Πώς θα τελειώσει η πανδημία του κορονοϊού; Τα πέντε τρομακτικά σενάρια

O COVID-19 έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019, στην Κίνα.

Περισσότεροι από 540.000 άνθρωποι έχει επιβεβαιωθεί ότι έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό, με αποτέλεσμα πάνω από 24.000 θανάτους, μέχρι στιγμής.

Η εξάπλωση της νόσου φαίνεται να μην παρουσιάζει ενδείξεις επιβράδυνσης, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, η οποία θεωρείται το επίκεντρο του κορονοϊού από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ).

Η Ιταλία έχει πλέον περισσότερες από 8ο.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, ενώ η Ισπανία 64.000 και η Γερμανία 47.000.Παράλληλα έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις στις ΗΠΑ, με τις Πολιτείες να επιβεβαιώνουν περισσότερους από 1.300 θανάτους.

Ωστόσο όλα τα πράγματα έχουν κάποια στιγμή ένα τέλος. Ή όχι;

Αυτά είναι τα πέντε σενάρια, σύμφωνα με τη βρετανική express:

1. Βρέθηκε ένα εμβόλιο

Ο πιο προφανής τρόπος που μπορεί να "χτυπηθεί" η ασθένεια είναι όταν οι επιστήμονες ανακαλύψουν ένα εμβόλιο, όπως συνέβη για παράδειγμα με την πολιομυελίτιδα.

Λίγα είναι γνωστά για την τρέχουσα έκρηξη του κοροναϊού, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο το εμβόλιο. Ωστόσο, οι κλινικές δοκιμές για την ανακάλυψη της θεραπείας άρχισαν στην Κίνα ως μέρος μιας ευρωπαϊκής συνεργασίας.

Τα γαλλικά νοσοκομεία άρχισαν να δοκιμάζουν μια αντι-ελονοσιακή θεραπεία και τρία άλλα φάρμακα, ως μέρος ενός ευρωπαϊκού προγράμματος που περιλαμβάνει 3.200 ασθενείς.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα σημειωθεί σημαντική πρόοδος, καθώς μετά από εργαστηριακές δοκιμές, πολιτικά εμπόδια, δοκιμές σε ζώα και στη συνέχεια σε ανθρώπους, μπορεί να χρειαστούν έως και 18 μήνες για να είναι άμεσα διαθέσιμο ένα εμβόλιο, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

2. Ο ιός μεταλλάσσεται και σταματά να μολύνει τους ανθρώπους

Οι κορονοϊοί έχουν ιστορικό μετάλλαξης σε ένα σημείο όπου οι άνθρωποι δεν είναι πλέον κατάλληλοι ξενιστές.

Το 2002, ένας άλλος ιός στην οικογένεια των κορονοϊών, το SARS, ξέσπασε και μολύνε χιλιάδες ανθρώπους.

Ωστόσο, ο ιός τελικά έτρεξε την πορεία του εν μέρει επειδή η ασθένεια μεταλλάχθηκε σε ένα σημείο όπου ήταν πιο δύσκολο να εξαπλωθεί.

Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η ιστορία δεν είναι πιθανό να επαναληφθεί.

Το SARS μόλυνε περίπου 8,000 άτομα στη διάρκεια δύο ετών - ο COVID-19 έχει ήδη μολύνει σχεδόν 550.000 σε λιγότερο από τέσσερις μήνες, γεγονός που σημαίνει ότι είναι πολύ πιο μεταδοτικό.

Ο Lawrence Gostin, διευθυντής του Συνεργατικού Κέντρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε στους LA Times ότι "πλήττει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και πιθανώς πολλούς περισσότερους. "Είναι πολύ δύσκολο να περιοριστεί όταν έχεις τέτοιο κορεσμό. Πρόκειται για μια πολύ μεγαλύτερη πρόκληση από το SARS".

3. O COVID-19 μπορεί να είναι εποχικός

Ένας λόγος για τον οποίο η γρίπη δεν είναι τόσο ανησυχητική όσο ο COVID-19 είναι ότι ο πρώτη είναι εποχιακή, συνήθως κορυφώνεται το χειμώνα πριν "πεθάνει", καθώς οι εποχές γίνονται πιο ζεστές.

Αυτό καθιστά τον ιό ευκολότερο να περιοριστεί αλλά και να προβλεφθεί η πορεία του.

Με τον COVID-19, δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που αντέδρασε στις εποχικές διαφορές στο παρελθόν, αφήνοντας κάποια χαραμάδα αισιοδοξίας ότι ο ιός θα μπορούσε να απομακρυνθεί καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι.

Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ακόμη και αν είναι εποχικός, ο θερμότερος καιρός δεν θα είναι αρκετός για να επιβραδύνει το πόσο μολυσματικός είναι.

Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ δηλώσε για αυτό: "Η σύντομη απάντηση είναι ότι ενώ μπορούμε να περιμένουμε μέτριες μειώσεις της μεταδοτικότητας του SARS-CoV-2 σε θερμότερο και υγρότερο καιρό και ίσως με το κλείσιμο σχολείων σε εύκρατες περιοχές του Βόρειου Ημισφαιρίου, δεν είναι λογικό να αναμένουμε ότι μόνο αυτές οι μειώσεις μπορούν να επιβραδύνουν τη μετάδοση αρκετά ώστε να κάνει καμπή".

4. Οι άνθρωποι αποκτούν ανοσία στον COVID-19

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου "έπαιξε" με την ιδέα της ανοσίας της αγέλης όταν ο κορονοϊός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις βρετανικές ακτές.

Η ανοσία της αγέλης είναι η πρακτική που επιτρέπει στο 60% του πληθυσμού, κυρίως του νεότερου πληθυσμού, να κολλήσει την ασθένεια και να την αφήσει να εξελιχθεί

Μετά από αυτό, ο οργανισμός θα μπορούσε θεωρητικά να γίνει άτρωτος από τον ιό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει πού να μεταδοθεί και τελικά να εξαφανιστεί. Ωστόσο, με τέτοιο μικρό ιστορικό του COVID-19, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι δεν μπορεί να γίνει εκ νέου μόλυνση με τον ιό.

Ο Akiko Iwasaki, ένας ανοσοβιολόγος στην Ιατρική Σχολή του Yale, δήλωσε στο Vox: "Θα έλεγα ότι το μεγαλύτερο άγνωστο είναι πόσο ισχυρή είναι η ανοσολογική αντίδραση που παράγεται σε ένα μολυσμένο άτομο.

"Πόσο θα διαρκέσει η προστασία [ανοσίας]; ... Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις είναι καθοριστικές για την κατανόηση του εάν η ανοσία του αγέλης είναι αποτελεσματική".

5. Η πανδημία δεν τελειώνει

Παρόμοια με μια εποχική ασθένεια, υπάρχει πιθανότητα ο ιός να μην σταματήσει να εξαπλώνεται και οι ειδικοί να μην βρίσκουν έναν τρόπο να το διαχειριστούν.

Ακόμη και αν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού το αντιμετωπίζει με "ελαφριά" συμπρώματα , ένα μεγάλο ποσοστό δεν μπορεί, γεγονός που σημαίνει ότι ο ιός θα μπορούσε να παραμείνει για πάντα.

Ο Δρ William Schaffner, ειδικός της μολυσματικής νόσου στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt στο Τενεσί, δήλωσε στο Live Science: "Νομίζω ότι είναι απίθανο αυτός ο κορονοϊός - επειδή είναι τόσο εύκολα μεταδοτικός - να εξαφανιστεί εντελώς".

Ο Joshua Epstein, καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, πρόσθεσε: "Νομίζω ότι είναι πάντα πιθανό ότι το πράγμα έχει έναν κύκλο, το αντιμετωπίζουμε, δεν μεταλλάσσεται και εξαλείφεται. Νομίζω όμως ότι η πιο πιθανή προοπτική είναι να μην τον εξαλείψουμε εξ ολοκλήρου ".

 

.thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα