Κορονοϊός: Νέο ρεκόρ θανάτων στη Βρετανία – 569 σε λίγες ώρες

Τα αποτελέσματα της καταστροφικής αρχικής τακτικής της βρετανικής κυβέρνησης περί ανοσίας αγέλης βιώνει η χώρα η οποία θρηνεί 569 νεκρούς από κορωνοϊό μέσα σε ένα 24ωρο.
 
Συνολικά, οι θάνατοι στη Βρετανία από την επιδημία του Covid-19 φθάνουν τους 2.921.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης το υπουργείο Υγείας της χώρας, καταγράφονται ακόμη 4.244 ασθενείς με κορωνοϊό, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να φτάνει τα 33,718.

Στο μεταξύ, ξεπέρασαν τους 10.000 συνολικά οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Ισπανία. Το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε 950 θανάτους από τον κορωνοϊό και οι νεκροί έφτασαν τους 10.003 με εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι σύντομα θα ξεπεράσει την Ιταλία, αφού οι ημερήσια θάνατοι είναι όλο και πιο πολύ.

Ο νέος κορωνοϊός συνεχίζει την ανελέητη κούρσα του με ταχύτητα αυξανόμενη κατά τρόπο «σχεδόν εκθετικό», θερίζοντας ανθρώπινες ζωές στις τέσσερις γωνιές του κόσμου, ανάμεσά τους αυτή ενός μωρού έξι εβδομάδων στις ΗΠΑ, ενός από τα μικρότερα σε ηλικία μεταξύ των 46.000 θυμάτων της πανδημίας.

Πάνω από 900.000 κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό καταγράφονται παγκοσμίως, εκ των οποίων 215.000 στις ΗΠΑ, όπου η ασθένεια COVID-19 εξαπλώνεται πλέον ταχύτερα απ’ ό,τι οπουδήποτε αλλού. Ελλείψει επαρκών δυνατοτήτων για την πραγματοποίηση εξετάσεων, οι αριθμοί αυτοί πιθανόν είναι πολύ κατώτεροι από την πραγματικότητα.

Παρά τα μέτρα περιορισμού που πλέον αφορούν σχεδόν τον έναν κάτοικο του πλανήτη στους δύο, οι απολογισμοί γίνονται ολοένα βαρύτεροι: 13.000 νεκροί στην Ιταλία, 9.000 στην Ισπανία, πάνω από 5.000 στις ΗΠΑ, 4.000 στη Γαλλία…

Ο θάνατος ενός νεογέννητου στην πολιτεία Κονέτικατ, έπειτα από εκείνους ενός βρέφους εννιά μηνών στο Σικάγο κι ενός εφήβου 13 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν ιδιαίτερα οδυνηρή είδηση για πολλούς, καθώς τα παιδιά μέχρι τώρα θεωρείτο πως δεν κινδύνευαν τόσο. Η είδηση «σου ραγίζει την καρδιά», συνόψισε ο Νεντ Λαμόντ, ο κυβερνήτης αυτής της πολιτείας των βορειοανατολικών ΗΠΑ.

«Βαθιά ανήσυχος», ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους δεν μπόρεσε παρά να διαπιστώσει την «σχεδόν εκθετική αύξηση» του αριθμού των κρουσμάτων. «Πρέπει να δείξουμε ομοψυχία και να πολεμήσουμε αυτόν τον άγνωστο και επικίνδυνο ιό», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρότρυνε τη χώρα να «μπει σε κίνηση». Ο Λευκός Οίκος παρουσίασε τις προβλέψεις του: η ασθένεια COVID-19, που προκαλεί ο κορωνοϊός, θα στοιχίσει τη ζωή σε 100.000 ως 240.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ, που έχουν γίνει πλέον, μετά την Ευρώπη, το νέο επίκεντρο της πανδημίας.

«Βόμβες»

Στην Ευρώπη, ήταν η Ισπανία αυτή που θρήνησε τις πιο βαριές απώλειες, με 864 νέους νεκρούς μέσα σε 24 ώρες. Η χώρα φοβάται ότι κατακλυστούν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), που ήδη έχουν ξεπεράσει τα όρια των δυνατοτήτων τους.

«Δεν υπάρχει επαρκής εξοπλισμός προστασίας» και «ο αριθμός των κλινών παραμένει ανεπαρκής», διαπίστωσε με πικρία ο Γκιγιέν ντελ Μπάριο, νοσηλευτής στη Μαδρίτη, ωστόσο σημείωσε τη μικρή μείωση της ροής στο τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου του.

Την τάση επιβεβαίωσαν οι αρχές. «Φαίνεται πως είμαστε ήδη πέραν» της κορύφωσης της εξάπλωσης και «οδεύουμε σε μείωση» των νέων κρουσμάτων, εκτίμησε ο διευθυντής του Κέντρου Αντιμετώπισης Υγειονομικών Εκτάκτων Καταστάσεων, ο Δρ. Φερνάντο Σιμόν.

Στην Ιταλία, όπου τα νοσοκομεία δεν έχουν πια έλεγχο της κατάστασης, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μόλυνσης συνεχίζει να μειώνεται. Αλλά γιατροί ανησυχούν για το ενδεχόμενο άνθρωποι που βγαίνουν από τα νοσοκομεία όταν η ζωή τους δεν κρίνεται πως κινδυνεύει πλέον να εξακολουθήσουν να μεταδίδουν τον SARS-CoV-2.

«Σε έναν πόλεμο όπως αυτός, δεν μπορεί να επιτραπεί να εκτεθούμε στην εμφάνιση νέων εστιών που υπάρχει κίνδυνος να μετατρέψουν τα κέντρα ανάρρωσης σε ‘υγειονομικές βόμβες’ που θα εξαπλώνουν τον ιό», προειδοποίησε ο Ραφαέλε Αντονέλι Ινκάλτζι, πρόεδρος της ιταλικής Εταιρείας Γηριατρικής.

Στη Γαλλία, όπου τα νοσοκομεία του Παρισιού πλέον ξεχειλίζουν ασθενείς, η διακομιδή αρρώστων με τρένα συνεχίστηκε, ενώ ιδρύματα υγείας της πρωτεύουσας ετοιμάζονται να αρχίσουν να φτιάχνουν με εκτυπωτές τριών διαστάσεων υλικό σε έλλειψη. Ζητήθηκε ακόμη και η εθελοντική συμβολή κτηνιάτρων, που θα μπορούσαν να βοηθούν για παράδειγμα στη διαλογή ασθενών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα