Κορυφώνεται η κρίση στο Ιράκ- 200 νεκροί και απαγόρευση της κυκλοφορίας από τον στρατό

Ο στρατός του Ιράκ επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Βαγδάτη από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 06:00 το πρωί και μέχρι νεωτέρας, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Ο λαϊκιστής Σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ-Σαντρ κάλεσε τον πρωθυπουργό του Ιράκ Άντελ Άμπντουλ Μάχντι να ανακοινώσει την διεξαγωγή έκτακτων κοινοβουλευτικών εκλογών, υπό την εποπτεία του ΟΗΕ και χωρίς την συμμετοχή των πολιτικών κομμάτων που δραστηριοποιούνται στο Ιράκ.

Το πολιτικό κόμμα του Σαντρ ήρθε πρώτο στις εκλογές του 2018 και βοήθησε στην συγκρότηση του κυβερνητικού συνασπισμού του Άμντουλ Μάχντι, δήλωσε το Σάββατο ότι πηγαίνει στην αντιπολίτευση, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των διαδηλωτών κατά της κυβέρνησης.

Κύμα αντικυβερνητικών δαιδηλώσεων

Μαθητές και φοιτητές συμμετείχαν την περασμένη Κυριακή στις διαδηλώσεις στο Ιράκ, αυξάνοντας την πίεση στην κυβέρνηση της χώρας η οποία είναι αντιμέτωπη εδώ και ένα μήνα με ένα άνευ προηγουμένου κίνημα διαμαρτυρίας στη διάρκεια του οποίου έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 200 άνθρωποι.

Η Βαγδάτη και ο σιιτικός νότος του Ιράκ ζουν από την Πέμπτη ένα δεύτερο κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, το οποίο είναι άνευ προηγουμένου διότι είναι αυθόρμητο.

Παράλληλα και από το Σάββατο το βράδυ η κυβέρνηση έχει εμπλακεί σε μια αντιπαράθεση με το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, τους βουλευτές του σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ που έχουν ξεκινήσει καθιστική διαμαρτυρία ζητώντας την παραίτησή της.

Ειρηνικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Νατζάφ, τη Χίλα, την Κερμπάλα και τη Ντιουανίγια στο νότιο Ιράκ, αλλά και στην πλατεία Ταχρίρ της Βαγδάτης, επίκεντρο του κινήματος αμφισβήτησης, με φοιτητές και μαθητές να μπλέκονται στο πλήθος.

«Θέλουμε την πτώση του καθεστώτος! Να ξεριζωθούν όλοι!», φώναζε ένας διαδηλωτής ο οποίος βρισκόταν κοντά σε περίπτερα όπου πουλούσαν φαγητό, αλλά και μέσα προστασίας κατά των δακρυγόνων τα οποία συχνά χρησιμοποιούν οι δυνάμεις ασφαλείας.

200 νεκροί

Από την Πέμπτη το βράδυ 74 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στα επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών ή σε νυχτερινές επιθέσεις εναντίον γραφείων κομμάτων και πολιτοφυλακών, σύμφωνα με την Κυβερνητική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Από την 1η ως την 6η Οκτωβρίου 157 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σχεδόν όλοι τους διαδηλωτές που έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες των δυνάμεων της τάξης, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό.

Την περίοδο εκείνη η κυβέρνηση είχε διακόψει τη σύνδεση στο ίντερνετ, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές είχαν πάρει θέσεις στη Βαγδάτη και σε πόλεις του νότιου Ιράκ.

Διαφορετικό κλίμα

Διαδηλώσεις άρχισαν να πραγματοποιούνται ξανά από την Πέμπτη το βράδυ. Αν και τα συνθήματα παραμένουν τα ίδια, το κλίμα είναι διαφορετικό.

Δεν έχουν αναφερθεί πυροβολισμοί από τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι διαδηλωτές διαβεβαιώνουν ότι διεξάγουν ένα «ειρηνικό» κίνημα, το οποίο ενισχύθηκε από τη συμμετοχή σε αυτό μαθητών και φοιτητών.

Ο στρατός απάντησε σε ανακοίνωσή του ότι «αυστηρές κυρώσεις» θα επιβληθούν εναντίον όσων «εμποδίσουν» τη διεξαγωγή των μαθημάτων.

Ωστόσο τη νύκτα του Σαββάτου τα βίαια επεισόδια πήραν άλλη τροπή στις πόλεις του νότιου Ιράκ. Δεκάδες γραφεία κομμάτων και βουλευτών, αλλά κυρίως γραφεία της παραστρατιωτικής οργάνωσης Χασντ αλ Σάαμπι, στην οποία κυριαρχούν σιίτες που πρόσκεινται στο Ιράν και η οποία συμμετέχει στην κυβέρνηση, πυρπολήθηκαν και λεηλατήθηκαν.

Διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους στα επεισόδια αυτά είτε από σφαίρες είτε από ασφυξία λόγων των πυρκαγιών. Από την πλευρά τους οι επικεφαλής της πολιτοφυλακής δεσμεύθηκαν να «πάρουν εκδίκηση».

Ο ΟΗΕ κατηγόρησε «ένοπλες οντότητες» ότι προσπαθούν «να υπονομεύσουν τη σταθερότητα του Ιράκ» και να «σαμποτάρουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις».

Στη Βασόρα, μια πόλη πλούσια σε πετρέλαιο, κηρύχθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας, με την αστυνομία να ανακοινώνει ότι θα συλλάβει «τους δολιοφθορείς» που έχουν παρεισφρήσει μεταξύ των διαδηλωτών.

Άρματα μάχης των ειδικών δυνάμεων της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ήταν στους δρόμους πολλών συνοικιών στο κέντρο της Βαγδάτης , αλλά και γύρω από την πλατεία Ταχρίρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα