Άγκυρα: Είτε θα παραδοθούν οι Κούρδοι μαχητές είτε ο τουρκικός στρατός θα τους σταματήσει

Άγκυρα: Είτε θα παραδοθούν οι Κούρδοι μαχητές είτε ο τουρκικός στρατός θα τους σταματήσει

Στο tweet του ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας και στενός συνεργάτης του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, διεμήνυσε ότι οι Κούρδοι μαχητές είτε θα παραδοθούν είτε ο τουρκικός στρατός θα τους "σταματήσει"

Ενώ αναμένεται η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο στις 13 Νοεμβρίου, ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας μέσω Twitter προανήγγειλε ότι μονάδες των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων, μαζί με ομάδες του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ, συμμαχία σύρων αντικαθεστωτικών ανταρτών που υποστηρίζεται από την Άγκυρα), θα περάσουν "πολύ σύντομα" τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Εισβολή στη Συρία

Από τα ξημερώματα της Δευτέρας αναμένεται η τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία, μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα αποσυρθούν από την περιοχή. Η Άγκυρα έχει προαναγγείλει ότι θα αρχίσει ευρείας κλίμακας εισβολή και εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη βορειοανατολική Συρία. Θα πρόκειται για την τρίτη επέμβαση της Τουρκίας στην Συρία από το 2016 με στόχο την αποδυνάμωση των ένοπλων κουρδικών ομάδων.

Οι Κούρδοι, από την πλευρά τους, που συμμάχησαν με τους Αμερικανούς και έγιναν η αιχμή του δόρατος για την ήττα του ISIS στην περιοχή δηλώνουν πως η κίνηση των Αμερικανών να αποχωρήσουν είναι "πισώπλατη μαχαιριά".

Στο tweet του ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας και στενός συνεργάτης του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, διεμήνυσε ότι οι Κούρδοι μαχητές είτε θα παραδοθούν είτε ο τουρκικός στρατός θα τους "σταματήσει", καθώς -όπως υποστήριξε- παρεμποδίζουν τον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών.

Χθες Τρίτη, ο τουρκικός στρατός έπληξε στόχους στα σύνορα Συρίας-Ιράκ προκειμένου να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι Κούρδοι να χρησιμοποιήσουν αυτή την οδό για να στείλουν ενισχύσεις στην περιοχή όπου θα επιχειρήσει, είπαν Τούρκοι αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Πράσινο φως στο αίτημα του Ερντογάν για παράταση της εντολής στρατιωτικών επιχειρήσεων

Εν τω μεταξύ, χθες το βράδυ η τουρκική Βουλή έδωσε το πράσινο φως στο αίτημα του Ερντογάν για παράταση της εντολής στρατιωτικών επιχειρήσεων ως τις 30 Οκτωβρίου 2020 σε Ιράκ και Συρία.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, λίγες ώρες αφ’ ότου ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία.

Χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία το γεγονός πως οι Κούρδοι του ΡΚΚ και οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους διαταράσσουν την περιφερειακή και εδαφική ακεραιότητα των εδαφών του Ιράκ, αλλά και το ότι οι "σύμμαχοι" του ΡΚΚ, οι αντάρτες του ΥΡG, που πολεμούσαν υπό τη στήριξη των Αμερικανών, είναι τρομοκράτες, ο Ερντογάν ζήτησε την παράταση της εντολής, θέτοντας θέμα προστασίας της ασφάλειας των συνόρων της χώρας του.

 

 

emea

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα