Αποκάλυψη: Αυτός είναι ο χάρτης της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης

Αποκάλυψη: Αυτός είναι ο χάρτης της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης

Τον χάρτη με τα όρια της υφαλοκρηπίδας, όπως προκύπτουν από την προκλητική και παράνομη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, δημοσιοποιεί υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών μέσω του λογαριασμού του στο Τwitter.

Με τη «συμφωνία», η Τουρκία επί της ουσίας καταργεί την ΑΟΖ Καστελορίζου και Κρήτης και αποκτά θαλάσσια σύνορα με την Λιβύη στην ανατολική Μεσόγειο.

O Τσαγατάι Ερτζίγες, αναπληρωτής διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Διμερών Πολιτικών Υποθέσεων και Ναυτιλίας-Αεροπορίας-Συνόρων του τουρκικού ΥΠΕΞ, δίνει χάρτη στον οποίο απεικονίζεται το σημείο που συμφώνησαν να κηρύξουν ΑΟΖ Τουρκία και Λιβύη, δίπλα ακριβώς από την Κρήτη.

Σύμφωνα με τον χάρτη, όπως αναφέρει το ethnos.gr:

Από το σημείο Α έως Β είναι τα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, με βάση την παράνομη συμφωνία που υπογράφηκε το 2011.

Tο σημείο C-D-E  αποτελεί την διάμεση γραμμή μεταξύ των δύο ηπειρωτικών χωρών της Τουρκίας με την Αίγυπτο. Εδώ δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά η Τουρκία προβάλλει μόνο τις αξιώσεις της σε περίπτωση διαπραγματεύσεων με την Αίγυπτο.

Και το σημείο E-F είναι τα όρια στα οποία συμφώνησαν Τουρκία και Λιβύη το 2019, δεξιά και νότια της Κρήτης.

Ο υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος, Τσαγατάι Ερτζίγες, ερωτάται μάλιστα από ακόλουθό του στο twitter αν η συμφωνία περιλαμβάνει μόνο αυτό το σημείο και πώς η οριο-γραμμή δεν κατεβαίνει νότια της Κρήτης, όπως έδειχναν άλλοι χάρτες.

Ερντογάν: Δεν θα αποσύρω τα γεωτρύπανα παρά την κατακραυγή“

"Δεν θα διατάξω την απόσυρση τεσσάρων ερευνητικών πλοίων έρευνας και γεωτρύπανων στην Ανατολική Μεσόγειο παρά την κατακραυγή από τις γειτονικές χώρες”, δήλωσε εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν σημείωσε ότι το τουρκικό ναυτικό θα συνεχίσει να παρέχει κορυφαία κάλυψη ασφαλείας για τα πλοία.

Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου έγιναν κατά την διάρκεια της τελετής εγκαινίων του αγωγού TANAP.

Επίσης, μιλώντας στη νεολαία του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Άγκυρα πρέπει να είναι ισχυρή στη Μεσόγειο και στην πράξη και στα λόγια.

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία να αναρωτηθεί εάν θέλει να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του δικαίου

Να αναρωτηθεί εάν θέλει να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του δικαίου καλεί την Τουρκία ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη χθεσινή τοποθέτηση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τη συμφωνία Τουρκίας Λιβύης.

«Η επιμονή της Τουρκίας να αποπειράται να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο - ή ακόμα και ολόκληρων νησιών-κρατών, με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια που, ως δια μαγείας, μετατρέπονται αιφνιδίως σε συμφωνίες ή με επιλεκτική επίκληση δικαστικών αποφάσεων ή άρθρων της UNCLOS - στην οποία όμως αρνείται να προσχωρήσει - δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Γεννηματάς και προσθέτει: «Ούτε, βέβαια, μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι αδιαμφισβήτητα εδραιωμένα στο διεθνές δίκαιο και, ειδικότερα, στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας».

«Είναι θετικό ότι η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για διαπραγμάτευση, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ κρατών» σημειώνει ο κ. Γεννηματάς.

Και καταλήγει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών: «Οι διαπραγματεύσεις, όμως, δεν μπορούν να γίνονται παρά μόνο στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Και οι δηλώσεις καλών προθέσεων δεν θα πρέπει να συνδυάζονται με καθημερινή παραβατικότητα δηλώσεων και ενεργειών.

Αντί να ομιλεί για τη θέση νησιών στη “λάθος πλευρά της μέσης γραμμής”, την καλούμε να αναρωτηθεί εάν θέλει η ίδια να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του Δικαίου».

Δένδιας για Λίβυο πρέσβη: Αν δεν μας φέρει τη συμφωνία, φεύγει

Σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα επιμένει στο τελεσίγραφο προς τη Λιβύη έστειλε εκ νέου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ και αναφερόμενος στο Λίβυο πρέσβη στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «εάν δεν μας φέρει τη συμφωνία την Παρασκευή, θα κηρυχθεί persona non grata και θα φύγει».

Ο Ν. Δένδιας εξήγησε ότι από ότι φαίνεται πρόκειται για δυο μνημόνια, με το ένα να αφορά τα ζητήματα της θάλασσας και το δεύτερο στρατιωτική συνεργασία.

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι ιδιαίτερα με το δεύτερο μνημόνιο, είναι πολύ πιθανό η Τουρκία να παραβιάζει το εμπάργκο που έχει επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας στη μεταφορά όπλων στη Λιβύη.

Εξήγησε πως οι κινήσεις προσέγγισης μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης ήταν σε γνώση της Αθήνας και γι αυτό είχε συνομιλήσει με τον Λίβυο ομόλογό του για το θέμα τον περασμένο Σεπτέμβριο στο περιθώριο συνεδρίασης του ΟΗΕ, όπου εκείνος είχε αναγνωρίζει ότι μια συμφωνία με την Τουρκια για το θέμα αυτό είναι προβληματική και δεν μπορεί να υπογραφεί.

Επιπλέον πρόσθεσε ότι ο Σάρατζ δεν έχει την εξουσιοδότηση για να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία ως πρόεδρος του προεδρικού συμβουλίου του συμβουλίου υπουργών της Λιβύης στο οποίο απαιτείται ομοφωνία. Επίσης σύμφωνα με τον κ. Δένδια είναι απολύτως βέβαιο ότι η συμφωνία με την Τουρκία δεν θα εγκριθεί «με κανέναν τρόπο» από το κοινοβούλιο της Λιβύης, το οπίο έχει πρόεδρο επίσης αναγνωρισμένο από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ηχηρή απάντηση Δένδια στην Τουρκία

Ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, εξήγησε πως η Τουρκία επιδιώκει να γίνει δεκτή μια αντίληψη «ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα κι αυτό το επιδιώκει ιστορικά και όχι μόνο για το Καστελόριζο, αλλά και για τα νησιά του Αιγαίου που πολλά είναι πολύ μεγάλα νησιά».

«Αυτή είναι μια αντίληψη της Τουρκίας κατά την άποψή μας αβάσιμη τελείως. Υπάρχουν δεκάδες αποφάσεις διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων που υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο. Η Tουρκία καλύπτεται επίσης πίσω από το γεγονός ότι δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση του δικαίου της θάλασσας στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής της τακτικής. Επικαλείται ανεδαφικά πράγματα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Επισπεύδεται η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο

Ο υπουργός Εξωτερικών, τόνισε ότι η Ελλάδακ και η Αίγυπτος επισπεύδουν την οροιοθέτηση της μεταξύ τους ΑΟΖ.

«Η Ελλάδα δεν συναρτά την διπλωματική της τακτική και το εθνικό της συμφέρον από το τι κάνει η Τουρκία. Με την Αίγυπτο έχουν ξεκινήσει μακροχρονα (συζητήσεις) έχουν γίνει δεκα γύροι για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δυο χωρών. Στο πλαίσιο λοιπόν της κοινής εξέτασης του τελευταίου γεγονότος, συμφωνήσαμε να επισπεύσουμε και αυτές τις διαδικασίες. Η Αίγυπτος είναι μια φιλική χώρα».

 

Πηγή: philenews.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα