Ποιοι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι στο lockdown

Ποιοι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι στο lockdown

Από τα μέσα Μαρτίου μέχρι και τα μέσα Μαΐου, το lockdown στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού σφράγισε τα πάντα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Προέδρου Trump για ακόμη περισσότερους νεκρούς. Κατά το διάστημα αυτό, οι δισεκατομμυριούχοι που διαμένουν στις ΗΠΑ αύξησαν τον πλούτο τους κατά 434 δισ. δολάρια - ακριβώς δηλαδή όσο είναι το ΑΕΠ χωρών όπως η Πολωνία ή η Αυστρία. 

Ο Jeff Bezos της Amazon και ο Mark Zuckerberg του Facebook ήταν αυτοί που σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη με 34,6 και 25 δισ. αντίστοιχα να προστίθενται στις περιουσίες τους, σύμφωνα με ένα report του Forbes. Τα δεδομένα σε αυτό επικεντρώνονται στη διακύμανση των συναλλαγών και των διαδράσεων των εταιρειών εντός του διαστήματος της καραντίνας.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο ήταν πως οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι συνολικά αύξησαν την περιουσία τους κατά 15% σε μόλις δύο μήνες, την ίδια στιγμή που τα πάντα ήταν κλειστά και η οικονομία είχε παγώσει. Μόνο και μόνο οι Bezos και Zuckerberg, μαζί με τους Bill Gates, Warren Buffett και Larry Ellison ξέφυγαν από τους "διώκτες" τους στη λίστα των (πάρα) πολύ πλουσίων, ενώ ο Elon Musk ακολουθεί. 

Αρκετοί υποστηρίζουν πως η πανδημία θα βοηθούσε στην ανακατανομή του πλούτου. Δεν είχαν άδικο, μόνο που αυτό συμβαίνει με ένα πολύ συγκεκριμένο μοτίβο: Οι πολύ πλούσιοι γίνονται ακόμη πλουσιότεροι και οι φτωχοί, φτωχότεροι. 

esquire.com.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα