Η Αγκυρα σχεδιάζει να στείλει τους πρώτους στρατιώτες στην Λιβύη σε δύο εβδομάδες

Το μνημόνιο που υπογράφηκε πρόσφατα ανάμεσα στην Τουρκία και την Λιβύη, ειδικά το σκέλος που αφορά στην στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, απειλεί να κλιμακώσει την ένταση σε ολόκληρη την ανατ. Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα sigmalive.com, στην συμφωνία της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης προβλέπεται όπως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αναλάβουν ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και εξοπλισμού της αστυνομίας και του στρατού, που πρόσκειται στην αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση Σάρατζ, με την αποστολή μίας Δύναμης Άμεσης Κρούσης.

Μετά την συμφωνία να οριστεί -σε διπλωματικό επίπεδο- η ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης στην ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα φαίνεται να προετοιμάζει μία νέα κίνηση-έκπληξη στην Λιβύη.

Έπειτα από την απρογραμμάτιστη συνάντηση Ερντογάν–Σάρατζ στην Κωνσταντινούπολη στις 15 Δεκεμβρίου, ο τουρκικός στρατός έλαβε εντολές να αρχίσει τις προετοιμασίες για αποστολή στρατευμάτων στην Λιβύη. Η τουρκική κυβέρνηση έχει δώσει δηλαδή ήδη το «πράσινο φως» στον στρατό να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αποστολή πλοίων και αεροσκαφών στην Τρίπολη.

Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές στην Άγκυρα, θα αποσταλούν 2 ή 3 σκάφη υποβρύχιων καταστροφών με κομάντο, καθώς επίσης και 100 Τούρκοι πεζοναύτες. Η ανάπτυξη των πρώτων αυτών μονάδων έχει προγραμματιστεί να γίνει σε 2 εβδομάδες, δηλαδή αρχές του 2020, και ως στόχο τους θα έχουν την εκπαίδευση των Λίβυων της κυβέρνησης Σάρατζ, χωρίς ωστόσο η αποστολή τους προς το παρόν να λαμβάνει μάχιμο χαρακτήρα.

 

ΠΗΓΗ: sigmalive.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα