Δολοφονία Κινέζου ερευνητή του κορονοϊού τροφοδοτεί άγριες θεωρίες συνομωσίας

Δολοφονία Κινέζου ερευνητή του κορονοϊού τροφοδοτεί άγριες θεωρίες συνομωσίας

Το περασμένο Σάββατο, ο 37χρονος Κινέζος καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ Μπινγκ Λίου βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του από πυροβολισμό. Όπως μετέδωσε αμέσως το CNN, ο καθηγητής ήταν στα πρόθυρα ανακάλυψης "πολύ σημαντικών ευρημάτων" για τον κορονοϊό. Ο καθηγητής είχε τραύματα στο κεφάλι, το λαιμό, τον κορμό και τα άκρα, σύμφωνα με το αστυνομικό τμήμα Ross.

Από τη στιγμή που έγινε γνωστός ο θάνατό του, πολλές θεωρίες συνομωσίας είδαν το φως της δημοσιότητας, με εικασίες περί της δολοφονίας του ενόψει των επιστημονικών δημοσιεύσεων που θα έκανε.

Ένας μυστηριώδης θάνατος

Κοντά στο σπίτι του Λιού αναγνωρίστηκε και ένας ακόμα Κινέζος, νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του, για τον οποίο οι αρχές πιστεύουν ότι αυτοκτόνησε. Ο ένοπλος αναγνωρίστηκε ως 46χρονος μηχανικός λογισμικού Χάο Γκου, ενώ όπως ανέφεραν οι αρχές οι δυο άντρες ήταν γνωστοί. Η έρευνα οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ήταν μια δολοφονία την οποία ακολούθησε αυτοκτονία, που προέκυψε από "μια μακρά διαμάχη με έναν σύντροφό του". Η αστυνομία υποστηρίζει ακόμα ότι υπάρχουν "μηδενικά στοιχεία" ότι η δολοφονία συνδέεται με το ερευνητικό έργο του Λίου και την τρέχουσα κρίση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ένας εξαιρετικός ερευνητής

Σε μια δήλωση, οι συνάδελφοι του Λίου τον περιγράφουν ως εξαιρετικό ερευνητή ο οποίος "ήταν στα πρόθυρα να φέρει στο φως πολύ σημαντικά ευρήματα" για την κατανόηση των κυτταρικών μηχανισμών της μόλυνσης Covid-19. Δεσμεύθηκαν να ολοκληρώσουν την έρευνά του "σε μια προσπάθεια να αποτίσουν φόρο τιμής στην επιστημονική του αριστεία. Σύμφωνα με το ηλεκτρονικό βιογραφικό του Λιού, είχε συνεργαστεί με βιολόγους και κλινικούς για να μελετήσει την ανθρώπινη ανοσία και ήταν ως ερευνητής στο πανεπιστήμιο, μετά τις σπουδές του στη Σιγκαπούρη.

Θεωρίες συνομωσίας

"Ω Θεέ μου", έγραψε ένας χρήστης στην κινεζική πλατφόρμα κοινωνικών μέσων Weibo. "Φαίνεται σαν να βγαίνεις κατευθείαν από το Mission Impossible. Ίσως ανακάλυψε ότι ο ιός προήλθε από ένα αμερικανικό εργαστήριο." Όλες οι θεωρίες προσεγγίζουν την άποψη ότι ο Λίου σκοτώθηκε επειδή υποτίθεται ότι θα αποκάλυπτε το μυστήριο της προέλευσης του κοροναϊού. Αυτό συμβαίνει κυρίως εξαιτίας των ισχυρισμών των Κινέζων αξιωματούχων ότι ο ιός προήλθε από τις ΗΠΑ και μεταφέρθηκε στο Γουχάν από Αμερικανούς στρατιώτες. Σε πολλούς μάλιστα ο θάνατος του Λιου φάνηκε σαν μια "σατανική σύμπτωση". "Μια πολύ ασυνήθιστη υπόθεση. Υπάρχουν πιθανά μυστικά κρυμμένα στο σκοτάδι", γράφει ένα σχόλιο, ενώ στο Twitter, ορισμένοι υποστηρίζουν αβάσιμους ισχυρισμούς ότι η κινεζική κυβέρνηση μπορεί να έχει διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην υπόθεση.

Πολλά σχόλια του Weibo ανέφεραν ότι το κινέζικο υπόβαθρο του Λίου ενδέχεται να τον έθεσε σε κίνδυνο στις ΗΠΑ, αν και δεν έχουν αποδειχθεί στοιχεία ότι ήταν στόχος λόγω της εθνικότητάς του. Η Global Times, ένας ιστότοπος που συνδέεται με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, δημοσίευσε ένα άρθρο με διάφορες εικασίες σχετικά με το θάνατο του Λίου. Η αλήθεια είναι ότι σε πολλές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης αυτή την εποχή αναπτύσσονται αυτή την εποχή πολλές θεωρίες συνομωσίας που αφορούν τις διαρροές πληροφοριών από τις ΗΠΑ αλλά και από την Κίνα.

Με πληροφορίες από CNN και ΒΒC, thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα