Τσαβούσογλου: Η Μόσχα να σταματήσει άμεσα το καθεστώς Άσαντ

Τσαβούσογλου: Η Μόσχα να σταματήσει άμεσα το καθεστώς Άσαντ

Επιμένει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών να καλεί τη Μόσχα να παρέμβει ώστε να σταματήσει το καθεστώς Άσαντ στη Συρία, στον απόηχο των συγκρούσεων στην Ιντλίμπ.

“Η προσδοκία μας από τους εγγυητές του συριακού καθεστώτος και ειδικά τη Ρωσία σε αυτή την περίπτωση, είναι να σταματήσουν άμεσα το καθεστώς. Συζητάμε αυτά τα ζητήματα με τη Ρωσία, με την οποία εργαζόμαστε έως τώρα”, είπε ο Τσαβούσογλου σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους, στο Μπακού.

Όπως είπε, εξάλλου, ρωσική αντιπροσωπεία θα επισκεφτεί την Τουρκία, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στην Ιντλίμπ, προσθέτοντας ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ίσως συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά απ’ αυτές τις συζητήσεις, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

“Δηλώσαμε την αποφασιστικότητά μας στους Ρώσους ομολόγους μας”, είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και συμπλήρωσε ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να σταματήσει το “ανθρωπιστικό δράμα” στην Ιντλίμπ.

Σήμερα εξάλλου, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως Ρώσοι και Τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν από μαχητές οι οποίοι πραγματοποίησαν περισσότερες από 1.000 επιθέσεις στην Ιντλίμπ, στα τελη Ιανουαρίου, προσθέτοντας ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Άγκυρα και την Τεχεράνη.

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Υπήρξε πρόσφατα επικίνδυνη αύξηση της έντασης και της βίας στην Ιντλίμπ

Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση σημειώνοντας πως πρόσφατα καταγράφηκε επικίνδυνη αύξηση της έντασης και της βίας στην Ιντλίμπ. 

"Στα μέσα Ιανουαρίου, Ρώσοι και Τούρκοι στρατιωτικοί κατέβαλαν ακόμη μια προσπάθεια να εισαγάγουν κατάπαυση του πυρός στη ζώνη απαγόρευσης κλιμάκωσης της Ιντλίμπ. Ωστόσο, αντί να μειώσουν τις στρατιωτικές τους δραστηριότητες, οι τρομοκράτες αύξησαν τις επιθέσεις τους ", ανέφερε η δήλωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών." Περισσότερες από 1.000 επιθέσεις καταγράφηκαν μόνο τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Εκατοντάδες συριακά στρατεύματα και πολίτες έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί. Ρώσοι και Τούρκοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες πέθαναν με τραγικό τρόπο", σημείωσε.

Διαμήνυσε, επίσης, πως "οι κυβερνητικές δυνάμεις έπρεπε να αντιδράσουν σε αυτές τις εξελίξεις για να προστατεύσουν εκατοντάδες χιλιάδες Σύρων από την τρομοκρατική βία. Κάτι που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι ο συριακός στρατός αγωνίζεται στο έδαφός του έναντι εκείνων που ορίζονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ως τρομοκράτες. Δεν μπορούν να υπάρξουν παρερμηνείες. Είναι δικαίωμα και ευθύνη της συριακής κυβέρνησης να καταπολεμήσει τους τρομοκράτες στη χώρα".

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα