Έχετε smart TV; Ακούστε με προσοχή την προειδοποίηση του FBI

Έχετε smart TV; Ακούστε με προσοχή την προειδοποίηση του FBI
Εάν διαθέτουμε ήδη μία έξυπνη τηλεόραση, ή σχεδιάζουμε να αγοράσουμε μια τέτοια συσκευή, μάλλον θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή σε όσα αναφέρει το FBI.
 
Για τι προειδοποιεί το FBI
 
Οι έξυπνες τηλεοράσεις είναι σαν τις κανονικές με τη διαφορά ότι τρέχουν ανεπτυγμένο λογισμικό, έχουν πρόσβαση στο internet και προσφέρουν πολλή περισσότερες δυνατότητες.
 
Με την εμφάνιση και ανάπτυξη των διαφόρων υπηρεσιών τύπου Netflix, αρκετοί αποφάσισαν να επενδύσουν σε μία smart TV. Ωστόσο, όπως και κάθε συσκευή που συνδέεται με το διαδίκτυο, έτσι και οι έξυπνες τηλεοράσεις μπορεί να γίνουν βορά των χάκερ.
 
Επιπλέον, πολλές smart TV διαθέτουν πλέον κάμερα και μικρόφωνο, για την πραγματοποίηση κλήσεων, την εκτέλεση φωνητικών εντολών, και τα λοιπά. Ωστόσο, για τους περισσότερους κατασκευαστές η ασφάλεια των δεδομένων του τελικού χρήστη δε αποτελεί προτεραιότητα.
 
Αυτό ακριβώς είναι και το κύριο επιχείρημα του FBI, το οποίο λίγες ημέρες πριν τις μεγαλύτερες εκπτώσεις του χρόνου, Black Friday και Cyber Monday, δημοσίευσε μια προειδοποιητική αναφορά σχετικά με τους κινδύνους που ενέχουν οι έξυπνες τηλεοράσεις.
 
Το FBI προειδοποιεί ότι οι χάκερ μπορούν να πάρουν τον έλεγχο της smart TV και στη χειρότερη των περιπτώσεων να ελέγξουν την κάμερα και το μικρόφωνο, ώστε να παρακολουθούν τον κάτοχο της και το σπίτι του.
 
Μπορεί οι επιθέσεις ενάντια των έξυπνων τηλεοράσεων να είναι σπάνιες, αλλά δεν είναι ανήκουστες. Κάθε έξυπνη τηλεόραση τρέχει ένα μοναδικό ή τροποποιημένο λογισμικό το οποίο έχει αναπτύξει ο κατασκευαστής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα κενά ασφαλείας να εντοπίζονται δύσκολα και να διορθώνονται σπάνια.
 
Νωρίτερα φέτος, χάκερ αποκάλυψαν ότι μπορούν να υποκλέψουν τη ροή δεδομένων του Chromecast της Google και να εκπέμψουν τυχαία βίντεο, εξ αποστάσεως. Επιπλέον, η CIA έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια μερικές από τις μεγαλύτερες ευπάθειες των έξυπνων τηλεοράσεων. Ευτυχώς για το κοινό, τα έγγραφα εκλάπησαν και δημοσιεύθηκαν στη WikiLeaks.
 
Το FBI προειδοποιεί με βάση το κοινό ένστικτο, κυρίως αναφέροντας λογικά σενάρια και πιθανές επιθέσεις. Ωστόσο, το μεγαλύτερο ερώτημα αφορά το πλήθος των δεδομένων του χρήστη που συλλέγονται από τις smart TV.
 
Νωρίτερα φέτος, η Washington Post ανακοίνωσε ότι μερικοί από τους πιο δημοφιλείς κατασκευαστές έξυπνων τηλεοράσεων, συμπεριλαμβανομένων των Samsung και LG, συλλέγουν τόνους πληροφοριών σχετικά με το τι παρακολουθούν οι χρήστες. Στόχος των εταιρειών είναι να βοηθήσουν τους διαφημιζόμενους να επηρεάσουν τους χρήστες μέσω στοχευμένων διαφημίσεων.
 
Τι μπορούμε να κάνουμε

Το FBI συνιστά να τοποθετούμε μαύρη ταινία πάνω στις κάμερες των smart TV, να φροντίζουμε να ενημερώνουμε το λογισμικό της έξυπνης τηλεόρασης και να διαβάζουμε πάντα την πολιτική απορρήτου που συνοδεύει τέτοιου είδους συσκευές.
 
Επιπλέον, ο πιο ασφαλής τρόπος χρήσης της έξυπνης τηλεόρασης είναι να μην τη συνδέουμε στο διαδίκτυο, κάτι που φαντάζει σχετικά παράλογο, διότι τότε δεν θα υπήρχε λόγος να έχουμε smart TV.
 
Πηγή: TechBlog
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα