Απειλεί ξανά ο Ερντογάν: Η Ελλάδα θα πληρώσει τις πράξεις της

Απειλεί ξανά ο Ερντογάν: Η Ελλάδα θα πληρώσει τις πράξεις της

Ανεβάζει τους τόνους ο τούρκος πρόεδρος με αφορμή τη «συμφωνία» με την Τρίπολη και την απέλαση του πρέσβη της Λιβύης από την Ελλάδα που ακολούθησε την οποία χαρακτήρισε «διεθνές σκάνδαλο».

Μάλιστα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποιήσε ότι η Ελλάδα θα πληρώσει διεθνώς το τίμημα για τις πράξεις της, ενώ προανήγγειλε και την αγορά ενός ακόμη γεωτρύπανου προκειμένου να ξεκινήσουν τουρκικές γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα και σε διεθνή ύδατα.

Μιλώντας στο κρατικό δίκτυο TRT Haber, o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε επιπλέον ότι Τουρκία και Λιβύη μπορούν να ξεκινήσουν κοινές επιχειρήσεις εκμετάλλευσης στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την υπογραφή των δύο χωρών για τα θαλάσσια σύνορα. 

«Παρά τα δικαιώματα που είχαμε μας απειλούσαν όμως δεν υποχωρήσαμε. Με τη συμφωνία αυτή η Τουρκία έκανε χρήση των δικαιωμάτων της που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο και χάλασε το παιχνίδι όσων έκαναν μονομερείς κινήσεις. Τώρα θα μπορούμε να κάνουμε κοινές έρευνες στις περιοχές αυτές», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο τούρκος πρόεδρος προχώρησε ένα βήμα παραπέρα λέγοντας πως «η  Ελλάδα, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και οι Ελληνοκύπριοι τώρα δεν μπορούν να κάνουν βήματα χωρίς την έγκριση μας. Η Ελλάδα δέθηκε χειροπόδαρα , αυτό τους έχει τρελάνει».

Ετοιμάζει επιστολές το ελληνικό ΥΠΕΞ σε ΟΗΕ και ΣΑ

Την ίδια στιγμή, με δύο επιστολές θα απαντήσει η Ελληνική κυβέρνηση στο μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης, για τις θαλάσσιες ζώνες. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, τις επόμενες ώρες η Κυβέρνηση θα αποστείλει δύο επιστολές με αποδέκτες τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γουτέρες  και τον πρόεδρο τους συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, που  αυτήν την στιγμή είναι ο Αμερικανός εκπρόσωπος.

Σε αυτές τις επιστολές, που θα έχουν μικρές διαφορές στις λεκτικές διατυπώσεις, η ελληνική κυβέρνηση θα αναπτύσσει με λεπτομέρειες τη θέση της, ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης εκβιαζόμενη από την Τουρκία υπέγραψε το κείμενο της συμφωνίας και  θα επισημαίνει ότι στερείται οποιουδήποτε σοβαρού περιεχομένου,  ενώ θα αναδεικνύει και τους κίνδυνους που προκύπτουν στον χώρο της Μεσογείου, από αυτήν την προκλητική  τακτική.

Τσαβούσογλου: Αυτά που κάνει η Ελλάδα δεν είναι νόμιμα

Νωρίτερα ιδιαίτερα προκλητικός εμφανίστηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αφγανό ομόλογό του, στην Τουρκία, και ο Τσαβούσογλου. Σχολιάζοντας τις ελληνικές κινήσεις τόνισε ότι «αυτά που κάνει η Ελλάδα δεν είναι νόμιμα. Για παράδειγμα το να συναντιέσαι με τον Χαφτάρ δεν είναι νόμιμο».

Στη συνέχεια αναφερόμενος στη «συμφωνία» με τη Λιβύη είπε πως είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο. «Χαλάσαμε ένα μεγάλο παιχνίδι, με το να στείλουμε τα πλοία μας γύρω από την Κύπρο στις περιοχές όπου η 'ΤΔΒΚ' έχει επίσης εκδώσει άδειες έξω από την υφαλοκρηπίδα μας» και πρόσθεσε: «Δεν περίμεναν μία τέτοια κίνηση από την Τουρκία, οι ισορροπίες άλλαξαν, υπάρχει ένας ευρύτερος πανικός».

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι  «η μόνη νόμιμη κυβέρνηση είναι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση του Σαράτζ στην Τρίπολη. Αν η Ελλάδα θέλει να κάνει κάτι μαζί τους μπορεί κάλλιστα να πάει στην Τρίπολη».

Συνεχίζοντα την επίθεση ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Ελλάδα Θα πρέπει να συμπεριφέρεται μυαλωμένα αντί να εξαπολύει αβάσιμες κατηγορίες και να μάθουν να μοιράζονται. Δυστυχώς, αυτή η κουλτούρα δεν υπάρχει στο ελληνικό κομμάτι και στην Ελλάδα, οπότε θα κάνουμε τα δικά μας βήματα αν δεν έχουν αυτή την κουλτούρα, Αν θέλουν να πάρουν άλλα μέτρα ενάντια σε αυτά τα βήματα τότε πρέπει να έχουν έτοιμα τα χρήματα. Δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με κανέναν, αλλά προστατεύουμε τα πλοία μας γύρω από την Κύπρο, την ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα και υπογράψουμε τη συμφωνία με τη Λιβύη για να καθορίσουμε τους τομείς της θαλάσσιας αρχής στην εφαρμογή των μέτρων που πρέπει να λάβουμε».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα