Κοροναϊός: 25 οι νεκροί στην Κίνα, στα 830 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Οι αρχές της Κίνας αναθεώρησαν σήμερα σε 25 νεκρούς και 830 κρούσματα τον απολογισμό της επιδημίας πνευμονίας που αποδίδεται σε μυστηριώδη νέο κοροναϊό.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας, εξετάζονται επίσης 1.072 πιθανά κρούσματα της επιδημίας αυτής, που ξέσπασε στην πόλη Ουχάν (κεντρική Κίνα) της επαρχίας Χουμπέι.

Η επιδημία εκδηλώθηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς και μέχρι στιγμής κρούσματά της έχουν εντοπιστεί σε άλλες κινεζικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων του Πεκίνου και της Σαγκάης, καθώς και σε άλλες τέσσερις χώρες — στις ΗΠΑ, την Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Δεύτερο πιθανό κρούσμα στις ΗΠΑ

Οι αρχές της κομητείας Μπράζος της πολιτείας Τέξας ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι εντόπισαν πιθανό κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 18 ανθρώπους στην Κίνα, ασθενή που δεν κατονόμασαν, αλλά σύμφωνα με το πανεπιστήμιο A&M του Τέξας φοιτεί σε αυτό.

Το πρόσωπο αυτό ταξίδεψε πρόσφατα στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας, εστία της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός.

«Χθες, εντοπίστηκε πιθανός ασθενής σε τμήμα επειγόντων περιστατικών» νοσοκομείου, δήλωσε ο Δρ. Έρικ Ουίλκ των υγειονομικών της κομητείας Μπράζος του ανατολικού τμήματος του Τέξας.

Ο φοιτητής παρουσιάζει «ελαφριά συμπτώματα» του κοροναϊού που επιτίθεται στο αναπνευστικό, όπως «βήχα» και «συμφόρηση», διευκρίνισε ο Ουίλκ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο ασθενής, που ανήκει στο ηλικιακό φάσμα 20-30 ετών, «πάει καλά» και πήγε στα επείγοντα «περισσότερο επειδή ανησυχούσε, παρά λόγω των συμπτωμάτων», ανέφερε ο Δρ. Ουίλκ.

Οι γιατροί πολύ γρήγορα «διαπίστωσαν ότι ο ασθενής παρουσίαζε ενδείξεις πιθανής παρουσίας του κοροναϊού», ανέφεραν χθες μέσω Facebook οι υγειονομικές αρχές της κομητείας Μπράζος.

Ο ασθενής θα παραμείνει σε απομόνωση ωσότου ολοκληρωθούν οι εργαστηριακές εξετάσεις που τον αφορούν, τα αποτελέσματα των οποίων θα είναι γνωστά αύριο Σάββατο. Δείγμα αίματος εστάλη στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) στην Ατλάντα.

Συνολικά ως χθες Πέμπτη περίπου 600 άνθρωποι είχαν προσβληθεί από αυτόν τον ιό, μέρος του συνόλου κοροναϊών που συμπεριλαμβάνει αυτόν που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (ΣΟΑΣ), σχεδόν όλοι στην Κίνα. Η χώρα της Ασίας θρηνεί επίσης όλα τα θύματα, τα 17 από τα οποία πέθαναν στην Ουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι.

Ο ΠΟΥ έκανε λόγο χθες Πέμπτη για κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» ως προς τη δημόσια υγεία στην Κίνα, αλλά έκρινε πως είναι ακόμη «πολύ νωρίς» για να κηρυχθεί «διεθνούς εμβέλειας κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία».

Άλλος ένας άνθρωπος, ένας τριαντάρης που είχε διαμείνει στην Ουχάν, νοσηλεύεται στο Έβερετ, όχι μακριά από το Σιάτλ, όπου αφίχθη τη 15η Ιανουαρίου. Ήρθε ο ίδιος σε επαφή με τις αρχές, μόλις εμφάνισε συμπτώματα τη 19η Ιανουαρίου.

Δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα

Το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε σήμερα ότι εντοπίστηκε στο αρχιπέλαγος δεύτερο κρούσμα του νέου κοροναϊού που προκαλεί επιδημία πνευμονίας στην Κίνα, όπου πλέον οι αρχές λαμβάνουν δραστικά μέτρα.

Ο δεύτερος ασθενής είναι ένας σαραντάρης, κάτοικος της Ουχάν, πόλης της κεντρικής Κίνας που αποτελεί την εστία της επιδημίας. «Εμφάνισε πυρετό τη 14η Ιανουαρίου, επισκέφθηκε γιατρό στην Κίνα τη 15η και τη 17η και ως εκείνο το στάδιο δεν εμφάνιζε καμιά ένδειξη πνευμονίας», διευκρίνισε το υπουργείο.

Ο άνδρας αφίχθη στην Ιαπωνία τη 19η Ιανουαρίου, είδε γιατρό την επομένη, χωρίς και πάλι να διαγνωστεί πνευμονία. Αυτό συνέβη «την 22η. Νοσηλεύεται στο Τόκιο», κατά την ίδια πηγή.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων που επιβεβαίωσαν πως πράγματι προσβλήθηκε βγήκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.

Ο ασθενής διαβεβαίωσε ότι δεν πήγε στην αγορά της Ουχάν, αρχική εστία της μόλυνσης, ούτε είναι «σίγουρο» πως ήρθε σε επαφή με οποιονδήποτε φορέα. Φορούσε συνεχώς μάσκα, συμπλήρωσε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Τα πρώτο κρούσμα στην Ιαπωνία εντοπίστηκε πριν από μία εβδομάδα. Ήταν ένας τριαντάρης Ιάπωνας που είχε επισκεφθεί την Ουχάν. Πήρε εξιτήριο αφού του προσφέρθηκαν φροντίδες.

Στη Σεούλ, το Κορεατικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC) ανακοίνωσε επίσης σήμερα, ότι εντοπίστηκε δεύτερο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη Νότια Κορέα.

 

newsbeast

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα