Όλοι θα κολλήσουμε τον κορονοϊο, λένε Αυστραλοί ιολόγοι

Όλοι θα κολλήσουμε τον κορονοϊο, λένε Αυστραλοί ιολόγοι

Ο Σκοτ Μόρισον ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας προχωρά στην ενεργοποίηση σχεδίου αντιμετώπισης πανδημίας καθώς κορυφαίοι Αυστραλοί ιολόγοι ανακοινώνουν ότι όλοι θα κολλήσουμε τον κοροναϊό, αλλά για τους περισσότερους δεν θα είναι χειρότερο από ένα απλό κρύωμα.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κουίνσλαντ, Ian Mackay, χαρακτήρισε εξωπραγματική την προσδοκία ότι ο ιός COVID-19 θα μπορέσει να περιοριστεί και συνέστησε σε όλες τις χώρες να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο έξαρσης των κρουσμάτων.

«Δεν φαίνεται ο ιός να επιστρέφει στο κουτί του […] Έχουμε ήδη τέσσερα είδη κοροναϊού οι οποίοι προκαλούν συνάχι κατά κύριο λόγο. Αρρωσταίνουμε από αυτούς κάθε χρόνο. Έτσι είναι πολύ πιθανό και αυτός ο ιός να γίνει ένας από αυτούς» δήλωσε ο καθηγητής και διευκρίνισε ότι εάν επαληθευτεί αυτό «σε κάποια φάση μέσα στους επόμενους μήνες ή χρόνια θα μολυνθούμε όλοι, όπως συμβαίνει και με τους άλλους ιούς».

Το κυβερνητικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης παρέχει ειδικές εξουσίες στην κυβέρνηση τόσο σε πολιτειακό όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο, να περιορίσει τον ιό σε περίπτωση έξαρσης των κρουσμάτων, όπως έγινε στο Ιράν, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε τις «σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις» της κλιμακούμενης αυτής κρίσης και για το λόγο αυτό θα εφαρμόσει σχέδια για την τόνωση των τομέων που έχουν επηρεαστεί περισσότερο.

Ο κ. Μόρισον που κατηγόρησε τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Anthony Albanese, ότι χρησιμοποιεί την κρίση για να παίξει πολιτικά παιχνίδια, είπε ότι όλες οι Πολιτείες χρειάζεται να προετοιμαστούν πλήρως για την πιθανότητα μαζικών κρουσμάτων του ιού.

Η απόφαση της κυβέρνησης για τη λήψη τέτοιου είδους μέτρων, έρχεται ως αντίδραση στο γεγονός της ανησυχητικής αύξησης του ρυθμού εξάπλωσης του ιού έξω από την Κίνα μέσα στο εικοσιτετράωρο.

Αυτή τη στιγμή έχουν καταγραφεί πάνω από 82.000 περιστατικά κοροναϊού με πάνω από 1.700 να νοσούν στη Νότια Κορέα και 450 στην Ιταλία.

Μετά την απόφαση επέκτασης των ταξιδιωτικών περιορισμών για ακόμη μία εβδομάδα, ο κ. Μόρισον δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει σχέδια υποστήριξης των τομέων τουρισμού, εκπαίδευσης, ναυτιλίας και εξαγωγών καθώς και τρόπους αντιμετώπισης των ρηγμάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης ανάγκης, θα ενταθούν οι έλεγχοι των πτήσεων που αφικνούνται από διάφορες χώρες ενώ στους οίκους ευγηρίας θα τεθούν σε εφαρμογή μέτρα όπως ακόμα και το κλείσιμο σε περίπτωση έξαρσης του ιού.

Όλες οι ιατρικές δομές θα είναι εφοδιασμένες πλήρως για το ενδεχόμενο πανδημίας ενώ θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε όλοι οι επαγγελματίες της υγείας να έχουν στη διάθεσή τους τον απαραίτητο προστατευτικό για τους ίδιους εξοπλισμό.
medlabgr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα