Κορονοϊός: Εφιαλτική μελέτη του CDC - Τεράστια η μεταδοτικότητα του ιού

Εάν κάποιος είχε την παραμικρή αμφιβολία ότι η επιδημία του κορωνοϊού που σαρώνει τον πλανήτη είναι άκρως επικίνδυνη, μια νέα μελέτη συνεργατών του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ που αφορά στην εμφάνιση της επιδημίας του Covid-19 στην Κίνα προκαλεί ανατριχίλα με τα ευρήματά της.

Συγκεκριμένα, η μελέτη για τον SARS-CoV-2, όπως είναι το «επίσημο» όνομα του ιού έδειξε ένα πραγματικά εφιαλτικό στοιχείο. Η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού αυτού είναι πραγματικά εκτός κάθε προηγουμένου.

Η μεταδοτικότητα μετριέται με τον συντελεστή R0, ο οποίος μετράει πόσα άτομα μπορεί να μολύνει ένας φορέας ενός παθογόνου. Για παράδειγμα ο R0 της πανδημίας της γρίπης του 2009 ήταν σε ανώτατο επίπεδο 1,6 που σημαίνει ότι ένας φορέας μπορεί να μεταδόσει τον ιό σε 1,6 άτομα.

Σύμφωνα με τη μελέτη του CDC, ο R0 για τον κορωνοϊό είναι 5,8 κατά μέσο όρο (δηλαδή, ένας φορέας μπορεί να τον μεταδόσει σχεδόν σε έξι άτομα, δέκα φορείς σε 600 άτομα, κ.ο.κ.), Το R0 αυτό είναι από τα υψληλότερα που μπορούν να καταγραφούν και γίνεται ακόμα χειρότερο λόγω έλλειψης εμβολίου και φαρμάκων.

Ακόμα περισσότερο, η μελέτη κάνει ακόμα πιο δυσοίωνες τις προβλέψεις για την καταπολέμηση της ασθένειας, καθώς οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο συνδυασμός εμβολιασμού και ανοσίας αγέλης θα πρέπει να περιλάβει το τεράτώδες 82% του πληθυσμού. Για σύγκριση, με συντελεστή R0 στο 2,2 το κατώφλι κατεβαίνει στο 55%.

Στο πλαίσιο αυτό, η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη αυστηρής κοινωνικής απομόνωσης, σε συνδυασμό με ταχεία παρακολούθηση της πορείας της επιδημίας, ιχνηλάτηση κρουσμάτων και καραντίνας.

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα