Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Ερντογάν και ξεκινά γεωτρήσεις στα νότια της Κρήτης

Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Ερντογάν και ξεκινά γεωτρήσεις στα νότια της Κρήτης

Με συνεχείς προκλήσεις εναντίον της χώρας μας ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να ενισχύσει το τραυματισμένο του προφίλ, στο εσωτερικό της χώρας του.

Η δημοτικότητα του καταρρέει, όπως και οι οικονομικοί δείκτες, ενώ ακόμη είναι φανερά τα σημάδια της πανδημίας στην Τουρκία που μόλις τώρα άρχισε να βγαίνει από την καραντίνα.

Μετά τα όσα προσβλητικά έγιναν έξω από την Αγιά Σοφιά ανήμερα της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, ο Ταγίπ Ερντογάν έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο του για γεωτρήσεις στην Μεσόγειο, μόλις 6 μίλια νότια της Κρήτης. Μάλιστα η απόφαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Τουρκικής Κυβερνήσεως στις 30 Μάϊου 2020, δηλαδή μία μόλις μέρα μετά την φιέστα που πραγματοποιήθηκε στο παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Γενική Διεύθυνση της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίων (TPAO) υπέβαλε αίτημα, για την έγκριση επιπλέον αδειών ερευνών για πετρέλαιο σε 7 οικόπεδα στη Μεσόγειο εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Πρόκειται για τα οικόπεδα με κωδικούς T18, T19, U18, U19, T16, T17, U16, σε μια θαλάσσια έκταση που εκτείνεται μεταξύ Ρόδου, Καρπάθου και Κρήτης στα δυτικά και Κύπρου στα ανατολικά.

Με την κίνηση αυτή η Άγκυρα δείχνει πως δεν αναγνωρίζει καμιά ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως ακριβώς είχε συμβεί και με τους χάρτες που είχε δώσει στην δημοσιότητα για την παράνομη συμφωνία με την Λιβύη.

Καμία έκπληξη στο ΥΠΕΞ

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εξωτερικών γνώριζε για τις κινήσεις των Τούρκων και είναι έτοιμο να απαντήσει σήμερα με μια σειρά από κινήσεις. Χθες πραγματοποιήθηκαν οι τελευταίες συσκέψεις σε διπλωματικό επίπεδο προκειμένου να καταρτιστεί το τελικό σχέδιο αντεπίθεσης στην νέα τουρκική πρόκληση. Το πιθανότερο σενάριο είναι η επίσημη διαμαρτυρία εναντίον της Τουρκίας με την έκδοση ρηματικής διακοίνωσης.

Ο Νίκος Δένδιας με συνέντευξη του στην "Realnews" είχε προειδοποιήσει την Τουρκία πως η Ελλάδα είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. "Δυστυχώς η Τουρκία πολλές φορές προκαλεί, παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα γειτονικών της χωρών και επιμένει να μη συμμορφώνεται", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Θα συντρίψουμε οποιοδήποτε επιβουλέα

Σε συνεχή ετοιμότητα βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, τόνισε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και πρόσθεσε πως το οι προτεραιότητες μπορούν να αλλάζουν αλλά το χρέος προς την πατρίδα παραμένει το ίδιο.

"Ιδιαίτερα αυτήν την εποχή, που τα σύννεφα στη γειτονιά μας ολοένα πυκνώνουν και η γεωπολιτική σκακιέρα έχει πάρει φωτιά, πορευόμαστε με ακαταγώνιστη βούληση, εμπνεόμενοι από το παράδειγμά τους και την ύστατη θυσία των ηρώων μας, έτοιμοι να συντρίψουμε οποιονδήποτε επιβουλέα που θα κάνει το μοιραίο λάθος να μας υποτιμήσει" δήλωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στο ετήσιο μνημόσυνο για τους πεσόντες καταδρομείς.

Ζητάει και τα ρέστα ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος δύο ημέρες μετά το κακόγουστο πανηγύρι που έστησε έξω από την Αγιά Σοφιά, υποστήριξε πως δεν υπήρξε άλωση την Κωνσταντινούπολης αλλά κατάκτηση. Μάλιστα επιτέθηκε στην Ελλάδα που δεν υπάρχει τζαμί ενώ η Τουρκία σεβάστηκε τα θρησκευτικά μνημεία όπως την Αγιά Σοφιά που ήταν ετοιμόρροπη.

"Τις τελευταίες ημέρες βγαίνουν κάποιοι που δεν ξέρουν και ονομάζουν την κατάκτηση ως "άλωση". Εάν τους ρωτήσετε, δεν γνωρίζουν καν την έννοια της κατάκτησης. Η κατάκτηση αποτελεί έναρξη, η κατάκτηση αποτελεί κατάκτηση καρδιών ειδικά, αλλά πού να το γνωρίζουν ότι έχει αυτό το πνεύμα η κατάκτηση κάποιοι", δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα που επικρίνει την Τουρκία για την Αγία Σοφία όταν εκείνη δεν έχει ούτε ένα τζαμί στην Αθήνα".

Την σκυτάλη των προκλήσεων πήρε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν δικαιολόγησε το διάβασμα του Κορανίου μέσα στην Αγιά Σοφιά.

"Ποιο είναι το πνεύμα της κατάκτησης;" Το να διαβάζεται μέσα στην Αγία Σοφία το Κοράνι και ειδικά το εδάφιο για την κατάκτηση, αυτό είναι το πνεύμα της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης" είπε χαρακτηριστικά.

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα