«Μαύρο» Σαββατοκύριακο: Ανεξέλεγκτη η κατάσταση σε ΗΠΑ, Ιταλία και Βρετανία

«Μαύρο» Σαββατοκύριακο: Ανεξέλεγκτη η κατάσταση σε ΗΠΑ, Ιταλία και Βρετανία

Τι κι αν οι Τραμπ και Τζόνσον καθησύχαζαν τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς, το χτύπημα του θανατηφόρου ιού στις χώρες αυτές ήταν βίαιο και εξαιρετικά γρήγορο! Αλλά και η κατάσταση δεν είναι καλύτερη σε Ισπανία και Ιταλία αν και για την δεύτερη πριν από λίγα 24ωρα φάνηκε κάποια αχτίδα ελπίδας.

Έτσι στη γειτονική μας χώρα, μετά από μερικά καλά νέα που έδειχναν μια ανεπαίσθητη μείωση κρουσμάτων, χθες ήταν η μαύρη ημέρα καθώς σε ένα 24ωρο, 969 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Στο επίκεντρο όμως της πανδημίας είναι οι ΗΠΑ καθώς η χώρα, με περισσότερα από 96.000 κρούσματα, βρίσκεται στην κορυφή της μακάβριας λίστας. Όμως και στη Μεγάλη Βρετανία και εξαιτίας της ελαφρότητας με την οποία ο Μπόρις Τζόνσον χειρίστηκε την κατάσταση η πανδημία είναι πλέον ανεξέλεγκτη καθώς μέσα σε 24 ώρες κατεγράφησαν περισσότερα από 2.800 νέα κρούσματα, ανάμεσά τους ο ίδιος ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Έτσι ξημέρωσε ένα «μαύρο» Σαββατοκύριακο για τον πλανήτη και αυτό διότι:

Ιταλία

 

Το απόγευμα της Παρασκευής η Πολιτική Προστασία της χώρας ανακοίνωσε ότι 919 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 9.134. Στη συνέχεια έκανε λόγο για 969 νεκρούς, προσθέτοντας και τους 50 χθεσινούς από το Πεδεμόντιο, τους οποίους δεν είχε αναφέρει στη σχετική ενημέρωση της Πέμπτης. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν άλλα 4.401 κρούσματα κορωνοϊού, ενώ ο συνολικός τους αριθμός ανήλθε σε 66.414 ενώ 3.732 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 26.029 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 36.653 έχει αποφασιστεί ο κατ’ οίκον περιορισμός.

Ηνωμένο Βασίλειο

Δραματική η κατάσταση και στη Βρετανία με 181 νεκρούς σε μόλις 24 ώρες, ανεβάζοντας τον αριθμό των απωλειών σε 759. Έχουν καταγραφεί 14.579 κρούσματα, με τα 2.921 μόλις το τελευταίο 24ωρο. Στη Σκοτία, επιπλέον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον αριθμό στους 33, ενώ τα κρούσματα αυξήθηκαν από τα 894 στα 1.059. Στην Ουαλία, 34 άνθρωποι έχουν πεθάνει με τους 6 την τελευταία ημέρα, ενώ στη βόρεια Ιρλανδία, οι αρχές επιβεβαίωσαν τρεις επιπλέον θανάτους, εν συνόλω 13.

Τουρκία

Χωρίς να μπορεί κανείς να είναι βέβαιος για την πραγματικότητα των στοιχείων μια και ο Ερντογάν έχει αποδείξει ότι χειραγωγεί την ενημέρωση με τεράστια ευκολία, οι τουρκικές αρχές έθεσαν 12 περιοχές σε καραντίνα. Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία θέτει τοποθεσίες σε καραντίνα μετά την έναρξη της πανδημίας. Σύμφωνα πάντως με κάποια (ας πούμε) επίσημα στοιχεία η Τουρκία θρηνεί 92 νεκρούς και έχει επιβεβαιώσει 5.698 κρούσματα.

Ισπανία

Τραγική είναι και η κατάσταση στην Ισπανία μια και οι νεκροί ξεπέρασαν τους 5.138 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι περισσότερα από 65.700. Η περιοχή της Μαδρίτης είναι η πλέον πληγείσα με το 60% των θανάτων στη χώρα. Την ίδια ώρα η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αποσύρει 9.000 δοκιμαστικά τεστ για ανίχνευση κορωνοϊού, από την Κίνα, αφού ανακαλύφθηκε ότι το ποσοστό για ακριβή συμπεράσματα ήταν μόλις 30%. Όπως και άλλες χώρες που αγωνίζονται για τη διάγνωση και τη θεραπεία του ιού, η Ισπανία ζήτησε από την Κίνα εξοπλισμό ταχείας δοκιμής και στη συνέχεια ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα δαπανήσει 432 εκατ. ευρώ για εξετάσεις, μάσκες, γάντια και άλλο εξοπλισμό ατομικής προστασίας.

Ωστόσο, μια παρτίδα από δοκιμαστικά τεστ κινέζικης κατασκευής που αγόρασαν οι ισπανικές υγειονομικές αρχές πριν από λίγες εβδομάδες, αποσύρθηκαν από την αγορά αφού ανακαλύφθηκε ότι ήταν αναξιόπιστες.   Η κινεζική κυβέρνηση από την πλευρά της δήλωσε ότι προέρχονταν από εταιρεία που δεν συμπεριλαμβανόταν στον κατάλογο των εγκεκριμένων κατασκευαστών.

Ηνωμένες Πολιτείες

Οι νεκροί από την επιδημία Covid-19 στην Πολιτεία της Νέας Υόρκη αυξήθηκαν στους 519  χθες ενώ έκρηξη κατέγραψαν και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, φτάνοντας τα 44.635, από 37.258 μέχρι πριν από ένα 24ωρο. Αυτοσχέδια νοσοκομεία έχουν στηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Τζέικομπ Κ. Τζάβιτς του Μανχάταν, την ώρα που ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται νοσηλεία διπλασιάζεται κάθε τέσσερις ημέρες, αντί για τρεις που ήταν μέχρι την περασμένη εβδομάδα. Η Νέα Υόρκη που προς το παρόν είναι το επίκεντρο της καταστροφής θα δει την κορύφωση στη ζήτηση για νοσοκομειακές κλίνες σε τρεις εβδομάδες από τώρα.

Γαλλία

Άλλοι 299 άνθρωποι πέθαναν σήμερα στη Γαλλία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στα 1.995. Η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει για δύο ακόμη εβδομάδες τα μέτρα καραντίνας που θα λήξουν, το νωρίτερο, στις 15 Απριλίου. Ο Ζερόμ Σαλμόν, ο επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας, είπε επίσης ότι μέσα σε 24 ώρες αυξήθηκαν κατά 13% τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που πλέον φτάνουν τα 32.964. Από τους ασθενείς που νοσηλεύονται, οι 3.787 είναι σε σοβαρή κατάσταση και χρειάζονται μηχανική υποστήριξη, κάτι που σημαίνει ότι σχεδόν οι μισές από τις 8.000 νοσοκομειακές κλίνες που είναι εξοπλισμένες με αναπνευστήρες είναι κατειλημμένες.

Βέλγιο

Το Βέλγιο παρατείνει το διάστημα απαγόρευσης της κυκλοφορίας, λόγω της κρίσης του νέου κορωνοϊού, κατά 2 εβδομάδες, έως τις 18 Απριλίου, μεταδίδει το βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο RTBF. Η βελγική κυβέρνηση και ειδικοί του οικονομικού και του υγειονομικού τομέα συμμετείχαν σήμερα σε σύσκεψη για να καθορίσουν τα επόμενα βήματα της χώρας στην κρίση, αφού ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι 7.284 ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 289.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα