Iταλία προς Ελλάδα: Κλείνουμε τα σύνορα σε όποιον δεν μας σέβεται

Δυσαρεστημένοι φαίνεται πως είναι οι Ιταλοί από το σχέδιο της Ελλάδας για τον τουρισμό όσον τους αφορά, θεωρώντας ότι θα πρέπει να ανοίξουν άμεσα τα σύνορα χωρίς επιπρόσθετους περιορισμούς για τους προερχόμενους από την Ιταλία επισκέπτες. Ο πρόεδρος του Βένετο τόνισε πως φαίνεται σαν να έχει παραισθήσεις το γεγονός ότι η Ελλάδα αποκλείει τους προερχόμενους από το Βένετο τουρίστες, ενώ από την πλευρά του ο περιφερειάρχης του Βένετο, Λούκα Τζάια τόνισε πως πολλοί συντοπίτες του δεν θα πάνε πια στην Ελλάδα και θεωρεί λανθασμένο να μπαίνουν σε καραντίνα (έστω και μόνον για μια εβδομάδα) οι τουρίστες που φτάνουν στα ελληνικά αεροδρόμια από τέσσερις περιοχές του ιταλικού Βορρά.

Ο υπουργός Eξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο πρόσθεσε ότι «η Ιταλία πιστεύει στο ευρωπαϊκό πνεύμα, αλλά είναι έτοιμη να κλείσει τα σύνορα, σε όποιον δεν τη σέβεται». Στο μεταξύ, στις 9 Ioυνίου αναμένεται να μεταβεί στην Αθήνα. Νωρίτερα θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του στο Βερολίνο και τη Λιουμπλιάνα. «Πιστεύουμε στη συνεργασία αλλά και στην αμοιβαιότητα. Με αυτό το πνεύμα θα πραγματοποιήσω τις τρεις αυτές επισκέψεις. Όταν πάω στην Αθήνα θα έχω μαζί μου όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία για να δείξω ποια είναι η κατάσταση σε όλες τις ιταλικές περιφέρειες», τόνισε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας.

Οι Ιταλοί αγαπούν την Ελλάδα

Η Ρώμη ανεβάζει τους τόνους απέναντι στην Αθήνα, αλλά στο θέμα του τουρισμού έχει και σημαντικά εσωτερικά προβλήματα: Από τις 3 Ιουνίου θα επιτρέπεται η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών σε όλη τη χώρα. Πολλοί περιφερειάρχες του Νότου όμως φοβούνται ότι από τον Βορρά μπορεί να αφιχθούν και κάποιοι τουρίστες θετικοί στον ιό. Για το λόγο αυτό ζητούν να υιοθετηθεί ένα «υγειονομικό διαβατήριο». Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε απαντά ωστόσο ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντισυνταγματικό.

Παράλληλα, η Λέγκα βρίσκεται σε διαρκή προεκλογική περίοδο και οι δηλώσεις κατά της Ελλάδας εντάσσονται σε αυτό ακριβώς το πνεύμα. Τα δε Πέντε Αστέρια του Ντι Μάιο προσαρμόζονται, ώστε να μη συνεχίσουν να κατρακυλούν στις δημοσκοπικές έρευνες.

Παρά ταύτα -πέρα από πολιτικές στρατηγικές και σκοπιμότητες- είναι γεγονός ότι πολλοί Ιταλοί θεωρούν την Ελλάδα δεύτερο σπίτι τους, συνώνυμο διακοπών, χαλάρωσης και επιστροφής στις ρίζες. Και ότι θα ήθελαν να την επισκεφθούν αμέσως, χωρίς περιορισμούς.

Δένδιας στον Ιταλό ΥΠΕΞ: Με κανόνες και ασφάλεια το άνοιγμα της Ελλάδας

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λουίτζι ντι Μάιο, είχε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στον απόηχο της δυσαρέσκειας που εξέφρασαν τοπικοί πολιτικοί παράγοντες της Ιταλίας για το σχέδιο της Ελλάδας για τον τουρισμό, θεωρώντας ότι θα πρέπει να ανοίξουν άμεσα τα σύνορα χωρίς επιπρόσθετους περιορισμούς για τους προερχόμενους από την Ιταλία επισκέπτες.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνομιλία των δύο υπουργών Εξωτερικών εστιάσθηκε σε ζητήματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης του Ιταλού ΥΠΕΞ στην Αθήνα, στις 9 Μαΐου.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στο σχέδιο της Αθήνας για το σταδιακό άνοιγμα της χώρας, το οποίο γίνεται με κανόνες και ασφάλεια και με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία.

Οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών για την επιστροφή στην ομαλότητα και την προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης της ΕΕ.

Ο Έλληνες ΥΠΕΞ συνομίλησε το απόγευμα και με τον ομόλογό του της Μάλτας, Εβαρίστ Μπαρτόλο, με θέμα τις εξελίξεις στη Λιβύη και την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης, το μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, καθώς οι δύο χώρες σχεδιάζουν να ανοίξουν σταδιακά στον τουρισμό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Πηγή: Corriere.it, Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα