Συριακές δυνάμεις ελέγχουν την Μανμπιτζ - Αντεπίθεση του SDF στην Ρας αλ-Άιν

Συριακές δυνάμεις ελέγχουν την Μανμπιτζ - Αντεπίθεση του SDF στην Ρας αλ-Άιν

Οι δυνάμεις της Συρίας έχουν πάρει τον έλεγχο μιας έκτασης μεγαλύτερης των 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων γύρω από τη βορειοανατολική συριακή πόλη Μανμπιτζ, μεταδίδει  το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με το δημοσιευμα ο στρατός της Συρίας ανέλαβε τον έλεγχο του στρατιωτικού αεροδρομίου Tabqa, δύο υδροηλεκτρικών σταθμών και αρκετών γεφυρών στον ποταμό Ευφράτη.

Στο μεταξύ ο ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου για την Συρία Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ επιβεβαίωσε σήμερα ότι έγιναν πράγματι συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης της Δαμασκού και των Κούρδων στη ρωσική αεροπορική βάση στο Χμεϊμίμ χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στο περιεχόμενο τους.

«Πράγματι υπάρχει τέτοια πληροφόρηση, ότι στο Χμεϊμίμ διεξήχθηκαν συνομιλίες μεταξύ των Κούρδων και της κυβέρνησης, αλλά προς το παρόν δεν γνωρίζουμε ποια ήταν συγκεκριμένα τα αποτελέσματα των συνομιλιών αυτών», δήλωσε ο Λαβρέντειφ, προσθέτοντας ότι «εντούτοις οι συνομιλίες έγιναν»,

Νωρίτερα ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου προσέθεσε ότι η επιχείρηση της Τουρκίας στην Συρία ώθησε τους Κούρδους να αρχίσουν συνομιλίες με την συριακή ηγεσία. Παράλληλα ο Λαβρέντιεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο διάλογος μεταξύ των Κούρδων και της Δαμασκού θα αποτελέσει «ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για την αποκατάσταση της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και φυσικά της ανεξαρτησίας της Συρίας». Είπε επίσης ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει μια πραγματική σύγκρουση μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας και ότι αυτό είναι κάτι που δεν θα το ήθελε κανένας.

Ο Λαβρέντιεφ είπε επίσης ότι « η ασφάλεια των τουρκο-συριακών συνόρων πρέπει να διασφαλισθεί συγκεκριμένα με την ανάπτυξη των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων», προσθέτοντας ότι «αυτός είναι ο λόγος που ποτέ δεν υποστηρίξαμε την ιδέα ότι πρέπει να αναπτυχθούν τουρκικές δυνάμεις ούτε φυσικά δυνάμεις της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης».

Σφοδρές συγκρούσεις την πόλη

Στην πόλη Μανμπιτζ οι συγκρούσεις ήταν σφοδρές από το βράδυ της Δευτέρας ανάμεσα σε φιλοτούρκους μαχητές και δυνάμεις του στρατιωτικού συμβουλίου της πόλης, το οποίο συνδέεται με τις κουρδικές αρχές. Για να βοηθήσει αυτές τις τελευταίες, η Δαμασκός έστειλε στρατιώτες και σ' αυτή την πόλη.

Δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα από οβίδες που ερρίφθησαν από τη Μάνμπιτζ, στη βόρεια Συρία, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και των Κούρδων μαχητών, έγινε γνωστό από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας είχε, στην αρχή, κάνει λόγο για έναν νεκρό στρατιώτη και οκτώ τραυματίες. Σε ένα δελτίο Τύπου, εξήγησε ότι ο ένας εκ των τραυματιών «υπέκυψε (στα τραύματά του) παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν» για να σωθεί η ζωή του.

Το υπουργείο δεν διευκρίνισε πού ακριβώς βρίσκονταν οι Τούρκοι στρατιωτικοί, όταν επλήγησαν από βλήματα όλμου. Ο τουρκικός στρατός ανταπέδωσε τα πυρά βομβαρδίζοντας θέσεις των κουρδικών δυνάμεων, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

Με τον απολογισμό αυτό, αυξάνεται σε έξι ο αριθμός των Τούρκων στρατιωτικών που έχουν σκοτωθεί στη Συρία από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι Κούρδοι μαχητές εξαπέλυσαν επίθεση με όλμους από τη Μάνμπιτζ, στην οποία απάντησαν οι τουρκικές δυνάμεις βομβαρδίζοντας θέσεις των Κούρδων.

Νωρίτερα σήμερα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι ο συριακός στρατός εισήλθε στη Μάνμπιτζ, αν και οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία Σύροι αντάρτες ισχυρίστηκαν ότι αυτοί που εισήλθαν στην πόλη ήταν κυρίως Κούρδοι μαχητές. Ο Γιούσεφ Χαμούντ, εκπρόσωπος του Συριακού Εθνικού Στρατού που υποστηρίζεται από την Άγκυρα, επεσήμανε ότι κάποιες δυνάμεις του συριακού στρατού εισήλθαν στη Μάνμπιτζ, όμως το μεγαλύτερο μέρος των μαχητών ήταν Κούρδοι που προήλθαν από το Χαλέπι.

Είχε προηγηθεί η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την πόλη. Τα αμερικανικά στρατεύματα «εκτελούν μια εσκεμμένη αποχώρηση από τη βορειοανατολική Συρία. Φύγαμε από τη Μάνμπιτζ», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του συνασπισμού συνταγματάρχης Μάιλς Μπ. Κάγκινς.

Αντεπίθεση του SDF στην Ρας αλ-Άιν

Την ίια στιγμή  οι κουρδικές δυνάμεις αντιτάσσουν λυσσώδη αντίσταση στη μεθοριακή πόλη - κλειδί Ρας αλ-Άιν. Μολονότι η μεθοριακή πόλη Ταλ Αμπιάντ έπεσε στα χέρια των Τούρκων και των σύρων συμμάχων τους, η Ρας αλ-Άιν, η οποία βρίσκεται ανατολικότερα, φαίνεται ότι προς το παρόν αντιστέκεται.

Για να υπερασπισθούν την Ρας αλ-Άιν, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), στις οποίες κυριαρχεί η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), χρησιμοποιούν ένα πυκνό δίκτυο σηράγγων και χαρακωμάτων.

Οι SDF «εξαπέλυσαν μέσα στη νύκτα μια εκτεταμένη αντεπίθεση εναντίον των τουρκικών δυνάμεων και των σύρων συμμάχων τους κοντά στην Ρας αλ-Άιν», ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, το οποίο διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο πηγών στη Συρία.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στην περιοχή επιβεβαίωσε ότι οι συγκρούσεις συνεχίζονται γύρω από την πόλη. 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα