Λονδίνο: 36χρονη γυναίκα σχεδίαζε να ανατινάξει τον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου

Να ανατινάξει τον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο, σχεδίαζε μια 36χρονη γυναίκα, η οποία είναι υποστηρικτής της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος

Η Safiyya Shaikh συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2019, όταν ζήτησε από έναν μυστικό πράκτορα να την προμηθεύσει με βόμβες και παραδέχτηκε την ενοχή της. Η δίκη της έχει οριστεί για τον Μάιο.

Για παραπάνω από δύο μήνες πριν από τη σύλληψή της, η Shaikh δημιούργησε μια σχέση με δύο μυστικούς πράκτορες, οι οποίοι παρίσταναν ένα ζευγάρι τρομοκρατών. Έστελνε κωδικοποιημένα μηνύματα σε έναν εξ αυτών μέσω εφαρμογής, ενώ επισκέφτηκε το ορόσημο του Λονδίνου, προκειμένου να έχει κοντινή εικόνα του.

«Θέλω να σκοτώσω πολλούς. Θα ήθελα να κάνω μια εκκλησία, μια μέρα όπως τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα, για να σκοτώσω περισσότερους. Στέλνω πάντα απειλές. Αλλά θέλω να τις υλοποιήσω», ανέφερε μεταξύ άλλων στον πράκτορα.

Μάλιστα, του έστειλε και μια φωτογραφία του Καθεδρικού του Αγίου Παύλου, γράφοντάς του: «Θα ήθελα να κάνω αυτό το μέρος σίγουρα». «Θέλω να το βομβαρδίσω μέχρι να καταστραφεί συθέμελα και να πυροβολώ μέχρι να σκοτώσω όλους τους εχθρούς (του Ισλαμικού Κράτους)».

Μετά την επίσκεψή της στο σημείο, έστειλε βίντεο στην επαφή της, γράφοντας πως θα βάλει την βόμβα μέσα στο ναό και πως θα πραγματοποιούσε επίθεση και σε ξενοδοχείο.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, έδωσε στον πράκτορα δύο τσάντες, ζητώντας του να τις γεμίσει με βόμβες.

Η Shaikh ασπάστηκε το Ισλάμ το 2007, αφότου εντυπωσιάστηκε από την καλοσύνη των μουσουλμάνων γειτόνων της, αλλά στην πορεία απομονώθηκε και καθώς φαίνεται απέρριψε τις βασικές αρχές του.

Άρχισε να εκθειάζει την εξτρεμιστική βίαιη ιδεολογία του ISIS και άλλων τζιχαντιστικών ομάδων, ωστόσο το 2016, φοβούμενη ότι οι πιστοί και οι ιμάμηδες ανησυχούσαν για τις εξτρεμιστικές απόψεις της, σταμάτησε να πηγαίνει στα τζαμιά.

Τα σχέδιά της, ωστόσο, αποκαλύφθηκαν με αποτέλεσμα να συλληφθεί.  

 

cnn

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα