντας δεκάδες χιλιάδες θύματα και εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα.

Βραζιλία

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει πλέον στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 50.000 στη Βραζιλία, ενώ οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε χθες Κυριακή το υπουργείο Υγείας.

Άλλοι 641 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες στη Βραζιλία, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας να ανέρχεται σε 50.617 νεκρούς, σύμφωνα με υο υπουργείο. Ενώ το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 ανέρχεται πλέον σε 1.085.038.

Ειδικοί εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης είναι πολλαπλάσιος αυτού που ανακοινώνεται επίσημα, με δεδομένη την έλλειψη εκτενών τεστ.

Η Βραζιλία θρηνεί τα περισσότερα θύματα στον κόσμο εξαιτίας της πανδημίας, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, όπου ο απολογισμός έχει ξεπεράσει τους 120.000 νεκρούς επί συνόλου 2,2 εκατομμυρίων κρουσμάτων μόλυνσης.

Αργεντινή

Ο απολογισμός των θυμάτων της COVID-19 στην Αργεντινή ξεπέρασε το Σάββατο τους 1.000 νεκρούς, ανακοίνωσε χθες Κυριακή το υπουργείο Υγείας της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Ο συνολικός αριθμός των πολιτών της χώρας που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 αφότου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης έχει φθάσει τους 41.191, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου που επικαλέστηκε το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων TELAM.

Ο δείκτης θνητότητας — το ποσοστό των θανάτων επί του συνόλου των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων — αυξήθηκε στο 2,4%, ή σε 21,9 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, διευκρίνισε ο υφυπουργός Υγείας αρμόδιος για τη χάραξη υγειονομικών στρατηγικών Αλεχάντρο Κόστα, σύμφωνα με το TELAM.

Η καμπύλη των μολύνσεων βρίσκεται σε άνοδο και ο πρόεδρος της Αργεντινής αποφάσισε να περιορίσει τις δραστηριότητές του για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να προσβληθεί, κατόπιν σύστασης γιατρών. Ο Φερνάντες, ηλικίας 61 ετών, είχε ξαναρχίσει τελευταία τις συνηθισμένες περιοδείες του στην επαρχία, κατά τη διάρκεια των οποίων συνοδεύεται γενικά από πολλά κυβερνητικά στελέχη.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλέστηκε ο ιστότοπος του τηλεοπτικού δικτύου TN, το 95% των κρουσμάτων μόλυνσης που επιβεβαιώθηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες στην Αργεντινή εντοπίστηκε στη μητροπολιτική περιοχή την οποία σχηματίζουν η πρωτεύουσα Μπουένος Άιρες και τα προάστιά της, όπου ζουν τα 14 από τα συνολικά 45 εκατομμύρια των κατοίκων της χώρας.

Κολομβία

Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Κολομβίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι κατέγραψε 111 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες, τον πιο βαρύ ημερήσιο απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού μέχρι σήμερα.

«Επιβεβαιώσαμε την ανάνηψη 1.861 ασθενών, 3.019 νέα κρούσματα και 111 θανάτους στην Κολομβία. Συνολικά, οι ασθενείς που έχουν αποθεραπευθεί έφθασαν τους 27.360, ο αριθμός των κρουσμάτων έφθασε τα 68.562 και ο αριθμός των θανάτων έφθασε τους 2.237», διευκρίνισε το υπουργείο μέσω Twitter.

Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 επιβεβαιώθηκε στην Κολομβία την 6η Μαρτίου.

Τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης έχουν εντοπιστεί στην πρωτεύουσα Μπογοτά, όπου πλέον είναι 20.709.

Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε 1.044 ακόμη θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 5.343 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού να ανέρχεται έτσι πλέον σε 21.825 νεκρούς επί συνόλου 180.545 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Η μεξικανική κυβέρνηση τονίζει πως ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης είναι πιθανόν πολύ υψηλότερος από αυτόν που ανακοινώνεται, με δεδομένες τις περιορισμένες δυνατότητες των υπηρεσιών υγείας να προχωρήσουν σε διαγνωστικά τεστ σε ευρεία κλίμακα.

Χιλή

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη Χιλή έφθασε τους 4.479 νεκρούς επί συνόλου 242.355 κρουσμάτων μόλυνσης, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Τις 24 ώρες που ολοκληρώθηκαν στις 21:00 (τοπική ώρα), υπέκυψαν στην COVID-19 άλλοι 184 ασθενείς, ενώ εντοπίστηκαν 5.607 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, κατά τα δεδομένα του υπουργείου.

Η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται με πολύ πιο ραγδαίους ρυθμούς στη Χιλή τον Μάιο. Η χώρα παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με μέτρα όπως η απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα, το κλείσιμο των συνόρων σύνορα και η αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των εταιρειών που δεν χαρακτηρίζονται απολύτως απαραίτητες να συνεχίζουν να τελούν ακόμη σε ισχύ.

Περού

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού ξεπέρασε χθες Κυριακή τους 8.000 νεκρούς, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Περού, μερικές ώρες προτού ανοίξουν ξανά τα εμπορικά κέντρα στη χώρα.

Με 184 θανάτους τις προηγούμενες 24 ώρες, ο συνολικός απολογισμός έφθασε τους 8.045 νεκρούς, ενώ ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης έφθασε τα 254.936, αφού το προηγούμενο 24ωρο εντοπίστηκαν 3.598 νέα, διευκρίνισε το υπουργείο.

Το όριο των 7.000 θανάτων ξεπεράστηκε την περασμένη Τρίτη στο Περού.

Με αυτό το φόντο θα επαναλειτουργήσουν σήμερα Δευτέρα τα εμπορικά κέντρα σε όλη τη χώρα έπειτα από 99 ημέρες που παρέμειναν κλειστά στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού, εξέλιξη που είχε αναγγελθεί από την κυβέρνηση τη 15η Ιουνίου.

Η σταδιακή επανέναρξη των εμπορικών δραστηριοτήτων αποσκοπεί στην τόνωση της περουβιανής οικονομίας, καθώς η δραστηριότητα κατέρρευσε (–40%) τον Απρίλιο εξαιτίας της πανδημίας.

Το Περού των 33 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει από τις αρχές του Ιουνίου μέσο όρο περίπου 4.800 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 καθημερινά, αριθμό σχετικά μειωμένο από τον Μάιο. Σε αυτό στάθηκε ο υπουργός Υγείας Βίκτορ Σαμόρα, κρίνοντας πως η πανδημία εισέρχεται σε φάση ύφεσης, καθώς «η ταχύτητα της εξάπλωσης μειώνεται».

Στο Περού καταγράφεται ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 στη Λατινική Αμερική, πίσω από τη Βραζιλία, και ο τρίτος υψηλότερος θανάτων από την COVID-19, πίσω από τη Βραζιλία και το Μεξικό.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα