Βρετανικές εκλογές: Μεγάλες ουρές στα εκλογικά τμήματα στο Λονδίνο

Βρετανικές εκλογές: Μεγάλες ουρές στα εκλογικά τμήματα στο Λονδίνο

Μεγάλη είναι η συμμετοχή των Βρετανών ψηφοφόρων μέχρι αυτήν την ώρα στα περίπου 50.000 εκλογικά κέντρα που έχουν στηθεί σε όλη τη βρετανική επικράτεια, γεγονός που αποτυπώνεται και στις μεγάλες ουρές που έχουν σχηματιστεί σε ορισμένα από αυτά, κυρίως στο Λονδίνο. Στις τρίτες εκλογές που διεξάγονται στη χώρα σε διάστημα τριών ετών και τις πρώτες μήνα Δεκέμβριο εδώ και περίπου 100 χρόνια, οι ψηφοφόροι καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στα πιο εναλλακτικά μέρη – από κοινοτικά κέντρα και αντιπροσωπείες αυτοκινήτων έως μικρά κοντέινερ.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί (τοπική ώρα) και θα κλείσουν στις 10.00 το βράδυ. Ο ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος Μπόρις Τζόνσον ήταν από τους πρώτους που ψήφισε μαζί με τον Ντίλιν, το σκυλάκι που επέκτησε μόλις τον Σεπτέμβριο, το οποίο και φίλησε βγαίνοντας από το εκλογικό κέντρο, στο κεντρικό Λονδίνο.

Το πρωί ψήφισαν επίσης ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, η επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζο Σουίνσον και η ηγέτιδα του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας. Ο επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Brexit επέλεξε να στείλει την ψήφο του ταχυδρομικά.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι άνω των 18 ετών, εφόσον είναι Βρετανοί πολίτες. Απαγορεύεται αυστηρά ωστόσο οποιαδήποτε φωτογράφιση, ακόμη και σέλφι, εντός των εκλογικών τμημάτων.

Στις 10.00 το βράδυ (12.00 ώρα Ελλάδας) θα αρχίσει και η καταμέτρηση των ψήφων, ενώ την ίδια ώρα αναμένονται δεδομένα του exit poll του BBC. Περίπου μία ώρα αργότερα, αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα βρετανικά exit polls είχαν προβλέψει με ακρίβεια το αποτέλεσμα – όπως συνέβη το 2017. Το 1992 και το 2015 ωστόσο είχαν προβλέψει ότι κανένα κόμμα δεν θα είχε αυτοδυναμία, ενώ τελικά οι Τόρις είχαν την απόλυτη πλειοψηφία και στις δύο περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα