Αποπεμφθείς επιθεωρητής καταγγέλλει πως αποθαρρύνθηκε να ερευνήσει πωλήσεις όπλων στη Σ. Αραβία

Αποπεμφθείς επιθεωρητής καταγγέλλει πως αποθαρρύνθηκε να ερευνήσει πωλήσεις όπλων στη Σ. Αραβία

Ο γενικός επιθεωρητής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που αποπέμφθηκε από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σε βουλευτές ότι το υπουργείο Εξωτερικών τον αποθάρρυνε να διερευνήσει τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία πριν από την αποπομπή του περασμένο μήνα, σύμφωνα με ένα απομαγνητοφωνημένο κείμενο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο γενικός επιθεωρητής Στιβ Λίνικ καθαιρέθηκε στις 15 Μαΐου, έπειτα από εισήγηση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο στον πρόεδρο Τραμπ. Ήταν ο τελευταίος σε μια σειρά επιθεωρητών της κυβέρνησης που απομακρύνθηκε από τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο. Μέλη του Κογκρέσου, ανάμεσά τους και ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι, καθώς και Δημοκρατικοί εκφράζουν ανησυχίες ότι αυτές οι αποπομπές θα αποτρέψουν μια επαρκή εποπτεία της κυβέρνησης.

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι έχει τονίσει πως η αποπομπή Λίνικ ενδέχεται να είναι παράνομη.

Οι Δημοκρατικοί ξεκίνησαν έρευνα, συμπεριλαμβανομένης μιας ακρόασης του Λίνικ στις 3 Ιουνίου από μέλη και προσωπικό τριών επιτροπών της Βουλής και της Γερουσίας.

Στην κοινοβουλευτική ακρόαση, ο Λίνικ είπε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο αρνήθηκε να καταθέσει στην έρευνα για την απόφαση της κυβέρνησης να κηρύξει «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για να αιτιολογήσει στρατιωτικές πωλήσεις ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Σαουδική Αραβία παρά τις αντιρρήσεις του Κογκρέσου.

Είπε επίσης ότι ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών είχε υποστηρίξει ότι η έρευνα ήταν εκτός της δικαιοδοσίας του γενικού επιθεωρητή.

«Του είπα ότι, σύμφωνα με τον Νόμο περί Εξωτερικής Υπηρεσίας (Foreign Service Act) του 1980,, η εξέταση του τρόπου εφαρμογής της πολιτικής περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες του γενικού επιθεωρητή», δήλωσε ο Λίνικ.

Όταν απολύθηκε, ο Λίνικ ερευνούσε επίσης καταγγελίες ότι ο Πομπέο και η σύζυγός του χρησιμοποιούσαν έναν υπάλληλο του υπουργείου για να τους κάνει διάφορα «θελήματα», και διάφορες προσωπικές εκδουλεύσεις, όπως να βγάζει βόλτα τον σκύλο τους ή να παραλαμβάνει τα ρούχα τους από το καθαριστήριο. Ο Λίνικ είπε στην ακρόαση ότι το γραφείο του συμμετείχε και σε άλλες έρευνες όταν απολύθηκε, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου της διαδικασίας έκδοσης Ειδικών Θεωρήσεων Μεταναστών.

Ο Πομπέο επιμένει ότι η απόλυση του Λίνικ δεν ήταν μια πράξη αντιποίνων. Σήμερα, χαρακτήρισε τον Λίνικ «κακό υπάλληλο» και ότι ήταν «λάθος» που του επέτρεψε να παραμείνει στη θέση του όσο παρέμεινε.

Σε επιστολή που εστάλη τη Δευτέρα και περιήλθε σε γνώση του Reuters, ένας ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέκρινε τις προδιαγραφές λειτουργίας του γραφείου του Λίνικ και είπε ότι πρέπει να διερευνηθεί για διαρροή πληροφοριών.

Σε προηγούμενη έρευνα για φερόμενες διαρροές δεν βρέθηκαν ενοχοποιητικά στοιχεία για τον Λίνικ.

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα