Προσφυγικό: Αλληλεγγύη στην Ελλάδα από Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία

Προσφυγικό: Αλληλεγγύη στην Ελλάδα από Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία

Οι επικεφαλής των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρεθούν αύριο Τρίτη στην Ελλάδα, στα σύνορα με την Τουρκία, επειδή «η πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση», όπως είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Ελλάδας να εφαρμόζει τους νόμους πάνω στα σύνορα της

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την «κατανόησή» της προς την Τουρκία για τον πόλεμο στη Συρία, τονίζοντας όμως ότι η απόφαση της Άγκυρας να αφήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη «δεν μπορεί να είναι» η απάντηση στην κρίση αυτήν.

«Αναγνωρίζω ότι η Τουρκία είναι σε δύσκολη θέση σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Όμως αυτό που βλέπουμε τώρα δεν μπορεί να είναι η απάντηση ή η λύση», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

Εξάλλου, από το Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ είπε ότι ΕΕ αναμένει από την Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία για τους πρόσφυγες. «Είμαστε πεπεισμένοι για την αξία αυτής της συμφωνίας και αναμένουμε ότι θα γίνει σεβαστή», είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι κάθε διαφωνία για το θέμα μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών θα πρέπει να επιλυθεί μέσω συζητήσεων μεταξύ εταίρων.

Μακρόν: Πλήρης αλληλεγγύη προς την Ελλάδα

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε την «πλήρη αλληλεγγύη» της χώρας του προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία που είναι αντιμέτωπες με αυξημένη εισροή μεταναστών από την Τουρκία, αλλά και την πρόθεσή του «να παρασχεθεί (στις δύο χώρες) άμεση βοήθεια ώστε να προστατευθούν τα σύνορα» στο πλαίσιο «ευρωπαϊκών προσπαθειών».  

«Πλήρης αλληλεγγύη προς την Ελλάδας και τη Βουλγαρία. Η Γαλλία είναι έτοιμη να συμβάλει στις ευρωπαϊκές προσπάθειες να τους παρασχεθεί άμεση βοήθεια και να προστατευθούν τα σύνορα», ανέφερε ο Μακρόν σε ανάρτησή του στο Twitter αργά χθες Κυριακή το βράδυ.

«Πρέπει να ενεργήσουμε από κοινού ώστε να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική και μεταναστευτική κρίση», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Γερμανία: «Η Ελλάδα έχει την αλληλεγγύη των εταίρων της»

«Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι έχει την αλληλεγγύη των άλλων ευρωπαϊκών χωρών - και σίγουρα της γερμανικής κυβέρνησης. Και αυτή η αλληλεγγύη είναι και πολιτική και πρακτική», δήλωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι το Βερολίνο έχει «πλήρη συνείδηση» του σε πόσο δύσκολη και απαιτητική κατάσταση βρίσκεται η χώρα. Τόνισε δε ότι η σημερινή κατάσταση «δεν είναι στο πνεύμα της Συμφωνίας» Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για το προσφυγικό και γνωστοποίησε ότι η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ είχε το Σαββατοκύριακο και νέα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Βιώνουμε αυτή την στιγμή σίγουρα μια κατάσταση η οποία δεν είναι στο πνεύμα της Συμφωνίας. Αλλά δεν έχουμε ακούσει και καταγγελία της Συμφωνίας . Θεωρούμε ότι η Συμφωνία εφαρμόζεται. Και όπου υπάρχει τώρα δυσαρέσκεια από τουρκικής πλευράς, διότι η τουρκική πλευρά νιώθει ένα αυξημένο βάρος, πρέπει να το συζητήσουμε», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις για το θέμα. «Βιώνουμε πρόσφυγες και μετανάστες, στους οποίους λέγεται από τουρκικής πλευράς ότι ο δρόμος προς την Ε.Ε. είναι ανοιχτός πλέον. Και βεβαίως δεν είναι», επισήμανε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι «αυτό οδηγεί αυτούς τους ανθρώπους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, σε μία άκρως δύσκολη κατάσταση και φέρνει βεβαίως και την Ελλάδα μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις». Όλα αυτά είναι πλήρως γνωστά στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, διευκρίνισε, για να τονίσει ότι το Βερολίνο «εξακολουθεί να είναι πεπεισμένο για την αξία της συμφωνίας και περιμένει ότι θα τηρηθεί - η κατάσταση όπως παρουσιάζεται τώρα στα σύνορα είναι μια κατάσταση που πρέπει να υπερβούμε και αυτό θα είναι δυνατό μέσω συνομιλιών. Για αυτό θα είναι καλό αν η ευρωπαϊκή ηγεσία επιδιώξει σύντομα αυτές τις συνομιλίες», ανέφερε ο κ. Ζάιμπερτ.

Περιγράφοντας περαιτέρω την κατάσταση, ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Μέρκελ τόνισε ότι πρέπει να επιστρέψουμε στους σκοπούς της Συμφωνίας. «Εμείς είμαστε έτοιμοι και περιμένουμε και από άλλους να την τηρήσουν», δήλωσε, ενώ διευκρίνισε ότι δεν θεωρεί ότι η ΕΕ δεν τηρεί την δική της πλευρά της Συμφωνίας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει περί χρήσης όπλων και δακρυγόνων από την ελληνική πλευρά στα σύνορα, ο Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι το Βερολίνο δεν έχει ίδια γνώση για κάτι τέτοιο και, επομένως, δεν σχολιάζει σχετικά. «Εμείς καταλαβαίνουμε ότι η Ελλάδα, με αυτά τα οποία προκλήθηκαν στα χερσαία και στα θαλάσσια σύνορά της από την τουρκική πλευρά, βρέθηκε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και η Καγκελάριος το εξέφρασε αυτό στον κ. Μητσοτάκη στην τηλεφωνική τους επικοινωνία. Και τώρα πρέπει να βρεθούν δρόμοι - και μπορούν να είναι μόνο οι δρόμοι των συνομιλιών ώστε να σταθεροποιηθεί και πάλι η κατάσταση και μόνο αυτό θα βοηθήσει τους ανθρώπους. Διότι η κατάσταση όπως φαίνεται τώρα, τόσο κλιμακωμένη, είναι σε βάρος των ανθρώπων», κατέληξε.  

Πρόεδρος Αυστρίας: Η Ελλάδα και η Βουλγαρία δεν επιτρέπεται να αφεθούν μόνες

Ενόψει του ανοίγματος των τουρκικών συνόρων στην κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πρόσφυγες, δεν επιτρέπεται να αφεθούν μόνες τους η Ελλάδα και η Βουλγαρία, τόνισε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν κατά την σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου στην Βιέννη με τον πρόεδρο της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς.

Όπως επισήμανε ο Αυστριακός πρόεδρος, στον ίδιο "δεν είναι προφανές" το τί θέλει να πετύχει με την "απειλή" της η τουρκική κυβέρνηση.

Σε χθεσινοβραδινές δηλώσεις του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς είχε επαναλάβει την πρόθεση της Αυστρίας να υποστηρίξει οικονομικά και με επιπλέον αστυνομικούς, τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ελλάδα και την Βουλγαρία, για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης με τους πρόσφυγες.

Εξάλλου, σήμερα το μεσημέρι, ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ, κατά την συνάντηση του με τον Ούγγρο ομόλογό του Σάντερ Πίντερ στο Νίκελσντορφ, στα αυστρο-ουγγρικά σύνορα, τόνισε ότι η Αυστρία επιθυμεί να στηρίξει "με προσωπικό, με υλικό και με χρήματα" την Ελλάδα και τις άλλες βαλκανικές χώρες τις οποίες αφορούν οι νέες εξελίξεις στο προσφυγικό.

Αυστριακός ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα συμβάλλει σημαντικά στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

"Η Ελλάδα παρέχει μία σημαντική συμβολή στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως εκ τούτου η επίσκεψη μου είναι και ένα μήνυμα υποστήριξης", τόνισε σε σημερινές δηλώσεις του στην Βιέννη ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, ο οποίος φθάνει αύριο στην Αθήνα για επίσκεψη εργασίας.

Όπως σημείωσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος στην ελληνική πρωτεύουσα θα έχει συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δέντια και τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη, δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί μία κατάσταση όπως κατά τη διάρκεια της "προσφυγικής κρίσης" το 2015-2016.

Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, "δεν είναι δυνατόν, με την προσποίηση λανθασμένων γεγονότων, να στέλνονται από την Τουρκία μετανάστες σε βάρκες και λεωφορεία στην κατεύθυνση των ελληνικών εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα