Κορονοϊός: Νέο σενάριο - Ο παγκολίνος υπεύθυνος για την επιδημία

Κινέζοι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ο φολιδωτός μυρμηγκοφάγος, γνωστός και ως παγκολίνος, ένα θηλαστικό που κινδυνεύει με εξαφάνιση, διακινείται παράνομα και είναι περιζήτητο για το κρέας και τις φολίδες του, είναι πιθανόν ο ξενιστής του νέου κινεζικού ιού 2019-nCoV που ευθύνεται για τον θάνατο άνω των 600 ανθρώπων στην Κίνα.

Τι υποστηρίζουν οι ερευνητές

Ο νέος θανατηφόρος κινεζικός ιός είναι πιθανόν να μεταφέρθηκε στους ανθρώπους από τις νυχτερίδες μέσω του παράνομου εμπορίου των φολιδωτών μυρμηγκοφάγων, γνωστών ως παγκολίνων, των μόνων φολιδωτών θηλαστικών στην Γη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση και είναι περιζήτητοι στην Κίνα για το κρέας και τις φολίδες τους, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, ανακοίνωσαν κινέζοι ερευνητές.

«Η τελευταία ανακάλυψη θα είναι μεγάλης σημασίας για την πρόληψη και τον έλεγχο της προέλευσης του ιού», ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του το South China Agricultural University, που ηγείται της έρευνας.

Η γονιδιακή ακολουθία του στελέχους του 2019-nCoV που εντοπίσθηκε κατά την έρευνα στους παγκολίνους είναι κατά 99% πανομοιότυπη με την γονιδιακή ακολουθία του στελέχους που έχει μολύνει τους ανθρώπους, μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua αναφέροντας ότι ο παγκολίνος είναι «ο πιθανότερος ξενιστής».

Ωστόσο, ο Dirk Pfeiffer, καθηγητής Κτηνιατρικής στο Hong Kong's City University προειδοποιεί ότι η έρευνα δεν έχει ακόμη αποδείξει ότι οι παγκολίνοι έχουν μεταφέρει τον ιό.

«Οριστικά συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν εάν γίνει σύγκριση του επιπολασμού (του ιού) μεταξύ διαφορετικών ειδών με βάση αντιπροσωπευτικά δείγματα, και είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτό δεν έχει γίνει», εξηγεί ο επιστήμονας.

Επιστήμονες υγείας θεωρούν ότι ο ιός προήλθε από τις νυχτερίδες και πέρασε στον άνθρωπο μέσω άλλων ειδών (ξενιστών).

Ακόμη και στην περίπτωση αυτή, ο σύνδεσμος με τους ανθρώπους μέσω μίας αγοράς τροφίμων δεν έχει ακόμη αποδειχθεί, προσθέτει ο Dirk Pfeiffer.

Αυξάνονται νεκροί και κρούσματα

Ο τελευταίος απολογισμός αναφέρει πως 638 άνθρωποι έχουν χάσει παγκοσμίως τη ζωή τους από τον κορονοϊό, οι 637 απ’ αυτούς στην Κίνα.

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς του τελευταίου 24ωρου (69) πέθαναν στην επαρχία Χουμπέι. Οι 64 από τους ασθενείς πέθαναν στην πόλη Γουχάν, που θεωρείται εστία της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο κοροναϊός.

Σε όλη την Κίνα έχουν καταγραφεί πάνω από 31.000 κρούσματα, με την ανησυχία να κορυφώνεται παγκοσμίως.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε μία σειρά από φορολογικές πολιτικές, με στόχο την μείωση του οικονομικού βάρους σε μερικούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας δραστηριότητας και στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών, για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Για τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς των μεταφορών, της εστίασης, της φιλοξενίας και του τουρισμού, οι απώλειες εσόδων που θα καταγράψουν το 2020 θα τύχουν ειδικής φορολογικής μεταχείρισης σε βάθος οκταετίας, σύμφωνα με το υπουργείο των Οικονομικών.

Όσοι δραστηριοποιούνται στις μεταφορές και στην προσφορά υπηρεσιών καθημερινής ανάγκης, θα εξαιρεθούν από την καταβολή του ΦΠΑ.

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα