Νόμπελ Ειρήνης 2019: Ο Αμπίι Αχμέντ ο μεγάλος νικητής

Νόμπελ Ειρήνης 2019: Ο Αμπίι Αχμέντ ο μεγάλος νικητής

Σήμερα, Παρασκευή, η επιτροπή Νόμπελ στο Όσλο απεφάνθη ποιος είχε «τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης». Και το όνομα αυτού...

Το Νόμπελ Ειρήνης για το 2019 απονεμήθηκε Αμπίι Αχμέντ.
 
Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Αμπίι Αχμέντ είναι ο μεγάλος νικητής του Νόμπελ Ειρήνης 2019

 

 

 

Μεταξύ των 304 υποψηφίων βρίσκονταν, ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, η 16χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ και ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Αμπίι Αχμέντ, που σταμάτησε τον πόλεμο μεταξύ Αιθιοπίας και Ερυθραίας.

Το βραβείο κερδίζει κάθε χρόνο το άτομο ή ο οργανισμός που είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης. Οι 304 υποψηφιότητες αποτελούνταν από 219 προσωπικότητες και 85 οργανισμούς.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, που ήταν το Νο.1 φαβορί για την κατάκτησή του, γεννήθηκε το 2003 στη Σουηδία και είναι ακτιβίστρια. Σκοπός της είναι η καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής. Η Γκρέτα έχει χαρακτηριστεί υπόδειγμα παγκόσμιου ακτιβισμού, ιδιαίτερα για τους νέους και κέρδισε την προσοχή του κόσμου όταν τον Αύγουστο του 2018 αντί να πάει σχολείο, στάθηκε έξω από το κοινοβούλιο της Σουηδίας προκειμένου να στρέψει τα βλέμματα στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.  

Αν καταφέρει να κερδίσει θα είναι το νεαρότερο κορίτσι που βραβεύεται με Νόμπελ. Δεύτερο φαβορί ήταν ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Αμπίι Αχμέντ. Σύμφωνα με τις στοιχηματικές εταιρίες ο άνθρωπος που σταμάτησε τον πόλεμο μεταξύ Αιθιοπίας και Ερυθραίας είναι ο δεύτερος πιο πιθανός υποψήφιος νικητής του Νόμπελ.

Οι περσινοί νικητές

Ντένις Μακουέγκε και Νάντια Μουράντ είναι τα δύο πρόσωπα που μοιράστηκαν το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης πέρυσι. Ο γυναικολόγος Ντένις Μακουέγκε βραβεύτηκε για το έργο του, καθώς έχει περιθάλψει θύματα σεξουαλικής βίας στο Κονγκό, ενώ η ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Νάντια Μουράντ είναι μια γυναίκα που κατάφερε να ξεφύγει από τα δίχτυα του Ισλαμικού Κράτους όπου κάποια στιγμή είχε πέσει ως «σκλάβα του σεξ»

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα