Κορονοϊός -Τσιόδρας: Είμαστε ακόμη στην αρχή - Η Ευρώπη θα έχει εξέλιξη ανάλογη της Χουμπέι

Είμαστε ακόμη μέσα, αν όχι στην αρχή της μάχης με τον κορονοϊό, δήλωσε σήμερα ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο λοιμωξιολόγος και επικεφαλής της επιτροπής διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού μίλησε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της νόσου, για τις εκτιμήσεις που Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων, αλλά και του ΕΟΔΥ, αναφορικά με την πορεία του ιού στην Ευρώπη.
«Ο ΕΟΔΥ με το ευρωπαϊκό κέντρο πρόληψης νοσημάτων παρακολουθεί και εκτιμά την πορεία του κορωνοϊού στην πατρίδα μας και την Ευρώπη», σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας και ανέφερε πως σε 14 ημέρες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού ανέβηκε από 3,3 σε 36,1 ανά 100.000 πληθυσμού, δηλαδή δεκαπλασιάστηκε, στην Ευρώπη.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε και πάλι πως η εξέλιξη της νόσου στην χώρα μας φαίνεται πως δεν παίρνει την επιθετική μορφή που βλέπουμε σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Ωστόσο, ο λοιωξιολόγος επεσήμανε πως δεν πρέπει να εφησυχάσουμε, με τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα πρέπει να συνεχίσουν.
Επιδημιολογική εξέλιξη ανάλογη με εκείνη της Χουμπέι

Οι επιστήμονες εκτιμούν συνεχιζόμενη μετάδοση και παρόμοια αύξηση δίκην Χουμπέι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εντός των επόμενων ημερών, συνέχισε ο κ. Τσιόδρας. «Δεν είναι δυνατόν με τα ως τώρα δεδομένα, να αξιολογήσουν το αποτέλεσμα των μέτρων για τον γενικό πληθυσμό. Η εικόνα από την Ιταλία και την Ισπανία είναι τόσο άσχημη» που τους ανησυχεί, όπως είπε.

Ο Έλληνας λοιμωξιολόγος σημείωσε ωστόσο πως χρειάζεται να έχουν θετική ανησυχία και να εμμείνουμε στα μέτρα περιορισμού. «Αν τα μέτρα αρθούν θα ακολουθήσει παρόμοια εικόνα με εκείνη στην Ιταλία» είπε και επανέλαβε πως ο κίνδυνος για σοβαρή νόσο είναι ιδιαίτερα αυξημένος για ηλικιωμένους και ασθενείς με χρόνια νοσήματα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα