Συρία: Βουλευτικές εκλογές στις 13 Απριλίου ανακοίνωσε ο Άσαντ

Συρία: Βουλευτικές εκλογές στις 13 Απριλίου ανακοίνωσε ο Άσαντ

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-'Ασαντ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 13 Απριλίου σε αυτή την σπαραζόμενη από εννεαετή πόλεμο αραβική χώρα.

Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2016 το κόμμα του Μπάαθ και οι σύμμαχοί του κέρδισαν την πλειοψηφία των 250 εδρών στην Εθνοσυνέλευση.

Η συριακή αντιπολίτευση χαρακτήρισε τότε «φάρσα» τις εκλογές εκείνες, τις δεύτερες που διοργανώθηκαν από την αρχή του πολέμου. Ο ΟΗΕ αρνήθηκε τότε να αναγνωρίσει τις εκλογές, οι οποίες θεωρήθηκαν «παράνομες» από δυτικές χώρες.

Σύμφωνα με το συριακό Σύνταγμα, οι βουλευτικές εκλογές πρέπει να διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια.

Στην εξουσία από το 1963, το κόμμα Μπάαθ κυβερνά στη Συρία με σιδερά πυγμή. Για πρώτη φορά το 2012, η Δαμασκός αποδέχθηκε οι υποψήφιοι που δεν ανήκουν στο Μπάαθ να μπορούν να θέτουν υποψηφιότητα στις εκλογές.

Σχεδόν εννέα χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου, η συριακή κυβέρνηση, με τη στήριξη της Ρωσίας, έχει επεκτείνει τον έλεγχό της σε πάνω από το 70% της επικράτειας της χώρας έπειτα από διαδοχικές στρατιωτικές νίκες εναντίον ανταρτών και τζιχαντιστών.

Ορισμένες περιοχές, ωστόσο, βρίσκονται πέρα από τον έλεγχο της Δαμασκού, συμπεριλαμβανομένης της επαρχίας Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία, η οποία αποτελεί θέατρο θανατηφόρας επίθεσης του καθεστώτος και της Μόσχας ενάντια στους τζιχαντιστές και τους αυτοαποκαλούμενους «αντάρτες» που υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα