Ο κορονοϊός δεν κάνει διακρίσεις; Η δημοσιογράφος που τα είπε έξω από τα δόντια για τις ανισότητες

 «Μας λένε ότι ο κορονοϊός είναι ο μεγάλος ισορροπιστής μεταξύ φτωχών και πλούσιων. Δεν είναι. Είναι πολύ πιο δύσκολο αν είσαι φτωχός. Πρόκειται για έναν μύθο που χρειάζεται ξεκαθάρισμα», σχολίασε η 49χρονη.

Και συνεχίζει: «Αυτοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή τώρα, οι οδηγοί λεωφορείων, οι υπάλληλοι στα σούπερ μάρκετ, το προσωπικό των νοσοκομείων, είναι οι πιο χαμηλόμισθοι από το εργατικό δυναμικό μας. Παράλληλα, είναι εκείνοι που είναι και πιο πιθανό να αρρωστήσουν, επειδή ακριβώς είναι περισσότερο εκτεθειμένοι.

Για όσους, επίσης, ζουν σε μικρά διαμερίσματα, το lockdown θα είναι πιο δύσκολο. Όσοι, δε, κάνουν χειρωνακτικές εργασίες, δεν μπορούν να δουλέψουν από το σπίτι. Πρόκειται για ένα ζήτημα υγείας με τεράστιες συνέπειες για την κοινωνική πρόνοια και ένα ζήτημα ευημερίας με τεράστιες συνέπειες για τη δημόσια υγεία».

Η Μεγαλή Βρετανία χειρίστηκε με τον δικό της τρόπο το θέμα του κορωνοϊού, και σήμερα το πληρώνει ακριβά, αφού ο αριθμός των κρουσμάτων και των νεκρών καθημερινά αυξάνεται.

Η εισαγωγή του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στο νοσοκομείο για δεύτερη φορά, έχει ξεσηκώσει θύελλα συζητήσεων, αφού πολλοί τον θεωρούν αποκλειστικό υπαίτιο για την τραγική κατάσταση στην χώρα σήμερα.

Τα μέλη της κυβερνήσεως έχουν ξεκινήσει τις εμφανίσεις στα τηλεοπτικά κανάλια με το σλόγκαν, απέναντι στον κορωνοϊό είμαστε όλοι ίσοι. Όμως η παρουσιάστρια του BBC, Έμιλι Μάιτλις, είχε διαφορετική άποψη.

Δείτε λοιπόν τι είπε με μεγάλο θάρρος, και είμαι σίγουρος ότι πολλοί από εσάς θα συμφωνήσετε:

Από την πρώτη στιγμή που οι επιστήμονες απέκτησαν κάποια έγκυρα επιδημιολογικά δεδομένα για τον κορονοϊό που χτυπά τον πλανήτη εδώ και τρεις μήνες, ακούμε συχνά να αναπαράγεται η φράση «ο ιός δεν κάνει διακρίσεις». Είναι, όμως, πράγματι, έτσι;

Η Emily Maitlis, δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του BBC στο σόου «Newsnight», κατάφερε μέσα σε λίγα λεπτά και εξηγώντας γιατί δεν έχουν την ίδια τύχη με τον κορονοϊό πλούσιοι και άνθρωποι του μόχθου, να κάνει τον γύρο του διαδικτύου. «Δεν επιβιώνεις από τον ιό με τη δύναμη του χαρακτήρα, ό,τι κι αν μας πουν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού», αναφέρει στην αρχή του μηνύματός της η Maitlis, δίνοντας μια ιδέα για το τι θα ακολουθήσει.

«Απόψε, καθώς η Γαλλία βυθίζεται στην ύφεση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου προειδοποιεί ότι η πανδημία θα μπορούσε να προκαλέσει την πιο βαθιά οικονομική ανατροπή που συνέβη ποτέ στην Ιστορία, αναρωτιόμαστε τι είδους "κοινωνικό συμβόλαιο" θα έπρεπε να συνάψουμε ώστε να σταματήσει η ανισότητα που γίνεται όλο και πιο ισχυρή», καταλήγει στο μήνυμά της. 

Τι περισσότερο μπορεί να προσθέσει κανείς σε αυτό;

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα