Χασιμότο: Κανονικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ενώ ο COVID-19 εξαπλώνεται στην Ιαπωνία

Χασιμότο: Κανονικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ενώ ο COVID-19 εξαπλώνεται στην Ιαπωνία

 Η υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων της Ιαπωνίας, η Σέικο Χασιμότο, διαβεβαίωσε χθες ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε παραμένει δεσμευμένη στην ομαλή διεξαγωγή της διεθνούς αθλητικής διοργάνωσης στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα - οι αγώνες κανονικά θα αρχίσουν σε πέντε μήνες, την 24η Ιουλίου - την ώρα που η επιδημία του κοροναϊού συνεχίζει να εξαπλώνεται σε νέες επαρχίες της χώρας.

«Η ακύρωση ή η καθυστέρηση των Αγώνων θα ήταν απαράδεκτη για τους αθλητές», τόνισε η Χασιμότο απευθυνόμενη σε μέλη του ιαπωνικού κοινοβουλίου νωρίτερα σήμερα. «Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον στο οποίο οι αθλητές θα μπορούν να νιώθουν ήρεμοι και συγκεντρωμένοι», πρόσθεσε η ίδια.

Η Χασιμότο προκάλεσε σάλο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν είπε πως «η σύμβαση» που έχει υπογραφτεί για τη διοργάνωση «θα μπορούσε να ερμηνευθεί πως επιτρέπει την αναβολή τους» για αργότερα μέσα στο 2020.

Οι υγειονομικές αρχές στη δυτική περιφέρεια Σίγκα της Ιαπωνίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, μία ημέρα μετά την επαλήθευση του πρώτου κρούσματος στη νότια περιφέρεια Μιγιαζάκι.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού που προκαλεί την ασθένεια COVID-19 αυξήθηκαν σε 1.036 το πρωί της Πέμπτης, κατά 36 από την προηγουμένη, σύμφωνα με το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στην Ιαπωνία μέσα σε ένα 24ωρο, ενώ ακόμη μια ανησυχητική διάσταση της εξέλιξης της επιδημίας χαρακτηρίστηκε το γεγονός ότι τα κρούσματα εξαπλώνονται και γεωγραφικά, από την περιφέρεια Κουμαμότο στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας ως τη Χοκάιντο στον βορρά.

Δώδεκα ασθενείς έχουν υποκύψει μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας. 

Η συνεχιζόμενη εξάπλωση της επιδημίας εγείρει αμφιβολίες για το εάν και κατά πόσον οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν κανονικά, ενώ το κλίμα ανησυχίες πλήττει κι άλλες διοργανώσεις. Η ιαπωνική ομοσπονδία ράγκμπι ανακοίνωσε ότι η διοργάνωση Asia Sevens Invitational, που θα διεξαγόταν τον επόμενο μήνα και θεωρείτο πρόβα ενόψει των αγώνων ράγκμπι των ΟΑ, ακυρώνεται εξαιτίας των ανησυχιών που προκαλεί η επιδημία του κοροναϊού. Ο μαραθώνιος του Τόκιο έγινε αυτόν τον μήνα με πολύ μικρότερη συμμετοχή, λιγότερους εθελοντές και λιγότερους θεατές.

Η Χασιμότο διαβεβαίωσε την άνω Βουλή ότι η οργανωτική επιτροπή του Τόκιο και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά. Διευκρίνισε ότι την τελευταία λέξη για την διοργάνωση και το εάν θα γίνει κανονικά ή όχι την έχει η ΔΟΕ.

Χθες Τετάρτη ο πρόεδρος της ΔΟΕ, ο γερμανός νομικός Τόμας Μπαχ, τόνισε πως οι λέξεις «ακύρωση» και «αναβολή» δεν ακούστηκαν καν στις συζητήσεις που έγιναν στη διήμερη συνάντηση που ήταν επικεντρωμένη στην προετοιμασία της διοργάνωσης. Ερωτηθείς τι του δημιουργεί την πεποίθηση πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν κανονικά, ο Μπαχ είπε ότι η ΔΟΕ και η οργανωτική επιτροπή ενημερώνονται από ειδικούς, συμπεριλαμβανομένων στελεχών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΫ).

Παρ’ όλες αυτές τις διαβεβαιώσεις από όλες τις πλευρές, η εφημερίδα Mainichi αποκαλύπτει σε σημερινό της δημοσίευμα πως έχουν καταρτιστεί σχεδιασμοί για διάφορα σενάρια κρίσης, που προβλέπουν την αναβολή ή την ακύρωση των ΟΑ σε περίπτωση μεγάλου σεισμού, ισχυρού τυφώνα, ή άλλης καταστροφής.

Η Μαϊνίτσι επικαλέστηκε πηγές προσκείμενες στην οργανωτική επιτροπή, τις οποίες δεν κατονόμασε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα