Φιλιππίνες: Τρεις νεκροί από το πέρασμα του τυφώνα Καμούρι

Φιλιππίνες: Τρεις νεκροί από το πέρασμα του τυφώνα Καμούρι

Ο τυφώνας Καμούρι έπληξε σήμερα τις Φιλιππίνες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις άνθρωποι, να προκληθούν προβλήματα στις αερομεταφορές και οι αρχές να κρατήσουν κλειστές τις δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία.

Οι αρχές απομάκρυναν περίπου 225.000 ανθρώπους ενόψει της έλευσης του τυφώνα Καμούρι --γνωστού ως Τισόι στις Φιλιππίνες-- κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι προληπτικές αυτές ενέργειες απέτρεψαν την απώλεια και άλλων ανθρώπινων ζωών, ενώ ενόψει του 20ου τυφώνα που πλήττει φέτος τη χώρα εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις.

«Είδαμε σημαντική βελτίωση στη διαχείριση εκ μέρους της τοπικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την προετοιμασία για καταστροφές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών Μαρκ Τίμπαλ στον τηλεοπτικό σταθμό ANC.

Άνεμοι με ταχύτητα έως 200 χιλιόμετρα την ώρα κατέστρεψαν σπίτια και άλλες υποδομές, ξερίζωσαν δέντρα και ταμπέλες σηματοδότησης καθώς έπληξαν νησιά στο κεντρικό τμήμα της χώρας, στα νότια της πρωτεύουσας, και κινήθηκαν προς την Νότια Σινική Θάλασσα.

Σύμφωνα με όσα αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ένας άνδρας έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία ενώ προσπαθούσε να επιδιορθώσει τη στέγη του σπιτιού του στην επαρχία Καμαρίνες Σουρ, σύμφωνα με αξιωματούχο της πολιτικής προστασίας. Δύο άνθρωποι που αγνόησαν τις εντολές υποχρεωτικής απομάκρυνσης σκοτώθηκαν στο Οριένταλ Μιντόρο --ο ένας χτυπήθηκε από δέντρο που ξεριζώθηκε και ο άλλος από μεταλλικό αντικείμενο που ξεκόλλησε από μία στέγη.

«Θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλοι εάν δεν είχαμε προληπτική εκκένωση», δήλωσε ο Χουμερλίτο Ντολόρ, κυβερνήτης της επαρχίας Οριένταλ Μιντόρο, στον ραδιοφωνικό σταθμό DZMM.

Σχεδόν 500 πτήσεις αναβλήθηκαν και 100.000 άνθρωποι επηρεάστηκαν από το προληπτικό κλείσιμο του βασικού αεροδρόμιου της Μανίλα για 12 ώρες έως τις 11.00 σήμερα το βράδυ (17.00 ώρα Ελλάδας). Στις περιοχές της χώρας που δεν επηρεάστηκαν από τον τυφώνα οι πτήσεις διεξάγονταν κανονικά.

Εικόνες που ανέβηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν κύματα να σκάνε στους κυματοθραύστες, κατεστραμμένες στέγες και πεσμένα δέντρα.

Οι αρχές προειδοποίησαν για πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις λόγω των ισχυρών ανέμων και της βροχόπτωσης. Ανεστάλησαν επίσης τα δρομολόγια των εμπορικών πλοίων. Οι κρατικές υπηρεσίες και τα σχολεία στη Μανίλα έμειναν κλειστά και οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας προειδοποίησαν για διακοπές ρεύματος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκε το αεροδρόμιο στο Λεγκάζπι Σίτι, που υπέστη ζημιές σε δομικά στοιχεία, με τους τηλεοπτικούς σταθμούς να μεταδίδουν πλάνα όπου καλώδια και φωτιστικά κρέμονταν από την οροφή στον χώρο αναχωρήσεων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα