Η google τιμά και αφιερώνει το doodle της - 126 χρόνια από τη γέννηση της María Ylagan Orosa

Η google τιμά και αφιερώνει το doodle της - 126 χρόνια από τη γέννηση της  María Ylagan Orosa

Η Google τιμά και αφιερώνει το σημερινό doodle της, 29 Νοεμβρίου, στη María Ylagan Orosa, επιστήμονα τροφίμων από τις Φιλιππίνες, ηρωίδα πολέμου και ανθρωπίστρια, στην οποία πιστώνονται πάνω από 700 συνταγές – μεταξύ των οποίων η κέτσαπ μπανάνας 

Γεννημένα στην επαρχία Μπατάνγκας, η Orosa ήταν σπουδαία μαθήτρια και φοιτήτρια, κερδίζοντας μερική κυβερνητική υποτροφία το 1916 για να παρακολουθήσει το Πανεπιστήμιο του Σιατλ.

Σε λίγα χρόνια, απέκτησε πτυχίο και μεταπτυχιακό δίπλωμα στη φαρμακευτική χημεία, καθώς και ένα πρόσθετο πτυχίο στη χημεία τροφίμων.

Ακολούθως, της προσφέρθηκε βοηθού χημικού για την πολιτεία της Ουάσιγκτον, πριν επιστρέψει στις Φιλιππίνες το 1922 για να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος του υποσιτισμού στην πατρίδα του.

Οι γνώσεις της για τη χημεία οδήγησαν σε πολυάριθμες γαστρονομικές καινοτομίες.

Παρουσίασε επίσης και τεχνικές μαγειρέματος που θα μπορούσαν να διευκολύνουν τους κατοίκους απομακρυσμένων χωριών που δεν είχαν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια.

Παράλληλα, χρησιμοποιώντας πουρέ μπανάνας ως βάση αντί ντομάτας, έκανε την κέτσαπ μπανάνας ένα από τα πιο επιτυχημένα προϊόντα τροφίμων.

Δύο άλλες εφευρέσεις της, την κατέστησαν ηρωίδα πολέμου: Το Soyalac (ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά ποτό που προέρχεται από σπόρους σόγιας) και το Darak (μπισκότα ρυζιού γεμάτα βιταμίνη Β-1) εκτιμάται ότι έσωσαν αμέτρητες ζωές κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα