Οι ΗΠΑ αγοράζουν 300 εκατ. δόσεις του πειραματικού εμβολίου της Οξφόρδης

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκλεισαν συμφωνία για την αγορά σχεδόν του ενός τρίτου της πρώτης παρτίδας 1 δισ. δόσεων του πειραματικού εμβολίου της AstraZeneca για τον COVID-19 διαθέτοντας έως 1,2 δισ. δολάρια με σκοπό η βρετανική φαρμακευτική να βοηθήσει στην ανάπτυξη του εβολίου της Οξφόρδης.

Αν και μένει να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά του, το εμβόλιο φαίνεται για πολλές χώρες ως ο μόνος τρόπο να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους και να εξασφαλίσουν προβάδισμα σε σχέση με άλλους ανταγωνιστές.

Μετά την έκκληση του προέδρου Donald Trump για εμβόλιο, το αμερικανικό υπουργείο Υγείας συμφώνησε να διαθέσεις έως 1,2 δισ. δολάρια για να επιταχύνει την ανάπτυξη εμβολίου από την AstraZeneca και να εξασφαλίσει 300 εκατ. δόσεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

H AstraZeneca ανακοίνωσε την Πέμπτη την υπογραφή των πρώτων συμβολαίων για προμήθεια τουλάχιστον 400 εκατ. δόσεων εμβολίου, το οποίο αναπτύσσει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και ότι έχει τη δυναμικότητα για να παράγει ένα εκατομμύριο δόσεις.

Η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι οι κλινικές μελέτες μετά τα προκαταρκτικά τεστ θα περιλαμβάνουν τη συμμετοχή 30.000 ατόμων, καθώς και παιδιών, προσθέτοντας ότι η διάθεση του εμβολίου στη Βρετανία θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Η AstraZeneca παραδέχτηκε ότι το εμβόλιο μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό, ωστόσο αν τα αποτελέσματα των προκαταρκτικών δοκιμών είναι θετικά, αυτό θα οδηγήσει σε δοκιμές σε αρκετές χώρες.

Μόνο μια μικρή μερίδα εμβολίων που αναπτύσσονται έχουν δοκιμαστεί σε ανθρώπους, κάτι που αποτελεί δείκτη για την ασφάλειά τους και στάδιο στο οποίο τα περισσότερα αποτυγχάνουν.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ούτε εγκεκριμένες θεραπείες, ούτε εμβόλια για τον COVID-19 από κανέναν από τους φαρμακευτικούς κολοσσούς που τα δοκιμάζουν. Κυβερνήσεις, φαρμακευτικές και ερευνητικά κέντρα δουλεύουν αυτή τη στιγμή πάνω σε περίπου 100 προγράμματα και οι εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι θα χρειαστούν 12 έως 18 μήνες για να υπάρξει ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο.

Άλλες φαρμακευτικές που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης του εμβολίου είναι η Pfizer Inc, η Johnson & Johnson και η Sanofi.

Η αμερικάνικη Inovio Pharmaceuticals ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι το εμβόλιο που αναπτύσσει δοκιμαστικά δημιουργεί αντισώματα και ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα στις δοκιμές που έγινα σε ποντίκια και γκινέα.

Και η Moderna αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε θετικά αποτελέσματα, καθώς ανέφερε ότι το εμβόλιό της δημιούργησε αντισώματα σε μικρή ομάδα υγιών εθελοντών.

Πηγή: Reuters, καθημερινή

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα