Έκλεισε και το τελευταίο νοσοκομείο στη Συρία - Νεκροί και άμαχοι, εκκενώνονται καταυλισμοί. Live εικόνα

Έκλεισε και το τελευταίο νοσοκομείο στη Συρία - Νεκροί και άμαχοι, εκκενώνονται καταυλισμοί.  Live εικόνα

Δραματική είναι η κατάσταση στη Συρία εξαιτίας της ανελέητης επιδρομής της Τουρκίας

Καταυλισμοί έχουν εκκενωθεί και συνεχίζουν να εκκενώνονται, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF), το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της ΒΑ Συρίας αναγκάστηκε να κλείσει αφού τα περισσότερα μέλη του προσωπικού του έφυγαν για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς.

"Το νοσοκομείο της Ταλ Άμπιαντ, το οποίο υποστήριζαν οι MSF, είναι πλέον κλειστό διότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι σε αυτό έφυγαν με τις οικογένειές τους", επεσήμανε η γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση.

"Καθώς ήταν το μόνο δημόσιο νοσοκομείο στην περιοχή, το νοσοκομείο της Ταλ Άμπιαντ διαδραμάτιζε κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση των αναγκών των κατοίκων της πόλης και των γύρω περιοχών", πρόσθεσε.

"Με τις υγειονομικές υπηρεσίες ήδη να δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες του πληθυσμού, οι εκτοπισμοί και οι τραυματισμοί που προκαλούνται από τις συγκρούσεις είναι πιθανό να προσθέσουν επιπλέον πίεση στους ήδη περιορισμένους πόρους των νοσοκομείων", τόνισε ο Ρόμπερτ Όνους της αρμόδιος των MSF για τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων στη Συρία.

Εξαιτίας της τουρκικής επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία έχουν εκτοπιστεί ήδη περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι από τις πόλεις Ρας αλ Άιν και Ταλ Άμπιαντ, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, το οποίο παρέχει βοήθεια σε περίπου 650.000 ανθρώπους στη Συρία.

Εκκενώνονται καταυλισμοί

Καταυλισμός με περισσότερους από 7.000 εκτοπισμένους στη βόρεια Συρία θα εκκενωθεί και γίνονται συνομιλίες για τη μετακίνηση κι άλλου καταυλισμού στον οποίο διαμένουν 13.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και οικογένειες μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, μετά τον βομβαρδισμό και των δύο, ανακοίνωσαν σήμερα οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές στη βόρεια Συρία

Οι καταυλισμοί στη Μαμπρούκα και την Αΐν Ίσα, επισημαίνουν στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές της Συρίας, δεν γλίτωσαν από τους κινδύνους της τουρκικής επίθεσης που άρχισε αυτήν την εβδομάδα.

Ο καταυλισμός της Μαμπρούκα, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από την τουρκική μεθόριο, θα εκκενωθεί και οι άνθρωποι που διαμένουν εκεί θα μετακινηθούν στον καταυλισμό της Αλ Αρίσα, που βρίσκεται νότια της πόλης Χασακέ, διευκρινίζουν οι αρχές αυτές στην ανακοίνωσή τους, στην οποία σημειώνουν ότι στον δεύτερο καταυλισμό στην Αΐν Ίσα βρίσκονται 785 συγγενείς μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

"Τώρα διεξάγονται συνομιλίες με τους αρμόδιους φορείς για να βρεθεί μια λύση ή μια εναλλακτική τοποθεσία για την μετακίνηση του καταυλισμού", καταλήγουν οι αρχές αυτές στην ανακοίνωσή τους.

Την ίδια ώρα οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι 22 από τους μαχητές τους σκοτώθηκαν προχθές Τετάρτη και χθες Πέμπτη κατά την επίθεση της Τουρκίας και των συμμαχικών της συριακών ανταρτικών δυνάμεων.

Νεκροί 7 άμαχοι σήμερα

Επτά άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα στην πόλη Ταλ Αμπιάντ και στα περίχωρά της, στη βόρεια Συρία, η οποία εδώ και τρεις ημέρες αποτελεί στόχο τουρκικής επίθεσης, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τουρκική επιδρομή κατά την οποία επλήγη το αυτοκίνητό τους ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν από τις μάχες, ενώ τρεις άλλοι σκοτώθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές.

Τούρκος υπουργός Άμυνας: Έχουμε εξουδετερώσει 342 τρομοκράτες στη Σύρια

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε για την πορεία της στρατιωτικής επιχείρησης 'Πηγή Ειρήνης' στη Συρία ανέφερε ότι “342 τρομοκράτες έχουν εξουδετερωθεί”.

Ο Ακάρ ανέφερε ότι έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν για την τουρκική επιχείρηση η οποία όπως σημείωσε προχωρά βάσει σχεδίου και με επιτυχία.

“Για εμάς έχει μεγάλη σημασία η ασφάλεια της χώρας και του έθνους μας, αλλά και η ασφάλεια άλλων θρησκευτικών και εθνοτικών ομάδων όπως οι Κούρδοι, οι Άραβες, οι Ασσύριοι, οι Χριστιανοί και οι Γιαζίντι που ζουν στην περιοχή... Η επιχείρηση συνεχίζεται βάσει σχεδίου. Μέχρι στιγμής, 342 τρομοκράτες έχουν εξουδετερωθεί”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

 

Πηγή φωτό: Independent, Reuters, EPA

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα