Σεισμός στο Ιράν εν μέσω κορονοϊού – Δυο νεκροί και 38 τραυματίες

Σεισμός στο Ιράν εν μέσω κορονοϊού – Δυο νεκροί και 38 τραυματίες

Ο σεισμός μεγέθους 4,6 βαθμών Ρίχτερ σημειώθηκε στις 00:48 τοπική ώρα (23:48 χθες ώρα Ελλάδας) κοντά στην πόλη Νταμαβάντ, περίπου 55 χλμ. ανατολικά της Τεχεράνης στο Ιράν, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS).

Το επίκεντρο εντοπίζεται σε βάθος 10 χλμ., σύμφωνα με το USGS, νότια του ηφαιστειακού όρους Νταμαβάντ, στο οποίο βρίσκεται η πιο υψηλή κορυφή στο Ιράν (5.671 μέτρα). Η χώρα αυτή κείται σε μια από τις πιο ενεργές σεισμικές ζώνες στον κόσμο. Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο σεισμός δεν προκλήθηκε από ηφαιστειακή δραστηριότητα

Πολλοί κάτοικοι της Τεχεράνης έσπευσαν να βγουν από τα σπίτια τους, στους δρόμους και στα πάρκα, τηρώντας όμως πάντα τους κανόνες ασφαλείας, μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου από το σημείο. Ορισμένοι κουκουλωμένοι με κουβέρτες, άλλοι φορώντας χειρουργικές μάσκες.

Το Ιράν είναι η πλέον πληγείσα χώρα της Μέσης Ανατολής από τον κορονοϊό, με περίπου 6.500 θανάτους και περισσότερα από 100.000 κρούσματα, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό.

Πολλοί κάτοικοι πέρασαν την υπόλοιπη νύχτα στα αυτοκίνητά τους, φοβούμενοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Την ώρα που σημειώθηκε ο σεισμός, πολλοί κοιμούνταν ή αναπαύονταν μετά το ιφτάρ, το γεύμα που διακόπτει τη νηστεία του ραμαζανιού μετά το ηλιοβασίλεμα.

Ήμασταν καθισμένοι όταν άρχισε (…) Αισθανθήκαμε όλο το κτίριο να σείεται, ενώ βγήκαμε όλοι έξω για να μην κινδυνεύσουμε σε περίπτωση μετασεισμού», λέει ο Αχμάντ, ένας κάτοικος 45 ετών.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Κιανούς Τζαχανπούρ κάλεσε τους κατοίκους να «διατηρήσουν την ψυχραιμία τους» και να ακολουθούν τις συστάσεις ασφαλείας.

Νεκροί είναι μια γυναίκα 21 ετών στην Τεχεράνη που πέθανε από καρδιακή προσβολή και ένας 60χρονος άνδρας στην Νταμαβάντ που τραυματίστηκε στο κεφάλι.

Ο γενικός κυβερνήτης της Τεχεράνης Ανουσιρβάν Μοχσενί-Μπαντπεΐ δήλωσε στην κρατική τηλεόραση πως μόνον 4 από τους 38 τραματίες χρειάστηκε να διακομιστούν στο νοσοκομείο.

«Η κατάσταση είναι σταθερή τώρα, αλλά παραμένουμε σε κατάσταση συναγερμού» στις επαρχίες Τεχεράνης, Αλμπόρζ, Μοζανταράν, Κομ και Σεμνάν, δήλωσε στο AFP ο Χαμέντ Σατζαντί, επικεφαλής των επιχειρήσεων διάσωσης.

«Ήμασταν έτοιμοι να φιλοξενήσουμε τους κατοίκους σε στάδια, τηρώντας τις συστάσεις για κοινωνική αποστασιοποίηση, αλλά δεν χρειάστηκε», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το κέντρο σεισμολογίας του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης, το μέγεθος του σεισμού ήταν 5,1 και το εστιακό του βάθος 7 χλμ. Το κέντρο ανέφερε πως ακολούθησε σειρά μετασεισμών, με τον πιο ισχυρό να είναι μεγέθους 4 βαθμών.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα