Ραγδαίες εξελίξεις στη Λιβύη: Ο πρόεδρος της Βουλής θα ζητήσει άρση αναγνώρισης της κυβέρνησης Σάρατζ

Ραγδαίες εξελίξεις στη Λιβύη: Ο πρόεδρος της Βουλής θα ζητήσει άρση αναγνώρισης της κυβέρνησης Σάρατζ

Την πρόθεσή του να θέσει θέμα άρσης της διεθνούς αναγνώρισης της λιβυκής κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας υπό τον Σάρατζ, στην συνεδρίαση του Αραβικού Κοινοβουλίου την 15η Ιανουαρίου, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Αγκίλα Σάλεχ. 

Όπως αναφέρει η αιγυπτιακή εφημερίδα «Egypt Today», ο Αγκίλα Σάλεχ τόνισε: «Η κυβέρνηση του Σάρατζ δεν είναι εξουσιοδοτημένη να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες». 

Αναφερόμενος στις συμφωνίες μεταξύ Σάρατζ και Τουρκίας, 

Ο Αγκίλα Σάλεχ χαρακτήρισε «άκυρες» τις συμφωνίες Σάρατζ - Ερντογάν αφού δεν έχουν εγκριθεί από το «κοινοβούλιο της Λιβύης».

Παράλληλα, αναφερόμενος στη στάση της Αιγύπτου, «εξέφρασε την εκτίμησή του για την στάση του αιγυπτιακού κοινοβουλίου, το οποίο απέρριψε τελείως τις τελευταίες συμφωνίες» και «επιβεβαίωσε την μεγάλη του εμπιστοσύνη στην ηγεσία και τον λαό της Αιγύπτου, παροτρύνοντας την Αίγυπτο να χρησιμοποιήσει τον κεντρικό περιφερειακό της ρόλο και την επιρροή της για να αρθεί η αναγνώριση της εθνικής κυβέρνησης συμφωνίας και του προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης».

Ο Πρόεδρος της λιβυκής βουλής επισήμανε -μεταξύ άλλων-  πως σκοπεύει να θέσει το ζήτημα και στα ευρωπαϊκά κράτη και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεύτερη συνάντηση σε λιγότερο από μήνα

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε σήμερα, για δεύτερη φορά σε λιγότερο από έναν μήνα, τον επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης Φάγεζ αλ-Σάρατζ, λίγες ημέρες αφού αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αποστολής τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιβύη για την υποστήριξη της κυβέρνησής του.

Η συνάντηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών και δεν περιλαμβανόταν στο επίσημο πρόγραμμα του προέδρου της Τουρκίας. Πραγματοποιήθηκε στο παλάτι του Ντολμάμπαχτσε, στην ευρωπαϊκή ακτή της Κωνσταντινούπολης, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Ο Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Λιβύη για την υποστήριξη της κυβέρνησης του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, εάν αυτός το ζητήσει. Ο αλ-Σάρατζ βρίσκεται αντιμέτωπος με επίθεση των αντίπαλων δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε, ωστόσο, ότι η Αγκυρα «δεν είχε ακόμη» λάβει τέτοιο αίτημα.

«Χωρίς βίζα»

Σε άλλη ένδειξη της προσέγγισης των δύο χωρών, η Αγκυρα ανακοίνωσε χθες ότι οι Λίβυοι κάτω των 16 και άνω των 55 ετών θα μπορούν πλέον να ταξιδεύουν στην Τουρκία χωρίς βίζα.

Η τουρκο-λιβυκή στρατιωτική συμφωνία κατατέθηκε χθες το βράδυ στο τουρκικό κοινοβούλιο. «Το κοινοβούλιο θα την θέσει σε ισχύ μετά την έγκρισή της», δήλωσε σήμερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Δεν έχει διευκρινισθεί πότε θα διεξαχθεί η σχετική ψηφοφορία στο τουρκικό κοινοβούλιο, που ελέγχεται από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ταγίπ Ερντογάν και τους συμμάχους του του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικού Κινήματος (MHP).

Η Αίγυπτος κάλεσε σήμερα τις «άλλες χώρες» να σταματήσουν τις επεμβάσεις στην Λιβύη, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην χώρα να αποκαταστήσει την ασφάλεια και την σταθερότητα.

«...έχουμε την ικανότητα (να επέμβουμε στην Λιβύη), αλλά δεν το έχουμε κάνει», δήλωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ -Σίσι, κατά την διάρκεια ομιλίας του σε φόρουμ νεολαίας στο θέρετρο Σαρμ Ελ-Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξή του προς τους «εθνικούς στρατούς» στην Λιβύη, αναφερόμενος στον Εθνικό Λιβυκό Στρατό του Χαλίφα Χάφταρ.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ και topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα