Bloomberg: Τουρκικές δυνάμεις ξεκίνησαν να περνούν στη βορειοανατολική Συρία

Bloomberg: Τουρκικές δυνάμεις ξεκίνησαν να περνούν στη βορειοανατολική Συρία

Τα τουρκικά στρατεύματα έχουν περάσει στη βορειοανατολική Συρία για να αναγκάσουν τους Κούρδους μαχητές να απομακρυνθούν από τα σύνορά τους, δήλωσε ένας Τούρκος αξιωματούχος στο Bloomberg, την Τετάρτη, ημέρες μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι δεν θα σταθούν εμπόδιο.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Μικρή ομάδα τουρκικών δυνάμεων εισήλθε στη Συρία νωρίς την Τετάρτη σε δύο σημεία κατά μήκος των συνόρων, κοντά στις συριακές πόλεις Tal Abyad και Ras al-Ayn, προετοιμάζοντας την ευρύτερη επίθεση, δήλωσε ο αξιωματούχος στο Bloomberg.

Δεν υπήρξαν άμεσα σχόλια από τις δυνάμεις που βρίσκονται υπό την ηγεσία των Κούρδων, οι οποίοι δεσμεύτηκαν νωρίτερα σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου από τη βόρεια πόλη Hasake της Συρίας να υπερασπιστούν τον εαυτό τους σε οποιαδήποτε τουρκική επίθεση.

Στο μεταξύ, Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι η σχεδιαζόμενη τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία δεν έχει αρχίσει, αλλά γίνονται οι τελικές προετοιμασίες γι' αυτήν και η ανάπτυξη στρατιωτών και εξοπλισμού έχει ολοκληρωθεί. Παράλληλα, το Ιράν ξεκίνησε στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Τούρκοι στρατιώτες με βαρύ οπλισμό απομάκρυναν ένα τμήμα από μπετόν του συνοριακού φράχτη, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. Νωρίτερα ΜΜΕ ανέφεραν πως τουρκικά στρατεύματα διέσχισαν τα σύνορα και εισήλθαν στη Συρία.

Ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι «η ανάπτυξη και οι εργασίες όσον αφορά την επιχείρηση είναι ακόμη υπό εξέλιξη», σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση TRT.

Κάλεσμα Ροχανί στην Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση - «Οι ΗΠΑ πρέπει να αποχωρήσουν από την περιοχή»

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί κάλεσε την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει τη στρατιωτική δράση στη βόρεια Συρία, και είπε πως οι δυνάμεις των ΗΠΑ πρέπει να φύγουν από την περιοχή.

«Η Τουρκία δικαίως ανησυχεί για τα νότια σύνορά της. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί ένας σωστός δρόμος για να απομακρυνθούν οι ανησυχίες αυτές... Τα αμερικανικά στρατεύματα πρέπει να φύγουν από την περιοχή... Οι Κούρδοι στη Συρία... πρέπει να υποστηρίξουν τον συριακό στρατό», δήλωσε ο Ροχανί, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Στο μεταξύ, ο ιρανικός στρατός άρχισε στρατιωτικά γυμνάσια, που δεν είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας που συνορεύει με την Τουρκία, μετέδωσε το ιρανικό φοιτητικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA, την ώρα που Τούρκοι στρατιώτες ετοιμάζονται να εισέλθουν στο έδαφος της Συρίας, συμμάχου του Ιράν.

Το ISNA μετέδωσε πως στα γυμνάσια συμμετέχουν μονάδες ταχείας αντίδρασης, κινητές και επιθετικές ταξιαρχίες και ελικόπτερα από την Αεροπορία του Στρατού Ξηράς.

Οι Κούρδοι καλούν σε τριήμερη γενική κινητοποίηση και σε αντίσταση για να αντιμετωπιστεί η απειλή επίθεσης από την Τουρκία

Τις τελευταίες μέρες έχει αυξηθεί η ένταση στα σύνορα μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας. Απειλώντας να εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση κατά συριακής κουρδικής πολιτοφυλακής, η Άγκυρα συγκέντρωσε ενισχύσεις και απέστειλε θωρακισμένα οχήματα στον τομέα.

"Κηρύσσουμε κατάσταση γενικής κινητοποίησης για τρεις ημέρες στη βορειοανατολική Συρία", αναφέρουν οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές της Συρίας σε ανακοίνωσή τους.

"Καλούμε όλες τις συνιστώσες του λαού μας να κατευθυνθούν προς την μεθοριακή ζώνη (...) για να εξασφαλίσουν ότι θα υπάρξει αντίσταση αυτή την ευαίσθητη ιστορική στιγμή", προστίθεται στην ανακοίνωση των κουρδικών αρχών, όπως μετέδωσε το ΑΜΠΕ.

«Δείχνοντας» τις ΗΠΑ, τον μεγάλο σύμμαχό τους, αλλά και τον ΟΗΕ, τη Ρωσία ή ακόμη την ΕΕ, στην ανακοίνωσή τους οι κουρδικές αρχές τούς επιρρίπτουν "όλη την ευθύνη" στην περίπτωση μιας "ανθρωπιστικής καταστροφής" στην περιοχή τους.

Η σύμμαχος της Ουάσινγκτον στον πόλεμο κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, η κύρια κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), θεωρείται από την Άγκυρα "τρομοκρατική" οργάνωση.

Ο Λευκός Οίκος πολλαπλασίασε εξάλλου τις τελευταίες ημέρες τις αντιφατικές του δηλώσεις. Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν μια απόσυρση των στρατευμάτων τους από ορισμένες μεθοριακές ζώνες που υπάρχει κίνδυνος να αποτελέσουν στόχο τουρκικής επίθεσης.

Ωστόσο, μετά την αγανάκτηση που προκάλεσε διεθνώς και εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματός του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκανε μεταστροφή διαβεβαιώνοντας ότι δεν "εγκατέλειψε" τους Κούρδους.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε χθες ότι "έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προετοιμασίες ενόψει μιας επιχείρησης".

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν έγραψε παράλληλα στην Washington Post ότι Τούρκοι στρατιώτες θα "διασχίσουν εντός ολίγου τη συροτουρκική μεθόριο".

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hürriyet, το τουρκικό γενικό επιτελείο αναμένει να ολοκληρωθεί η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στη ζώνη.

Η Τουρκία σχεδιάζει αρχικά να πάρει τον έλεγχο μιας λωρίδας εδάφους στα σύνορα μήκους 120 χιλιομέτρων και πλάτους 30 χιλιομέτρων, από την πόλη Ταλ Αμπιάντ ως την Ρας αλ Αΐν, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα