Νέος κοροναϊός: Η μεταδοτικότητα του ιού ενισχύεται, η παγκόσμια ανησυχία εντείνεται

Η ικανότητα μετάδοσης του κοροναϊού έχει ενισχυθεί γνωστοποίησε ο υπουργός της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, Μα Σιαογουέι, εντείνοντας – έτι περισσότερο – την ανησυχία για τη ραγδαία εξάπλωση του ιού, την ώρα που η λίστα των νεκρών μεγαλώνει.

 

Ο νεότερος απολογισμός των κινεζικών Αρχών κάνει λόγο για 56 νεκρούς και 1.975 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

 

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Μα δήλωσε ότι τα στοιχεία που γνωρίζουν οι Αρχές για τον νέο ιό είναι περιορισμένα και ότι δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα για τους κινδύνους που δημιουργούν οι μεταλλάξεις του ιού.

 

Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε σήμερα πως απαγορεύει όλες τις πωλήσεις άγριων ζώων σε όλη την Κίνα, λαμβάνοντας, έτσι, ακόμη ένα μέτρο για την προστασία των πολιτών.

 

Νέος κοροναϊός: Τα συμπτώματα, η μετάδοση και οι κίνδυνοι - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

 

Να σημειωθεί πως ο ιός πιστεύεται ότι πρωτοεμφανίστηκε σε μία τοπική αγορά στην πόλη Ουχάν, στην οποία πωλούνταν θαλασσινά και ζώα, μεταξύ των οποίων και νυχτερίδες και φίδια.

 

Αποκλεισμένο το Ουχάν

Στο σημείο «μηδέν», οι δρόμοι είναι άδειοι, πράγμα αξιοπερίεργο καθώς η πόλη είναι σπίτι 11 εκατομμυρίων ατόμων και κόμβος για το πέρασμα σε άλλες περιοχές της κινεζικής επικράτειας.

 

Μετά το ξέσπασμα του ιού, όμως, η πόλη έχει – σχεδόν – αποκλειστεί από τον υπόλοιπο κόσμο, με τις Αρχές να μην επιτρέπουν την είσοδο και έξοδο.

 

Μόνο οχήματα που έχουν ειδική άδεια επιτρέπεται να κυκλοφορούν, όπως και κυβερνητικά οχήματα.

 

Νέος κοροναϊός: Σε επιφυλακή νοσοκομεία και το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

 

Ελλείψεις

Την ίδια ώρα, γίνεται γνωστό πως θα σταλεί επιπλέον ιατρικό προσωπικό στην πόλη που δοκιμάζεται.

 

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, επιπλέον 1.600 άτομα θα φτάσουν στην πόλη σήμερα και αύριο για να ενισχύουν το υπάρχον προσωπικό.

 

Ακόμη, 1.000 άτομα έχουν τεθεί σε αναμονή στην περίπτωση που χρειαστεί περισσότερο προσωπικό για την αντιμετώπιση του ολοένα αυξανόμενου αριθμού των ασθενών.

 

Ωστόσο, μέλη του ιατρικού προσωπικού που επικοινώνησαν με το CNNi ανέφεραν πως αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, καθώς τα νοσοκομεία έχουν αρχίσει να γεμίζουν και δεν έχουν τα απαραίτητα σύνεργα για να προστατευθούν και οι ίδιοι.

 

 

«Σε επίπεδο ειδών πρώτης ανάγκης, υπάρχουν ελλείψεις σε όλη της Ουχάν», σημείωσε ένας εξ αυτών στο αμερικάνικο μέσο και ζήτησε την αποστολή περισσότερων προστατευτικών ρούχων και μασκών.

 

Σε συνέντευξη Τύπου του ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Τεχνολογίας γνωστοποίησε ότι χρειάζονται περί τις 100.000 προστατευτικές ιατρικές στολές κάθε μέρα, ωστόσο τα 40 εργοστάσια που υπάρχουν στη χώρα μπορούν να φτιάξουν μόλις 30.000 ημερησίως.

 

Πού έχουν καταγραφεί κρούσματα

Παρακάτω ακολουθεί μία λίστα με τις περιοχές στις οποίες υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα, πλην της ηπειρωτικής Κίνας.

 

Χονγκ Κονγκ: 5 κρούσματα

Μακάου: 5 κρούσματα

Ταϊλάνδη: 5 κρούσματα

Αυστραλία: 4 κρούσματα

Μαλαισία: 4 κρούσματα

Σιγκαπούρη: 4 κρούσματα

Γαλλία: 3 κρούσματα

Ιαπωνία: 3 κρούσματα

Νότια Κορέα: 3 κρούσματα

Ταϊβάν: 3 κρούσματα

ΗΠΑ: 3 κρούσματα

Βιετνάμ: 2 κρούσματα

Νεπάλ: 1 κρούσμα

Να σημειωθεί πως χθες, Σάββατο, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Μόσχας στη Ρωσία Κινέζοι τουρίστες, οι οποίοι είχαν υψηλό πυρετό. Όπως γίνεται γνωστό, όμως, βγήκαν αρνητικοί στις εξετάσεις για τον κοροναϊό. 

 

«Όλοι οι Κινέζοι τουρίστες, που μεταφέρθηκαν χθες σε νοσοκομείο λοιμωδών νοσημάτων, εξετάστηκαν. Τα εργαστηριακά τεστ για τον κοροναϊό 2019-CoV είναι αρνητικά», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της υπηρεσίας Υγείας. «Δεν εντοπίστηκε ο ιός».

 

Τέλος οι εκδρομές στην Κίνα

Η Κίνα ανακοίνωσε χθες πως αναστέλλει όλες τις οργανωμένες εκδρομές, στο εσωτερικό και σε άλλες χώρες, από την 27η Ιανουαρίου καθώς η χώρα προσπαθεί να αποτρέψει την εξάπλωση του κοροναϊού.

 

Αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα, τα κινεζικά ταξιδιωτικά πρακτορεία δεν θα μπορούν να κάνουν κρατήσεις σε ξενοδοχεία ούτε να πουλάνε οργανωμένα ομαδικά ταξίδια, σύμφωνα με το CCTV.

 

Κρούσματα του ιού αυτού έχουν επίσης αναφερθεί στην Αυστραλία, το Βιετνάμ, τη Νότια Κορέα, τη Σιγκαπούρη, τις ΗΠΑ, την Ταϊλάνδη, τη Γαλλία και την Ιαπωνία.

 

Μεταφέρεται το αμερικάνικο προξενείο

Σημειώνεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει το προσωπικό στο αμερικανικό προξενείο στην κινεζική πόλη Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού.

 

Παράλληλα ανέφερε ότι θα προσφέρει ένα περιορισμένο αριθμό θέσεων σε ιδιώτες Αμερικανούς υπηκόους που βρίσκονται στην πόλη, σε μια απευθείας πτήση από την Ουχάν στο Σαν Φρανσίσκο που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί την Τρίτη.

 

Θα δοθεί προτεραιότητα σε άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, πρόσθεσε.

 

Κλείνουν θεματικά πάρκα 

Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκε πως τα δημοφιλή θεματικά πάρκα Disneyland και Ocean Park στο Χονγκ Κονγκ θα κλείσουν από σήμερα, Κυριακή, για την αποτροπή εξάπλωσης του θανατηφόρου κοροναϊού.

 

Όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, τα ξενοδοχεία που βρίσκονται εντός της Hong Kong Disneyland θα συνεχίζουν να λειτουργούν.

 

Η κυβέρνηση της Σανγκάης ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι από χθες, Σάββατο, ανεστάλη η λειτουργία του θεματικού πάρκου της Disneyland στην πόλη.

https://www.cnn.gr

 

Οι επταήμερες γιορτές της κινεζικής πρωτοχρονιάς ξεκίνησαν στην Κίνα την Παρασκευή, μια χρονική περίοδος όπου τα θεματικά πάρκα κατακλύζονται με τουρίστες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα