Τέταρτη μέρα τουρκικής εισβολής στη Συρία. Δείτε τον χάρτη με την εξέλιξη των επιχειρήσεων

Τέταρτη μέρα τουρκικής εισβολής στη Συρία. Δείτε τον χάρτη με την εξέλιξη των επιχειρήσεων

Επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» σε πλήρη αιματηρή εξέλιξη. Αυτός είναι ο σκληρός αλλά αληθινός απολογισμός της τουρκικής προέλασης στη Συρία για τέταρτη μέρα σύμφωνα με το sigmalive.

Δείτε τον χάρτη των επιχειρήσεων

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ, την Παρασκευή, 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στη βορειοανατολική Συρία με όλο και μεγαλύτερο αριθμό εκτοπισμένων να προσφεύγουν σε καταφύγια και σχολεία μετά την τουρκική στρατιωτική εισβολή στην περιοχή, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Το Σάββατο το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών Τούρκων μαχητών έχει αυξηθεί στους 74 κατά τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη βορειανατολική Συρία, οι περισσότεροι εκ των οποίων σκοτώθηκαν στην περιοχή Ταλ Αμπιάντ. Ωστόσο ο τουρκικός στρατός το Σάββατο ισχυρίστηκε ότι έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής 415 Κούρδους μαχητές. Την ίδια ώρα του Τουρκικό ΥΠΑΜ την Παρασκευή (11/10) ανακοίνωσε ότι έχουν πεθάνει πέντε Τούρκοι στρατιώτες.

Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα που δίνει στους Αμερικανούς αξιωματούχους την εξουσία να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους της ,ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

«Όλοι λένε ότι σκοτώνουμε τους Κούρδους. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Οι Κούρδοι είναι αδερφοί μας, εμείς πολεμάμε τους τρομοκράτες», δήλωσε την Παρασκευή το βράδυ ο Τούρκος Πρόεδρος.

Την ίδια ώρα τα τουρκικά αεροπλάνα και το πυροβολικό συνεχίζουν να πλήττουν στόχους της κουρδικής πολιτοφυλακής στη βορειοανατολική Συρία.

Στο μεταξύ ένα «λάθος» του Τουρκικού πυροβολικού το βράδυ της Παρασκευής (11/10) προκάλεσε ένταση ανάμεσα σε Πεντάγωνο και Άγκυρα.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό πυροβολικό φέρεται να βομβάρδισε κουρδικούς στόχους λίγα μόλις μέτρα μακριά από Αμερικανική βάση. Ο στρατηγός Μαρκ Μάιλι, αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, τόνισε σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο πως οι τουρκικές δυνάμεις είναι πλήρως ενημερωμένες για το πού βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή επιχειρήσεων, ότι τους δόθηκαν αναλυτικά συντεταγμένες. «Οι πάντες γνωρίζουν ότι είμαστε ο αμερικανικός στρατός» και «επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας στην αυτοάμυνα», διεμήνυσε ο στρατηγός Μάιλι.

Στα αρνητικά των προηγούμενων ημερών, είναι σαφώς και η αδυναμία, γι’ άλλη μια φορά του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο απέτυχε να εκδώσει κοινή δήλωση, αφού άσκησαν βέτο ΗΠΑ και Ρωσία.

Η εισβολή της Τουρκίας δεν θα επεκταθεί πέραν των 30 χλμ στη βορειοανατολική Συρία, επανέλαβε πολλές φορές ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η ανακοίνωση για την εισβολή της Τουρκίας υπενθυμίζεται ότι έγινε την Τετάρτη 09/10/2019 από τον ίδιο τον Πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσω twitter, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά, «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, μαζί με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (σ.σ. συριακή αντιπολίτευση) ξεκίνησαν την επιχείρηση “Πηγή της Ειρήνης” στη βόρεια Συρία εναντίον των κουρδικών οργανώσεων PKK και YPG», ενώ την εντολή την έδωσε από το γραφείο του.

Βομβαρδισμένα σπίτια και τραυματίες, ήταν οι πρώτες εικόνες που έκαναν το γύρο του διαδικτύου, λίγες ώρες μετά.

Η διπλωματία της Τουρκίας διαβεβαίωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ότι η στρατιωτική επιχείρηση που άρχισαν να διεξάγουν την Τετάρτη (9/10) οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας θα είναι «αναλογική, μετρημένη και υπεύθυνη», ενόψει της συνεδρίασης του κεκλεισμένων των θυρών σήμερα για να συζητηθεί η εισβολή.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα