Γερμανία: Χαμηλές προσδοκίες από Μέρκελ στη διάσκεψη για τη Λιβύη

Γερμανία: Χαμηλές προσδοκίες από Μέρκελ στη διάσκεψη για τη Λιβύη

Οι εξελίξεις στην Λιβύη είναι ένα θέμα που απασχολεί την διεθνή κοινότητα με την Άγγελα Μέρκελ να είναι συγκρατημένα αισιόδοξη για τη διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο Βερολίνο. Από την άλλη ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη αναμένει μια "ελάχιστη διεθνή συναίνεση".

Η Αγγελα Μέρκελ μιλώντας το βράδυ της Τρίτης (14.01.2020) σε κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών ανέφερε ότι «τώρα έχει φθάσει πραγματικά η ώρα να δούμε εάν μπορούμε να λάβουμε μια απόφαση στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η συνάντηση της Κυριακής θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολύ χαμηλές προσδοκίες. Την είδηση μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο μαρτυρία βουλευτών που συμμετείχαν στην συνεδρίαση.

 

Όπως αναφέρει το dpa, η Καγκελάριος τόνισε ότι κατά την Διάσκεψη θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι όλες οι πλευρές θα δεσμευθούν «να συμμορφωθούν με το ήδη ισχύον εμπάργκο όπλων το οποίο παραβιάζεται διαρκώς ανοιχτά» και να ανοίξει ο δρόμος για μια πολιτική λύση.

 

Κατά την διάρκεια της «διαδικασίας του Βερολίνου», φέρεται να δήλωσε η ‘Αγγελα Μέρκελ, κατέστη όλο και πιο σαφές ότι ξένες δυνάμεις φρόντιζαν να μην μπορεί να υπάρξει ειρήνη στη χώρα. «Όσο μπαίνει εκεί συνεχώς στρατιωτικό υλικό από το εξωτερικό, τόσο δεν θα ησυχάσουν εκεί οι στρατιωτικές μάχες» και δεν θα υπάρξει και πολιτική λύση, πρόσθεσε.

 

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν σκέφθηκε από τη μία μέρα στην άλλη να καλέσει σε συνάντηση στο Βερολίνο, διευκρίνισε κατά την ίδια συνάντηση η κυρία Μέρκελ και έκανε λόγο για μια μακρά διαδικασία, κατά την οποία η γερμανική κυβέρνηση διασφάλισε σε πολλά σημεία τον εαυτό της. «Κάποτε φθάνει και η στιγμή κατά την οποία μπορεί ίσως κανείς να επιτύχει κάτι», συνέχισε και χαρακτήρισε «σημαντικό σημάδι» το γεγονός ότι οι Πρόεδροι της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Αιγύπτου, Βλάντιμιρ Πούτιν, Ταγίπ Ερντογάν και Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, καθώς και εκπρόσωποι της Αφρικανικής Ένωσης θα έρθουν στο Βερολίνο. Εάν καταστεί εφικτό να πλησιάσει η κατάπαυση του πυρός, αυτό θα ήταν πολύ καλό, κατέληξε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η γερμανίδα Καγκελάριος.

 

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη αναμένει μια “ελάχιστη διεθνή συναίνεση”

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γασάν Σαλαμέ, ελπίζει σε μια «ελάχιστη διεθνή συναίνεση» στη διάσκεψη του Βερολίνου που θα διεξαχθεί την Κυριακή προκειμένου να υπάρξει μια πρόοδος προς την ειρήνη στη χώρα αυτή, που ρημάζεται από εμφύλιο πόλεμο οκτώ χρόνια μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι.

 

«Ελπίζω πως στις αυτές του 2020 θα επιστρέψουμε σε μια νέα λογική ή πως η διάσκεψη του Βερολίνου θα μπορέσει να εξασφαλίσει την ελάχιστη διεθνή συναίνεση για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε», δήλωσε σήμερα στο Radio France Internationale.

 

Στη διάσκεψη, που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, θα συμμετάσχουν χώρες που υποστηρίζουν τους εμπολέμους ή εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη διαδικασία ειρήνης, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, η Τουρκία, οι Ηνωμένες Πολιτείες ή ακόμη η Ιταλία και η Γαλλία.

 

Βασικός στόχος της είναι να μειωθούν οι ξένες παρεμβάσεις που τροφοδοτούν τη σύγκρουση και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια επανάληψη του ενδολιβυκού διαλόγου με αναγκαία προϋπόθεση μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός.

 

Ο Γασάν Σαλαμέ κάλεσε για «μια ενθάρρυνση περισσότερο ή λιγότερο ειλικρινή αλλά και μια ενθάρρυνση των εξωτερικών δυνάμεων που εμπλέκονται στη Λιβύη» ώστε να προωθηθεί η διαδικασία ειρήνης.

 

«Είναι διπρόσωπα τα κράτη που εμπλέκονται στη Λιβύη; Απολύτως, αυτό είναι βέβαιο, αλλά ποιος είναι αφελής;» διερωτήθηκε σημειώνοντας τις παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη από μια «δωδεκάδα χωρών» το 2019.

 

Η πτώση Καντάφι οδήγησε τη χώρα στο χάος

Βυθισμένη στο χάος μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη μοιράζεται σήμερα ανάμεσα σε δύο αρχές: την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και εδρεύει στην Τρίπολη, και την εξουσία που εκπροσωπεί ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

 

Η Τουρκία υποστηρίζει την ΚΕΕ του Φάγεζ αλ-Σάρατζ και ανακοίνωσε την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο πλευρό του για να τον βοηθήσει να απωθήσει τις επιθέσεις των δυνάμεων του στρατάρχη Χάφταρ. Έχει επίσης αναφερθεί η παρουσία Σύρων φιλοτούρκων ανταρτών.

 

Από την πλευρά της η Ρωσία φέρεται, παρά τις διαψεύσεις της, να υποστηρίζει τον στρατάρχη Χάφταρ με όπλα, χρήματα και μισθοφόρους. Ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης μπορεί επίσης να υπολογίζει στην υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, περιφερειακών αντιπάλων της Άγκυρας.

 

«Δεν έχουμε καμία ένδειξη για ανάπτυξη τακτικών τουρκικών στρατευμάτων αλλά μπορεί να υπάρχουν Τούρκοι στρατιωτικοί ειδικοί εκεί», είπε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ. «Και υπάρχουν ασφαλώς μέλη της συριακής αντιπολίτευσης που έχουν σταλεί στη Λιβύη», πρόσθεσε.

https://www.newsit.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα