Κλιμακώνεται η ένταση στη Βολιβία

Κλιμακώνεται η ένταση στη Βολιβία

Χιλιάδες κοκαλέρος - καλλιεργητές κόκας - έκαναν πορεία χθες για να απαιτήσουν να παραιτηθεί η μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας Τζανίνε Άνιες, η κυβέρνηση της οποίας ανακοίνωσε νωρίτερα πως η δεξιά πολιτικός αναγκάστηκε να ακυρώσει επίσκεψη που προγραμμάτιζε να κάνει στην ιδιαίτερα πατρίδα της διότι δέχθηκε απειλή για τη ζωή της.

Η ένταση δεν σταματά να κλιμακώνεται στη χώρα της Λατινικής Αμερικής αφότου ο Έβο Μοράλες παραιτήθηκε από την προεδρία όπως απαίτησε ο στρατός έπειτα από τρεις εβδομάδες κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης, που κατήγγειλε νοθεία στις προεδρικές εκλογές της 20ής Οκτωβρίου. Ο διάλογος ανάμεσα στην μεταβατική κυβέρνηση της Άνιες και το κόμμα του Μοράλες, το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS), που έχει την πλειοψηφία των εδρών στο Κογκρέσο, μοιάζει να έχει περιέλθει σε αδιέξοδο και οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν κατηγορίες περί χρήσης ή υποκίνησης βίας.

Η Άνιες, 52 ετών, ως τότε γερουσιάστρια της δεξιάς αντιπολίτευσης, αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα, αφού ο Μοράλες και όλοι οι δυνητικοί αντικαταστάτες του στην προεδρία, ο αντιπρόεδρός του Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα, η πρόεδρος της Γερουσίας και ο αντιπρόεδρός της καθώς και ο πρόεδρος της Βουλής, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους μετά την «προτροπή» των ένοπλων δυνάμεων προς τον βετεράνο σοσιαλιστή πολιτικό να εγκαταλείψει την εξουσία. Ο Μοράλες βρίσκεται στο Μεξικό, που του προσέφερε πολιτικό άσυλο.

Όμως η Άνιες βρέθηκε αντιμέτωπη με κύμα διαδηλώσεων από τους υποστηρικτές του Μοράλες, που κάνουν λόγο για πραξικόπημα και θεωρούν ότι η κυβέρνησή της απειλεί να ακυρώσει όλες τις προόδους που υπήρξαν για τη μη λευκή πλειοψηφία του πληθυσμού τα 14 χρόνια που ο αυτόχθονας άλλοτε κοκαλέρο άσκησε την εξουσία.

Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να εμποδίσει τους διαδηλωτές να μπουν στην πόλη Κοτσαμπάμπα για να απαιτήσουν ο Μοράλες να επιστρέψει και να ολοκληρώσει τη θητεία του, η οποία τυπικά θα τερματιζόταν στα τέλη του Ιανουαρίου.

Ορισμένοι αγρότες πέταξαν πέτρες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας. Τουλάχιστον δέκα διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Η κατάσταση στην περιοχή, προπύργιο του Μοράλες, είναι έκρυθμη από την περασμένη εβδομάδα, όταν άνδρες του στρατού και της αστυνομίας άνοιξαν πυρ και σκότωσαν έως και 10 αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν δυσανάλογη χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας. «Αυτό που έγινε στη Σακάβα δεν ήταν επεισόδια, ήταν στρατιωτική επέμβαση», έκρινε η Συνήγορος του Λαού Νάντια Κρους χθες σε ανάρτησή της στο Twitter και απηύθυνε έκκληση να γίνει διάλογος των πολιτικών δυνάμεων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα