Βρετανία: "Κλείδωσαν" οι πρόωρες εκλογές

Βρετανία: "Κλείδωσαν" οι πρόωρες εκλογές

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Βρετανία με τον Μπόρις Τζόνσον να κερδίζει μια μάχη

ύστερα από τις τρεις απανωτές ήττες που έχει υποστεί στη Βουλή των Κοινοτήτων. Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο του Brexit και ύστερα από την επίσημη έγκριση που δόθηκε από τις Βρυξέλλες για αναβολή της εξόδου της Βρετανίας από την Ένωση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2020.

Νωρίτερα, ο αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν τόνισε ότι το κόμμα του θα υποστηρίξει τις πρόωρες εκλογές, με τους Εργατικούς να καταθέτουν πρόταση για τις 9 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, απορρίφθηκε η συγεκριμένη τροπολογία, με 315 βουλευτές να την καταψηφίζουν έναντι 295 που την υπερψήφισαν.

Η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κίνηση - ματ, δεδομένης της δημοσκοπικής του υπεροχής. Παρόλο που έχει επιδοθεί σε αναδιπλώσεις, με τα μέσα ενημέρωσης να τον χαρακτηρίζουν «κωλοτούμπα», φαίνεται να μην έχει επηρεαστεί τόσο από τις ήττες του στο Κοινοβούλιο.

Το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού της Βρετανίας διατηρεί προβάδισμα 16 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Opinium, τα ποσοστά υπέρ των Συντηρητικών αυξήθηκαν κατά 3% σε σύγκριση με μια προηγούμενη μέτρηση πριν από οκτώ ημέρες και ανέρχονται στο 40%, ενώ το Εργατικό Κόμμα παραμένει σταθερό στο 24%.

Το φιλοευρωπαϊκό κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών κατέγραψε πτώση μίας ποσοστιαίας μονάδας, στο 15%, ενώ το κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ βρίσκεται στο 10%.

Ο Μπόρις Τζόνσον εξελέγη από το μέλη του κόμματός του τον Ιούλιο για να ξεπεράσει το αδιέξοδο γύρω από την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Πρότεινε τη διεξαγωγή εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου, αφού απέτυχε να περάσει τη συμφωνία για το διαζύγιο από το κοινοβούλιο εγκαίρως, προκειμένου η χώρα να φύγει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.

 

anatakti

 
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα