Σκληρό στρατιωτικό και διπλωματικό παιχνίδι Ερτογάν σε Συρία και Μεσόγειο - Οι ελιγμοί και τα αδιέξοδα

Σκληρό στρατιωτικό και διπλωματικό παιχνίδι Ερτογάν σε Συρία και Μεσόγειο - Οι ελιγμοί και τα αδιέξοδα

Υπό πίεση βρίσκεται ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μετά το διαφαινόμενο στρατιωτικό αδιέξοδο στη Συρία.

Ο ίδιος βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο γενικευμένης σύρραξης στη βόρεια Συρία (Ιντλίμπ) με αντίπαλο τον συριακό στρατό και την ρωσική αεροπορία, που ήδη του έχει καταφέρει απώλειες.

Η συγκαλυμμένη απειλή και η «στρόφιγγα»

Μετά και το τελευταίο επεισόδιο όπου οι Ρώσοι έδειξαν αποφασισμένοι να πλήξουν τουρκικές δυνάμεις αν επιτεθούν, ο Ερντογάν ζήτησε βοήθεια από Μέρκελ και Μακρόν για να εμποδίσουν «μια ανθρωπιστική καταστροφή».

Και ενώ η ανθρωπιστική καταστροφή είναι μια πραγματικότητα στη Συρία, θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο πονηρός Ερντογάν που ξέρει τους Ευρωπαίους, υπονοεί ότι η Τουρκία δεν μπορεί να δεχθεί ακόμα ένα τεράστιο προσφυγικό κύμα και θα ανοίξει τις στρόφιγγες πλημμυρίζοντας την Ελλάδα με πρόσφυγες και μετανάστες.

Μπορεί η Ελλάδα να έχει καταντήσει η αποθήκη ψυχών των …ανθρωπιστών Ευρωπαίων, ωστόσο αν αυτή εκραγεί, το ωστικό κύμα θα φτάσει και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Αιγαίο

Την ίδια ώρα, η συνεχής ρητορική για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο από Τούρκους αξιωματούχους, η αύξηση της στρατιωτικής πίεσης με συνεχείς υπερπτήσεις και βόλτες ωκεανογραφικών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα -ανεξαρτήτως …καιρού- έχουν φέρνει την Αθήνα σε εμφανώς δυσχερή θέση.

Μένει να δούμε πού θα «κάτσει» η μπίλια σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα της Τουρκίας τα οποία σε ένα βαθμό θα καθορίσουν και τη συνέχεια στα ελληνοτουρκικά.

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα