Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας μετά τον σάλο για τη συμμαχία Δεξιάς-Ακροδεξιάς

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας μετά τον σάλο για τη συμμαχία Δεξιάς-Ακροδεξιάς

Την παραίτησή του υπέβαλε πριν από λίγο ο νεοεκλεγείς φιλελεύθερος (FDP) Πρωθυπουργός της Θουριγγίας Τόμας Κέμεριχ, μετά τον σάλο που προκάλεσε η εκλογή του με την στήριξη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), αλλά και της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD).

Η παραίτηση είναι «αναπόφευκτη», δήλωσε ο κ. Κέμεριχ και ανακοίνωσε ότι η Κοινοβουλευτική του Ομάδα θα ζητήσει την διάλυση του τοπικού Κοινοβουλίου και την προσφυγή στις κάλπες.

Σημειώνεται ότι η εκλογή του Τόμας Κέμεριχ στο αξίωμα του πρωθυπουργού της Θουριγγίας με τις ψήφους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) έλαβε διαστάσεις ευρείας πολιτικής κρίσης. 

Λίγες ώρες μετά την επεισοδιακή ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στο κοινοβούλιο της Ερφούρτης, χιλιάδες Γερμανοί συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τόσο στην Θουριγγία, όσο και στο Βερολίνο, μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του FDP, αλλά και στην Κολωνία, στην Λειψία, στην Φρανκφούρτη, στο Μόναχο και στο Μαγδεμβούργο.

Το μέλλον του «μεγάλου» συνασπισμού τέθηκε ήδη εν αμφιβόλω από τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς (SPD), ο οποίος προειδοποίησε ότι οι εξελίξεις στη Θουριγγία θα έχουν συνέπειες σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα