Τεράστια η οικονομική ζημιά στην Ιταλία από τον κορονοϊό

«Γενικευμένο και χωρίς προηγούμενο», χαρακτηρίζει το Ιταλικό Ινστιτούτο Στατιστικής Istat το σοκ για οικονομία της χώρας, εξαιτίας της κρίσης που προκάλεσε ο κορονοϊός. Ο πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, ανακοίνωσε ένα πακέτο 400 δισ. ευρώ σε άτοκα δάνεια για τις επιχειρήσεις, ωστόσο αυτό φαίνεται να μην αρκεί.

Το Istat προσθέτει ότι, δεδομένης της κρίσης αυτής και της εντυπωσιακής μείωσης τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης, δεν μπορεί να γίνει σαφής πρόβλεψη για τις συνέπειες και την οικονομική ύφεση που θα ακολουθήσει στην Ιταλία.

Σε περίπτωση, πάντως, που το κλείσιμο των καταστημάτων και των βιομηχανιών συνεχιστεί για άλλους δυο μήνες, το ινστιτούτο προβλέπει ότι η κατανάλωση θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 10%.

Τα περιοριστικά μέτρα που η κυβέρνηση Κόντε επέβαλε έως τώρα, προκάλεσαν το κλείσιμο 2,2 εκατομμυρίων επιχειρήσεων. Πρόκειται για το 49% του συνόλου και για το 65% των εταιριών που εξάγουν. Συνολικά απασχολούν 7,4 εκατομμύρια εργαζομένους.

«Το κλείσιμο αυτό των παραγωγικών δραστηριοτήτων αύξησε τις ανησυχίες που οφείλονται στην υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και προκάλεσε την κατάρρευση της εμπιστοσύνης σε καταναλωτές και επιχειρήσεις» τονίζει, τέλος, το Ιstat.
Ματαρέλα: Όχι στους εθνικούς εγωισμούς. Η υγεία είναι παγκόσμιο δικαίωμα

Παράλληλα, στην ανάγκη για ενωμένη και αλληλέγγυα αντίδραση στον Covid-19 αναφέρθηκε σε νέο μήνυμά του ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

«Η διεθνής ισχύς του δικαιώματος στην υγεία μας καλεί να δείξουμε παγκόσμιο, ενιαίο αίσθημα ευθύνης, βάζοντας στην άκρη εθνικούς εγωισμούς και κάθε είδους προνόμια», τόνισε, σύμφωνα με την ανταπόκριση του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Η ανθρωπότητα έχει τα αναγκαία μέσα για να εξαλείψει τον ιό αυτό, όπως και για να εξαλείψει ασθένειες και δυσκολίες που έχουν διαδοθεί ιδιαίτερα στις πιο φτωχές περιοχές του πλανήτη», συμπλήρωσε σχετικά.

«Τα Εθνικά Συστήματα Υγείας αποτελούν στυλοβάτες των κοινωνιών μας. Η ποιότητα ζωής, αλλά και τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου συνδέονται στενά με την ευρύτητα και την χωρίς περιορισμούς πρόσβαση στο σύστημα υγείας», υπογράμμισε ο Ματαρέλα, σύμφωνα με τον οποίο «οι ευχαριστίες των ημερών αυτών και η ευγνωμοσύνη πρέπει να μετατραπούν σε μια διαρκή και μακρόπνοη στήριξη από την κοινωνία μας».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα