Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Πετύχαμε «χαστούκι στο πρόσωπο» των ΗΠΑ

Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Πετύχαμε «χαστούκι στο πρόσωπο» των ΗΠΑ

Στις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε στο εσωτερικό της χώρας η συντριβή του ουκρανικού Boeing από τις ιρανικές δυνάμεις αναφέρθηκε σήμερα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος πρωτοστάτησε για πρώτη φορά μετά από οχτώ χρόνια στην προσευχή της Παρασκευής μπροστά σε ένα πολυπληθές κοινό.

Τα πυραυλικά πλήγματα του Ιράν σε αμερικανικούς στόχους στο Ιράκ δείχνουν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία είχε θεϊκή υποστήριξη για να δώσει ένα «χαστούκι στο πρόσωπο» μιας παγκόσμιας δύναμης, δήλωσε σήμερα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και κάλεσε τον ιρανικό λαό σε ενότητα.

Αφού ηγήθηκε της σημερινής προσευχής της Παρασκευής για πρώτη φορά από το 2012, την ώρα που το Ιράν και η ηγεσία του δέχονται πιέσεις τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας, ο Χαμενεΐ σημείωσε επίσης ότι οι κυρώσεις που επέβαλαν εκ νέου οι ΗΠΑ στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα δεν θα κάνουν τη χώρα να λυγίσει.

Χιλιάδες Ιρανοί είχαν συγκεντρωθεί έξω από μεγάλη αίθουσα προσευχής στο κέντρο της Τεχεράνης, κλείνοντας την γύρω περιοχή και τους δρόμους και φώναζαν «Θάνατος στην Αμερική».

Το Ιράν εξαπέλυσε πυραύλους σε αμερικανικούς στόχους στο Ιράκ στις 8 Ιανουαρίου σε αντίποινα για το πλήγμα από αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος από το οποίο σκοτώθηκε πέντε ημέρες νωρίτερα ο Κασέμ Σουλεϊμανί, ο ισχυρός υποστράτηγος του Ιράν που πρόσκειτο στον Χαμενεΐ.

«Το γεγονός ότι το Ιράν έχει τη δύναμη να δίνει ένα τέτοιο χαστούκι σε μια παγκόσμια δύναμη δείχνει το χέρι του Θεού», σημείωσε ο Χαμενεΐ, αφού προηγουμένως είχε πει ότι ήταν μια «μέρα του Θεού» αυτή κατά την οποία το Ιράν εξαπέλυσε τα πλήγματα αυτά.

«Πολύ πικρό δυστύχημα» η τραγωδία με το ουκρανικό αεροσκάφος

Η σημερινή προσευχή έγινε έπειτα από κινητοποιήσεις εδώ και μέρες κατά της ηγεσίας στο Ιράν, μετά την παραδοχή από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις της κατάρριψης από ανθρώπινο λάθος ουκρανικού επιβατικού αεροσκάφους, προκαλώντας τον θάνατο των 176 ανθρώπων που επέβαιναν σε αυτό, τις ώρες της έντασης που ακολούθησαν των πυραυλικών πληγμάτων που είχαν εξαπολύσει σε αμερικανικούς στόχους στο Ιράκ.

Ο Χαμενεΐ χαρακτήρισε «πολύ πικρό δυστύχημα» την τραγωδία με το ουκρανικό αεροσκάφος και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ σημείωσε ότι «ορισμένοι προσπάθησαν να (το χρησιμοποιήσουν) για να (κάνουν) να ξεχάσουμε τον μεγάλο μάρτυρα και τη θυσία» του Σουλεϊμανί.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν πρόσθεσε επίσης ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθεί η επανάληψη μιας τέτοιας τραγωδίας και κάλεσε σε ενότητα τον ιρανικό λαό μετά τις διαμαρτυρίες που ξέσπασαν εξαιτίας του δράματος αυτού, σημειώνοντας ότι η μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές του Φεβρουαρίου θα εγγυηθούν την ύπαρξη της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

 

 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα