Ερντογάν: Στον ΟΗΕ η συμφωνία με τη Λιβύη

Ερντογάν: Στον ΟΗΕ η συμφωνία με τη Λιβύη

Ανυποχώρητος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης. "Την υπέγραψα και την στέλνω στον ΟΗΕ', είπε σε ομιλία του στην Κωσνταντινούπολη. Το μήνυμα του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα για την απέλαση του Λίβυου πρέσβη στην Αθήνα. Χαρακτήρισε "σκάνδαλο" την απόφαση.

Μέχρι… τέλους είναι αποφασισμένος να το πάει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης. Όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, το μεσημέρι του Σαββάτου (07.12.2019), υπέγραψε ο ίδιος τη συμφωνία, μετά την κύρωση της στη βουλή, και την στέλνει στον ΟΗΕ.

Ο Ερντογάν διεμήνυσε ότι η Τουρκία θα αξιοποιήσει τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο, όπως αυτά απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

Μάλιστα, αναφέρθηκε στην απέλαση του Λίβυου πρέσβη στην Αθήνα, χαρακτηρίζοντας “σκάνδαλο” την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και έστειλε μήνυμα στην χώρα μας, πως αυτή η κίνηση δείχνει κακή διπλωματική συμπεριφορά από τη μεριά της Ελλάδας. “Πήραμε κι εμείς τέτοιες αποφάσεις κατά το παρελθόν. Αλλά τέτοιες αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται. Τι έγινε; Τι κερδίδατε;”, αναρωτήθηκε ο Ερντογάν.

Η απέλαση του Λίβυου πρέσβη στην Αθήνα

«Με λύπη μου σας ανακοινώνω ότι σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης στην Αθήνα εκλήθη στο υπουργείο όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του. Του εδόθη διορία 72 ωρών να εγκαταλείψει τη χώρα». Με αυτές τις λέξεις ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε χθες (06.12.2019) την απέλαση του πρέσβη της Λιβύης μετά την άρνηση της χώρας του να δώσει στην Ελλάδα την συμφωνία με την Τουρκία.

Ο κ. Δένδιας, μίλησε με σκληρά λόγια για την συμφωνία της Τουρκίας με την Λιβύη χαρακτηρίζοντάς την παράνομη και προκλητική. Διευκρίνισε πως η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης και ελήφθη αφού η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που της είχαμε θέσει. Περαιτέρω, σημείωσε πως το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, τονίζοντας πως είναι ο ίδιος άνθρωπος, ο οποίος παρέσχε τον Σεπτέμβριο στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Επίσης, ο κ. Δένδιας επισήμανε πως η απέλαση δεν αποτελεί διακοπή διπλωματικών σχέσεων.

Αναφερόμενος στη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας – Λιβύης, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως η ανάρτησή της στην ιστοσελίδα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ήρθε απλά να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις μας. «Οι συντεταγμένες της απόπειρας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών επιβεβαιώνουν ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών», διεμήνυσε.

Ο κ. Δένδιας κατέστησε σαφές ότι πέραν των τυπικών ελαττωμάτων της, αυτή η απόπειρα είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και συμπλήρωσε πως είναι δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο. Ως εκ τούτου καταδικάζεται απερίφραστα, υπογράμμισε. 

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην επιστολή του επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης προς τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία επισημαίνει ότι το Μνημόνιο για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι «παράξενο», καθώς η Λιβύη δεν έχει «θαλάσσια σύνορα» με την Τουρκία και πως η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στο μέσο των συνόρων που προσπαθεί να καθορίσει η συμφωνία. Στην ίδια επιστολή, όπως σημείωσε, τόνισε επιπλέον ότι ο πρωθυπουργός της Λιβύης δεν είχε το δικαίωμα να υπογράψει.

Ο κ. Δένδιας επιβεβαίωσε πως την ερχόμενη Τετάρτη ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης θα βρίσκεται στην Αθήνα.

 

 T24

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα