Αλβανία: Σοκ on air - Διασώστες τρέχουν να γλιτώσουν από ετοιμόρροπο κτίριο - Τραγικές ιστορίες στα ερείπια

Αλβανία: Σοκ on air - Διασώστες τρέχουν να γλιτώσουν από ετοιμόρροπο κτίριο - Τραγικές ιστορίες στα ερείπια

Οι στιγμές μετά τον μεγάλο σεισμό των 6,4 Ρίχτερ στην γειτονική Αλβανία είναι δραματικές.

Διασώστες κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να βρουν τυχόν διασωθέντες στα συντρίμμια. 31 συνολικά οι νεκροί.

Σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση μια ομάδα διασωστών άρχισε να τρέχει καθώς υπήρχε κίνδυνος να καταρρεύσει το κτίριο!

Είναι η στιγμή που άνδρες της ελληνικής ΕΜΑΚ, μαζί με Αλβανούς διασώστες προσπαθούν να απεγκλωβίσουν ανθρώπους που βρίσκονται θαμμένοι στα συντρίμμια ενός κτιρίου στην πόλη Τουμάν, στην Αλβανία.

Στην χώρα που “ρημάχτηκε” από τον μεγάλο σεισμό 6,4 Ρίχτερ και ήδη θρηνεί 31 ανθρώπινες ψυχές.

Στο συγκεκριμένο σημείο, οι διασώστες επιχειρούσαν την στιγμή που σημειώθηκε νωρίτερα το απόγευμα της Τετάρτης, 27.11.2019 και ο μεγάλος μετασεισμός μεγέθους 5,3 Ρίχτερ, κάτι που “πήγε πίσω” την όλη επιχείρηση.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha μετέδιδε σε ζωντανή σύνδεση τις δραματικές στιγμές και η απεσταλμένη του σταθμού τόνισε πως από τον μετασεισμό που προαναφέραμε έπεσε ένα κομμάτι του κτιρίου και οι διασώστες ξεκίνησαν να τρέχουν για να σωθούν

Ακριβώς εκείνη τη στιγμή, λοιπόν, συνέβη το ίδιο! Ενώ η απεσταλμένη του σταθμού βρισκόταν στον “αέρα”, οι διασώστες στο βάθος του πλάνου φαίνονται να τρέχουν και να εγκαταλείπουν το σημείο, με τις στιγμές να είναι δραματικές!

Στιγμές μετά, “ρίχνουν” το φως από τους φακούς τους στο κτίριο, το οποίο μοιάζει να κρέμεται από μια κλωστή, κάτι που δείχνει πως πιθανώς να κατάλαβαν ότι πρόκειται να καταρρεύσει…Αλβανία

Αλβανία – Έχασε την μητέρα του, βρήκε την σύζυγό του, ψάχνει το 7χρονο παιδί του!

 

Λίγες στιγμές νωρίτερα, ένας άνδρας μίλησε ζωντανά στον τηλεοπτικό σταθμό, την ώρα που οι διασώστες ψάχνουν να βρουν το παιδί του που έχει εγκλωβιστεί.

Ο σκύλος της ΕΜΑΚ, ο Όσκαρ, είχε υποδείξει το σημείο λίγες ώρες πριν και ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης…

“Ελπίδες δεν έχουμε” λέει ο άνδρας συγκλονισμένος και τονίζει ότι το παιδί του, επτά ετών, η αδελφή και η μητέρα του βρίσκονταν στον τέταρτο όροφο του κτιρίου και όταν σημειώθηκε ο σεισμός ξεκίνησαν να κατεβαίνουν για να διαφύγουν. Μόλις έφτασαν στον πρώτο όροφο, όμως, το κτίριο κατέρρευσε και εγκλωβίστηκαν στα συντρίμμια.

Κατάφεραν να βγουν ζωντανοί η γυναίκα του και το ένα τους παιδί, ωστόσο η μητέρα του απεγκλωβίστηκε νεκρή και το επτά ετών παιδί είναι ακόμη στα χαλάσματα.

Ο άνθρωπος αυτός δουλεύει στην Ελλάδα και έσπευσε στην Αλβανία αμέσως μετά τον σεισμό…

 Τραγική μοίρα για την οικογένεια Cara από την Mirdita, που κατοικεί στο Θουμάνι. Στο ερειπωμένο πλέον κτίριο  υπήρχαν 9 μέλη των οικογενειών των δύο αδελφών Cara, η μια στον 5ο όροφο και η δεύτερη οικογένεια στον πρώτο όροφο, πάνω στον οποίο έπεσε όλο το βάρος του κτιρίου.

Με τη βοήθεια κατοίκων και ομάδων διάσωσης, ο Albert Cara βγήκε έξω από το διαμέρισμα ζωντανός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Την ίδια μοίρα δεν είχαν ο  Hasan Cara και η Stela Cara που βγήκαν από τα ερείπια του κτιρίου νεκροί..

Ωστόσο χάρη στην παρέμβαση της ελληνικής ΕΜΑΚ που έδωσε αρχικά οξυγόνο και στη συνέχεια της χορήγησαν αδρεναλίνη για να αυξήσουν τις ζωτικές της παραμέτρους, η Lindita Cara κατάφερε να βγει ζωντανή από τα ερείπια όπου έμεινε για περισσότερο από 10 ώρες.

Μετά από αυτά, οι οικογένειες Κάρα δεν έχουν πλέον πληροφορίες για τα άλλα 5 μέλη της οικογένειας. Ο Almir Cara, η Fatmira Cara, η Erisa Cara, η Anthi Cara, η Sadaja Cara βρίσκονται ακόμα κάτω από τα ερείπια χωρίς να΄΄εχουν δώσει σημεία ζωής.

Την ίδια ώρα μια δεύτερη τραγωδία ήταν σε εξέλιξη και παλι στο Θουμάνι με την οικογένεια Gregu να θρηνεί τρία μέλη της. Μάλιστα, αν και οι διασώστες κατάφεραν να εντοπίσουν και να ανασύρουν τον γιo ζωντανό, ο Saimir Gregu, υπέκυψε τελικά στα τραύματα του στο νοσοκομείο. 

H Mira Cuka έχασε τη ζωή της μαζί με τον 17χρονο γιο της Σαρντίν Cuka στα ερείπια του κτιρίου.. Η Mira Cuka είχε πρόσφατα φτάσει απο την Αγγλία μαζί με την οικογένεια της.

Ο Klement Cupi είναι ένας από τους ανθρώπους που επίσης σκοτώθηκαν στον σεισμό. Ο 30χρονος ήταν στην περιοχή Θουμάνι κοντά στην οικογένεια για δύο ημέρες, καθώς ζει μόνιμα στη Βρετανία. Ο σεισμός κατέστρεψε το διαμέρισμα όπου ζούσε η οικογένειά του. Ο θάνατος της μητέρας του έχει ήδη επιβεβαιωθεί, ενώ ο πατέρας είναι ακόμα ερείπια.

Ο ίδιος φέρεται νεκρός μετά από 16 ώρες κάτω από τα ερείπια, ενώ ο αδερφός του βρίσκεται στο νοσοκομείο έχοντας διαφύγει τον κλίνδυνο. 

Αγγλικά μέσα ενημέρωσης αφιέρωσαν ένα άρθρο στην τραγική τύχη του ίδιου και της οικογένειάς του. Ο Clement ζούσε στην Αγγλία και εργαζόταν ως οδηγός ταξί στην πόλη της Οξφόρδης.

Έφτασε ως πρόσφυγας, σπούδασε και συνέχισε να εργάζεται σε μια παμπ και στη συνέρχεια προσλήφθηκε ως οδηγός ταξί. Μιλώντας για την τραγική τύχη της οικογένειας Cupi, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας στην οποία εργάστηκε είπε: «Είναι μια θλιβερή μέρα για όλους μας. Είναι μια μεγάλη τραγωδία».

Σοβαρές καταγγελίες από τους σεισμοπαθείς 

Υποστελεχωμένες υπηρεσίες αρωγής, κτίρια κατεστραμένα και γκρεμισμένα, έλλειψη μηχανικών που μπορούν να βεβαιώσουν ποια σπίτια είναι κατοικίσιμα και ποια όχι. Αυτή είναι εν πολλοίς η κατάσταση που φαίνεται να επικρατεί στην γειτονική χώρα μετά την φονικό σεισμό που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 30 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων. 

Στο Δυρράχιο ανοιχτό είναι καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου κέντρο στο οποίο οι σεισμοπαθείς μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν ζεστά ροφήματα και φαγητό. Οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού από το παράρτημα του Δυρραχίου έχουν επίσης παρουσία στο στάδιο της πόλης, όπου έχουν στηθεί μόλις 300 σκηνές για πολίτες, των οποίων τα σπίτια έχουν καταστραφεί.

Η κατάσταση ωστόσο στο στάδιο Niko Dovana είναι δραματική σύμφωνα με μαρτυρίες, καθώς στον πρόχειρο καταυλισμό υπάρχουν περίπου 3.000 άνθρωποι. Υπάρχει έλλειψη σκηνών αλλά και κατάχρηση του τρόπου με τον οποίο διανέμονται τα τρόφιμα, όπως καταγγέλλεται.

«Πρέπει να γίνει επαλήθευση των πολιτών που είναι κάτοικοι αυτού του καταυλισμού, άλλοι μπαίνεουν και άλλοι  βγαίνουν, έρχονται παίρνουν βοήθεια και φεύγουν και οι αρχές ανησυχούν για κλοπές. Το πρωί είδα ανθρώπους να έρχονται και να παίρνουν βοηθούν με καρότσια και να φεύγουν για τα σπίτια τους», ανέφερε ο Leonidha Musaj, στο Ora News.

«Η βοήθεια κλέβεται μαζικά από τους κατοίκους, αλλά και από εκείνους που τη διανέμουν. Υπάρχουν πολυάριθμες εθελοντικές δυνάμεις που συμβάλλουν αλλά δεν υπάρχει σωστή οργάνωση. Επαφύεται στον δήμο του Δυρραχίου να διαχειριστεί την κατάσταση», ανέφερε ο δημοσιογράφος του Ora, που βρίσκεται στον καταυλισμό.

Σύμφωνα με το ρεπορταζ οι αρχές έχουν «υποκύψει» σε κάποιο βαθμό. Ο δήμαρχος του Δυρραχίου σε επικοινωνία με δημοσιογράφο του καναλιού είπε ότι «είναι αδύνατο να γίνει κάτι παραπάνω από αυτό σε τέτοιες περιπτώσεις».

«Είμαστε πολύ φοβισμένοι, το διαμέρισμα είναι κατεστραμμένο και δεν μπορούμε να μείνουμε εκεί, έτσι έχουμε έρθει εδώ και θα μείνουμε εδώ γιατί δεν έχουμε πουθενά να πάμε», είπε φιλοξενούμενος στον καταυλισμό 

«Κάνει κρύο, έχουμε μικρά παιδιά, είμαστε 6 άνθρωποι, δεν έχουμε σκηνή. Δεν έρχονται σε εμάς για φαγητό ή βοήθεια, δεν μας φέρνουν σκηνές, ούτε ρούχα. Τα παιδιά βαζανίζονται, δεν έχουν κοιμηθεί, είναι φοβισμένα, αναζητούμε καταφύγιο», είπε ένας άλλος.

Εξάλλου, η αλβανική κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση προς την διεθνή κοινότητα για επείγουσα βοήθεια καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να παραμένουν έξω από τα σπίτια τους που είτε έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τον ισχυρό σεισμό είτε έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες στους φέροντες οργανισμούς, οι οποίες τα καθιστούν επικίνδυνα.

 

 

Με πληροφορίες από: Alpha., newsitthetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα