Το Τόκιο ετοιμάζεται για τον τυφώνα Χαγκίμπις - Ίσως τον ισχυρότερο των τελευταίων 60 ετών

Το Τόκιο ετοιμάζεται για τον τυφώνα Χαγκίμπις - Ίσως τον ισχυρότερο των τελευταίων 60 ετών

Ο ισχυρός τυφώνας Χαγκίμπις πλησιάζει σήμερα την Ιαπωνία, απειλώντας να πλήξει την πρωτεύουσα της χώρας με τις σφοδρότερες βροχοπτώσεις και τους ισχυρότερους ανέμους των τελευταίων 60 ετών, με αποτέλεσμα να παραμείνουν κλειστά καταστήματα, εργοστάσια και το δίκτυο του μετρό και να προκληθούν τροποποιήσεις στο πρόγραμμα του Γκραν Πρι της Φόρμουλα 1 και του Παγκοσμίου Κυπέλλου ράγκμπι.

ΟΧαγκίμπις, που σημαίνει «ταχύτητα» στη γλώσσα Ταγκαλόγκ των Φιλιππίνων, αναμένεται να πλήξει αύριο το μεγαλύτερο νησί της Ιαπωνίας, το Χονσού, ενώ έχει περάσει μόλις ένας μήνας από τότε που ένα από τους σφοδρότερους τυφώνες που χτύπησε τα τελευταία χρόνια την Ιαπωνία κατέστρεψε ή προκάλεσε ζημιές σε 30.000 σπίτια και είχε ως αποτέλεσμα εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.

Η καταιγίδα μπορεί να είναι η ισχυρότερη που πλήττει το Τόκιο από το 1958 και ο κόσμος θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για μεγάλα κύματα και πλημμυρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας.

«Ο τυφώνας θα μπορούσε να φέρει βροχοπτώσεις και ανέμους ρεκόρ», δήλωσε αξιωματούχος της υπηρεσίας σε συνέντευξη Τύπου.

Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε έδωσε εντολή στους υπουργούς του να κάνουν τα μέγιστα για την προστασία των πολιτών. Αξιωματούχοι στην περιοχή Τσίμπα, στα ανατολικά του Τόκιο, που επλήγη σκληρά από τον τυφώνα Φασάι πριν από ένα μήνα, είπαν στον κόσμο να έχει προμήθειες σε τρόφιμα και νερό για τρεις ημέρες.

Σε κάποια σούπερ μάρκετ εξαντλήθηκαν τα εμφιαλωμένα νερά και οι μπαταρίες. Οι χρήστες του Twitter ανέβασαν φωτογραφίες από άδεια ράφια και έδιναν συμβουλές για το πώς να προετοιμαστεί κανείς για προβλήματα στην ύδρευση και την ηλεκτροδότηση. Σε πολλά από τα πάνω από 30.000 σπίτια, που καταστράφηκαν από τον τυφώνα στην Τσίμπα τον περασμένο μήνα, δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί η οι ζημιές.

Οι διοργανωτές του ιαπωνικού Γκραν Πρι της Φόρμουλα 1 ακύρωσαν όλες τις δοκιμές που είχαν προγραμματιστεί για αύριο, προσθέτοντας ότι ο κατατακτήριος γύρος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, πριν τη διεξαγωγή του αγώνα σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Ο σούπερ τυφώνας που πλησιάζει έχει ήδη οδηγήσει στην ακύρωση δύο αγώνων ράγκμπι του Παγκοσμίου Κυπέλλου αύριο, ενώ δεν είναι σίγουρο ότι θα πραγματοποιηθεί ο κυριακάτικος αγώνας Ιαπωνίας-Σκοτίας.

Η αεροπορική εταιρία ANA Holdings ακύρωσε όλες τις πτήσεις εσωτερικού από και προς τα δύο βασικά αεροδρόμια του Τόκιο από σήμερα το απόγευμα. Η ίδια εταιρία και η ανταγωνίστριά της Japan Airlines ακύρωσαν κάποιες πτήσεις από και προς αεροδρόμια που εξυπηρετούν τις πόλεις Οσάκα και Ναγκόγια. Οι περισσότερες πτήσεις που πραγματοποιούνται από και προς αυτά τα αεροδρόμια θα ακυρωθούν αύριο, σύμφωνα με ανακοινώσεις των δύο εταιριών.

Οι εταιρίες διαχείρισης του σιδηροδρομικού δικτύου ανακοίνωσαν ότι θα ανασταλούν τα δρομολόγια των τρένων υψηλής ταχύτητας μεταξύ του Τόκιο και της Ναγκόγια στην κεντρική Ιαπωνία καθώς και τα περισσότερα δρομολόγια μεταξύ της Ναγκόγια και της Οσάκα στη δυτική Ιαπωνία από αύριο το πρωί. Κλειστές αναμένεται να παραμείνουν και οι περισσότερες γραμμές του σιδηροδρομικού δικτύου και του μετρό στο Τόκιο

Η Tokyo Disneyland ανακοίνωσε ότι αύριο θα μείνει κλειστό το θεματικό της πάρκο, στην πρώτη αναστολή λειτουργίας του λόγω καιρικών συνθηκών από τη χιονοθύελλα του 1984. Ο κολοσσός του λιανεμπορίου Seven & I Holdings ανακοίνωσε ότι θα μείνουν κλειστά τα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματά του στη μητροπολιτική περιοχή του Τόκιο. Η Toyota Motor ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την παραγωγή σε τρία εργοστάσια.

Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK, πιθανόν να υπάρξουν πλημμυρικά φαινόμενα κατά μήκος των ακτών του Ειρηνικού στη νήσο Χονσού αύριο και μεθαύριο, Κυριακή, καθώς και καταρρακτώδεις βροχές, αυξάνοντας τις πιθανότητες για κατολισθήσεις. Το 1958 ο τυφώνας Ίντα είχε στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.000 ανθρώπους.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα