Κορονοϊός: Η Σουηδία οδηγείται στην καταστροφή; Προσέχουν την οικονομία τους; 180 οι νεκροί

Κορονοϊός: Η Σουηδία οδηγείται στην καταστροφή; Προσέχουν την οικονομία τους; 180 οι νεκροί

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Σουηδία γίνεται θέμα σε ένα μέσο ενημέρωσης όχι σουηδικό. Με βάση μαρτυρίες ανθρώπων που ζουν εκεί ότι η αντιμετώπιση του κορονοϊού είναι τουλάχιστον επιπόλαιη από την κυβέρνηση της χώρας. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ένα άρθρο του Paul Connoly, ενός Βρετανού που ζει και εργάζεται στην Σουηδία στην Daily Mail

Πλέον, η χώρα των 10 εκατομμυρίων μετρά σχεδόν 4.500 κρούσματα και 180 νεκρούς από τον κορονοϊό και ο κόσμος έχει αρχίσει να νιώθει άβολα.

Η Σουηδία είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που ακόμα δεν έχει κλείσει τα περισσότερα σχολεία της, τα μπαρ και τα εστιατόρια.

Ναι, η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους πολίτες να εργάζονται από το σπίτι αν αυτό είναι εφικτό και έχουν απαγορευθεί οι επισκέψεις σε ηλικιωμένους.

Όμως, δεν υπάρχουν σκληρά απαγορευτικά μέτρα από την κυβέρνηση. Τα αστεία μέτρα που έχουν ληφθεί είναι το κλείσιμο την πανεπιστημίων μόνο και να απαγορεύεται στα εστιατόρια και στα μπαρ να σερβίρουν τον κόσμο στην μπάρα αλλά μόνο στα τραπέζια.

Επίσης, επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις μέχρι 50(!) άτομα!

Στα χαρτιά φαίνεται η Σουηδία να επιβιώνει από τον κορονοϊό. Για παράδειγμα ο πρώτος θάνατος ήταν στις 11 Μαρτίου και την ίδια ημέρα η Ιταλία μετρούσε 800 νεκρούς.

Όμως η στατιστική πολλές φορές μπορεί να σε ξεγελάσει. Ο ρυθμός με τον οποίο εξαπλώνεται πλέον ο κορονοϊός είναι πολύ υψηλός. Αν δει κανείς τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 πολίτες στην Σουηδία θα δει ότι είναι στο 39,6% ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 33,8%!

Οι γειτονικές χώρες όπως η Δανία, η Φινλανδία και η Νορβηγία έχουν ήδη εφαρμόσει πολύ σκληρά μέτρα και έχουν λιγότερους νεκρούς

Την περασμένη εβδομάδα πάνω από 2.000 Σουηδοί επιστήμονες απηύθυναν σκληρή επιστολή στην κυβέρνηση της χώρας τους για τα μέτρα που ΔΕΝ έχει λάβει.

Η καθηγήτρια λοιμωξιολογίας Cecilia Soderberg-Naucler, δήλωσε: «Δεν κάνουμε αρκετά τεστ, δεν καταγράφουμε, δεν απομονώνουμε και έχουμε αφήσει τον κορονοϊό ελεύθερο να αλωνίζει. Μας οδηγούν στην καταστροφή!»

Άλλος καθηγητής ο Fredrik Elgh,  δήλωσε: «Η Στοκχόλμη θα έπρεπε να μπει σε καραντίνα. Είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν κάνει τίποτα για να εμποδίσει την διασπορά της νόσου. Αυτό είναι πολύ σοβαρό».

Όταν την προηγούμενη εβδομάδα εμφανίστηκε στην τηλεόραση ο πρωθυπουργός της χώρας πολλοί πίστεψαν ότι θα ανακοίνωνε τουλάχιστον το κλείσιμο δημοτικών και νηπιαγωγείων. Όμως αυτό δεν συνέβη ποτέ. Αυτό που ζήτησε ήταν να προσέχουν ο ένας την υγεία του άλλου.

Ο βασικός λόγος για τον οποίο τηρεί αυτή την στάση ο Σουηδός πρωθυπουργός είναι η οικονομία. Και όμως! Δεν θέλει να έχει την ζημιά που έχουν υποστεί σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες.

Ένας άλλος λόγος είναι ότι η κυβέρνηση εμπιστεύεται τους πολίτες της ότι θα κάνουν από μόνοι τους το σωστό και θα ακολουθήσουν τις συμβουλές των ειδικών.

Ο αρθρογράφος ο οποίος ζει στην Σουηδία περιγράφει τι γίνεται στο χωριό που ζει στο Vastantrask.

Όλοι φορούν μάσκες και όσοι δεν το κάνουν τους συμπεριφέρονται ως να είναι παρίες. Έχουν φτιάξει ακόμα και ωράριο ώστε να μην συμπίπτουν στο κούρεμα του γκαζόν στον κήπο τους.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση η εφημερίδα Svenska Dagbladet, πάνω από τους μισούς Σουηδούς λένε ότι πιστεύουν πως η ανταπόκριση της κυβέρνησης στον κορονοϊό ήταν ισορροπημένη.

Και παρότι στους Σουηδούς δεν αρέσει να είναι στο επίκεντρο της προσοχής η στρατηγική μεγάλου ρίσκου που ακολουθούν τους έχει κάνει παγκόσμιο θέμα…

Πηγή: DailyMail

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα